Kaupunginvaltuusto, kokous 4.9.2023

§ 75 Valtuustoaloite / selvitys Lapuan kaupungin mahdollisuudesta hankkia ystävyyskaupunki Ukrainasta

LAPDno-2022-412

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi
Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi

Perustelut

Hanna Peräaho ja 12 muuta valtuutettua esittivät 2.5.2022 valtuustoaloitteena selvitystä ystävyyskaupungin hankkimiseksi Ukrainasta. Valtuustoaloitteessa esitettiin seuraavaa:

”Venäjän perusteeton ja julma hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022 on muuttanut Suomen ja Euroopan turvallisuusrakenteen kokonaan. Ukrainasta on paennut yli neljä miljoonaa maan kansalaista ulkomaille (tilanne 11.4.2022). Suomeen on tullut noin 15.000 ja Lapuallakin noin yli 100 pakolaista. He ovat pääasiassa naisia ja lapsia. Monet valtiot, kunnat, järjestöt ja yksityiset kansalaiset ovat antaneet apua Ukrainalle ja ukrainalaisille. Voimakas myötätunto on Ukrainan puolella. Ukrainan presidentti piti puheen Suomen eduskunnalle 8.4.2022 ja kiitti Suomen avusta. Samalla hän muistutti Venäjän turvallisuuspoliittisesta uhasta. Hänellä oli myös viesti tulevaisuuden toivosta. Usko Ukrainan jälleenrakentamisesta oli vahva ja Suomi voisi olla tässä mukana. Lapualla on vuosikymmeniä ollut useita ystävyyskuntia eri maissa. Niiden roolit ovat olleet hyvin erilaisia, mutta peruslähtökohta on ollut kansojen turvallisuuden ja yhteistyön korostuminen. Näin on ollut ja on Ruotsin Hagforsin, Saksan Hohenlockstedin, Viron Rakveren, Unkarin Kiskörösin ja USA:n Lantanan osalta. ESITYS: Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esitämme, että kaupunginhallitus selvittää, mitä mahdollisuuksia Lapuan kaupungilla olisi hankkia ystävyyskaupunki Ukrainasta. Tavoitteena tulisi erityisesti olla asukkaiden humanitäärinen auttaminen, elämän olosuhteiden parantaminen, koulutuksen tukeminen, infrastruktuurin rakentaminen ja muu sovittava yhteistyö.”

Lapuan kaupunki on osallistunut aktiivisesti ukrainalaisten vastaanottamiseen. Tällä hetkellä Lapualla on noin 170 tilapäistä suojelua hakenutta ukrainalaista. Lapuan kaupunki on solminut Maahanmuuttoviraston kanssa kuntamallisopimukset, jotka ovat voimassa vuoden 2023 loppuun asti. Lisäksi Lapuan kaupunki on myöntänyt avustuksen yhdessä Etelä-Pohjanmaan muiden kuntien kanssa heti sodan alussa. Lapuan kaupunki on yhdessä kolmannen sektorin kanssa huolehtinut Lapualle sijoittuneiden ukrainalaisten kotiuttamisen helpottamisesta. Toukokuussa 2022 Lapuan kaupunki on palkannut määräaikaisen maahanmuuttokoordinaattorin, jonka pääasiallisena tehtävänä on tilapäisen suojelun statuksella olevien, Lapualla asuvien ukrainalaisten ohjaus ja neuvonta. Lisäksi Lapuan kaupunki osallistuu Welcome2EP-hankkeeseen, jonka pääasiallisena tehtävänä on maahanmuuttajien ohjaus ja neuvonta.

Sota Ukrainassa jatkuu ja jälleenrakennuksen aika on vasta edessä. Tällä hetkellä ukrainalaisia voidaan tukea parhaiten huolehtimalla Lapualle tulleista ukrainalaisista. Yhteistyössä kolmannen sektorin, SEDUn ja STEP-koulutuksen kanssa ukrainalaisten kotiutuminen Lapualle on edennyt suotuisasti. Lapualle on saapunut ukrainalaisia monista eri kaupungeista. Kun sota Ukrainassa loppuu ja jälleenrakennus alkaa, olisikin perusteltua hankkia ystävyyskaupunki Ukrainasta sellaisesta paikasta, josta maahanmuuttajia on tullut Lapualle. Kartoitustyö mahdollisesta ystävyyskaupungista on käynnistetty yhteistyössä maahanmuuttokoordinaattorien kanssa, jotka tulevat keräämään näkemyksiä myös Lapuan ukrainalaisilta. Kartoituksessa hyödynnetään myös vapaaehtoisia, jotka ovat tehneet merkittävää työtä ukrainalaisten parissa.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:  

Kaupunginhallitus

  1. merkitsee selvityksen tiedokseen ja esittää selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen.
  2. esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi.  

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen.

Perustelut

Valtuustoaloite oheismateriaalina.
 

Ehdotus

Kaupunginhallitus
1.  esittää selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen.
2.  esittää kaupunginvaltuustolle,​ että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi.  
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Keskustelussa puheenvuoron käytti valtuutettu Hanna Peräaho.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen keskustelun jälkeen.