Kaupunginvaltuusto, kokous 15.5.2023

§ 53 Maankäyttöinsinöörin viran lakkauttaminen ja tehtävien sisällyttäminen kaupungingeodeetin virkaan / lisämääräraha

LAPDno-2022-433

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mirva Korpi, Tekninen johtaja, vt. ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Kaavoittajan toimi on vapautunut 30.11.2020 alkaen ja toimi on ollut täyttämättä siitä lähtien. Kaupunginhallitus on päättänyt käynnistää useita kaavahankkeita ja tästä syystä kaavoittajan toimen täyttäminen on tullut ajankohtaiseksi.

Kaavoittajan toimi on perustettu 14.12.2014 ja lainsäädännön kehittymisen johdosta kaavoittajan toimen kelpoisuusehtoja on tarpeen muuttaa. Lisäksi kaavoittajan toimi on tarpeen muutta virkasuhteeksi. 

Viran päivitetty perustamislomake liitteenä. 

Kaupungingeodeetti on irtisanoutunut 31.5.2022. Kaupungingeodeetin tehtävää on tästä lähtien hoitanut maankäyttöinsinööri oman viran ohella. Kaupungingeodeetin tehtävään on sisältynyt kiinteistöinsinöörin tehtävät, jotka on ostettu maanmittauslaitokselta. Kiinteistöinsinöörin tehtävien hankinta 1.6.-31.12.2022 on maksanut 1287,42 € (alv 0 %). Osa kaupungingeodeetin ja maankäyttöinsinöörin tehtävistä on jaettu muulle maankäyttö-, kaavoitus- ja mitttauspalveluiden henkilöstölle. Toimintaa on tarpeen kehittää siten, että maankäyttöinsinöörin tehtävät sisällytetään kaupungingeodeetin tehtävään ja maankäyttöinsinöörin virka lakkautetaan. Kiinteistöinsinöörin tehtävät on tarkoituksenmukaista ostaa maanmittaulaitokselta. Kuapungingeodeetin virka on perustettu 14.12.1970.. Päätöksen mukaan virkaan valittavalta vaaditaan vähintään teknillisessä korkeakoulussa tai yliopistossa suoritettu maanmittausosaston insinööritutkinto. Muutoksen johdosta kaupungingeodeetin viran kelpoisuusehtoja on tarpeen muuttaa. 

Viran päivitetty perustamislomake liitteenä.  

Lisäksi maankäyttö-, kaavoitus- ja mittauspalveluissa on toiminut määräaikaisena kaavasuunnittelija. Nykyinen työsuhde jatkuu 30.6.2023 saakka. Toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi on tarpeen perustaa määräaikainen kaavasuunnittelijan toimi 31.12.2025 saakka. Kaavasuunnittelijan määräaikainen toimi on tarpeen, jotta Lapuan kaupungin yleiskaavahankkeet saadaan toteutettua. Yleiskaavoitus edellyttää yhteistyötä konsultin kanssa. 

Määräaikaisen toimen perustamislomake liitteenä. 

Muutosehdotusten kustannusvaikutus on 42.000 €/vuosi 1.8.2023-31.12.2025 välisenä aikana. 

Lapuan kaupungin hallintosäännön 36 §:n mukaan kaupunginhallitus  myöntää täyttöluvat virkojen ja toimien täyttämiseen. Hallintosäännön 35 §:n mukaan kaupunginvaltuusto päättää virkojen lakkauttamisesta ja kaupunginhallitus toimien perustamisesta.  Lapuan kaupungin hallintosäännön 36 §:n mukaan avoimeksi tulevat virat täytetään käyttäen julkista hakumenettelyä. Henkilö voidaan ottaa ilman hakumenettelyä virkasuhteeseen vain kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain (304/2003) 4 § 3 momentissa säädetyllä tavalla. Tässä tarkoitettua hakumenettelyä sovelletaan soveltuvin osin myös toimien täyttämisessä. Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 4 §:n 3 momentin mukaan virkasuhteeseen voidaan valita ilman julkista hakumenettelyä, kun kyse on em. lain 24 §:ssä tarkoitettu viranhaltijan siirtäminen toiseen virkasuhteeseen. Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaan viranhaltija voidaan siirtää toiseen virkasuhteeseen, jonka kelpoisuusvaatimukset hän täyttää ja jota voidaan pitää hänelle sopivana, jos hänen asemansa määräaikaisena viranhaltijana ei muutu ja perusteena on toiminnan tai tehtävien uudelleenjärjestelyyn liittyvä perusteltu syy ja hänen varsinainen palkkansa ei alene tai hän on antanut siirtoon suostumuksensa taikka siirtoon on muu hyväksyttävä syy ja viranhaltija on antanut siirtoon suostumuksensa. 

Kunnan kiinteistöinsinööristä annetun lain 1 §:n mukaan kunnassa, joka huolehtii kiinteistörekisterin pitämisestä, tulee olla kiinteistöinsinööri. Lain 2 §:n mukaan kiinteistöinsinöörin valitsee kunta. Kiinteistöinsinöörin tulee olla virkasuhteinen. Kiinteistöinsinöörin kelpoisuusehtona on Teknillisen korkeakoulun maanmittausosastolla suoritettu tehtävään soveltuva diplomi- insinöörin tutkinto tai sitä vastaava aikaisempi tutkinto. Maanmittauslaitoksesta annetun lain 6 §:n 2 momentin mukaan maanmittauslaitos voi hoitaa kunnan kanssa tehdyn sopimuksen perusteella kunnan kiinteistöinsinöörille säädettyjä tai määrättyjä tehtäviä. Kunnan kiinteistöinsinööristä annetun lain 1 §:n 3. momentin mukaan kunta ja asianomainen maanmittauslaitoksen toimintayksikkö voivat sopia, että toimintayksikön palveluksessa oleva toimihenkiö, joka täyttää kiinteistöinsinöörille säädetyt kelpoisuusehdot, voidaan suostumuksensa perusteella valita hoitamaan kunnan kiinteistöinsinöörille kuuluvia tehtäviä oman toimensa ohella. 

Ehdotus

Esittelijä

Mirva Korpi, Tekninen johtaja, vt. ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

  1. Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se myöntää kaavoittajan viran täyttöluvan 1.8.2023 alkaen.
  2. Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se perustaa kaavasuunnittelijan määräaikaisen toimen 1.7.2023-31.12.2025 väliseksi ajaksi ja myöntää toimen täyttöluvan. 
  3. Tekninen lautakunta esittää kaupunignhallitukselle, että se myöntää kaupungingeodeetin virkaan täyttöluvan 1.7.2023. Tekninen lautakunta päättää siirtää kaupungingeodeetin virkaan  Markku Turjan 1.7.2023 alkaen, mikäli kaupunginhallitus myöntää kaupungingeodeetin virkaan täyttöluvan.
  4. Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että maankäyttöinsinöörin virkaan liittyvät tehtävät sisällytetään kaupungingeodeetin virkaan ja maankäyttöinsinöörin virka lakkautetaan. Lisäksi tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että maankäyttö-, kaavoitus- ja mittauspalveluiden toimien ja viran täyttämiseen myönnetään lisämääräraha 42.000 €/vuosi.   
  5. Tekninen lautakunta päättää, että kiinteistöinsinöörin tehtävät ostetaan toistaiseksi maanmittauslaitokselta, mikäli teknisen lautakunnan esittämät ehdotukset 1-4 hyväksytään.  

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Valmistelija

Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin hallintosäännön 35 §:n mukaan kaupunginvaltuusto päättää virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta. Kaupunginhallitus päättää toimien perustamisesta ja lakkauttamisesta. 

Lapuan kaupungin hallintosäännön 36 §:n mukaan vapautuvien sekä uusien virkojen ja toimien täyttäminen edellyttää täyttölupaa kaupunginhallitukselta. 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kaupunginhallitus päättää
1. myöntää kaavoittajan viran täyttöluvan 1.8.2023 alkaen.
2. perustaa kaavasuunnittelijan määräaikaisen toimen 1.7.2023 - ​31.12.2025 väliseksi ajaksi ja myöntää toimen täyttöluvan.
3. myöntää kaupungingeodeetin virkaan täyttöluvan 1.7.2023.
4. esittää kaupunginvaltuustolle,​ että maankäyttöinsinöörin virkaan liittyvät tehtävät sisällytetään kaupungingeodeetin virkaan ja maankäyttöinsinöörin virka lakkautetaan.
5. esittää kaupunginvaltuustolle,​ että maankäyttö-​,​ kaavoitus-​ ja mittauspalveluiden toimien ja viran täyttämiseen myönnetään lisämääräraha 42.000 euroa/vuosi.  
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Keskustelun jälkeen kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen. 

Perustelut

Lapuan kaupungin hallintosäännön 35 §:n mukaan kaupunginvaltuusto päättää virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta.

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että 
1.  maankäyttöinsinöörin virkaan liittyvät tehtävät sisällytetään kaupungingeodeetin virkaan ja maankäyttöinsinöörin virka lakkautetaan.
2.  maankäyttö-​​,​​ kaavoitus-​​ ja mittauspalveluiden toimien ja viran täyttämiseen myönnetään lisämääräraha 42.000 euroa/vuosi.  
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen.