Kaupunginvaltuusto, kokous 4.9.2023

§ 77 Valtuustoaloite / TEAviisarin tiedot osaksi suunnittelua ja seurantaa

LAPDno-2021-266

Aikaisempi käsittely

Perustelut

TEAviisari kuvaa kunnan terveydenedistämisaktiivisuutta eli toimintaa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tulokset ilmoitetaan asteikolla 0-100, joista 100 on paras mahdollinen tulos ja 0 vastaavasti heikoin (tai vaihtoehtoisesti 100=kyllä ja 0=ei). TEAviisari-tiedonkeruun eli terveydenedistämisaktiivisuutta mittaavan tiedonkeruun tuloksia hyödynnetään edelleen HYTE-kertoimen prosessi-indikaattorituloksina. HYTE-kerroin määrittää kuntien saaman valtionosuuden summaa siten, että kunnan aktiivinen toiminta asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi nostaa HYTE-kerrointa, joka puolestaan lisää valtionosuuden määrää. Tehokas työ kunnan hyvinvoinnin eteen tarkoittaa siis positiivista muutosta TEAviisarin tuloksiin, mikä vaikuttaa HYTE-kertoimen kautta valtionosuuden määrään ja siten kunnan talouteen. 

Lapuan kaupungin hyvinvointityössä TEAviisarin tietoja on jo hyödynnetty muun muassa aiemmissa hyvinvointikertomuksissa ja -suunnitelmissa. TEAviisarin käytön tehostuminen näkyy myös TEAviisarin viime vuosien tuloksissa, joissa panostus hyvinvointityöhön näkyy selkeänä positiivisena muutoksena. Tulevaisuudessa TEAviisaria tullaan hyödyntämään entistä laajemmin, konkreettisemmin ja näkyvämmin Lapuan hyte-työssä, muun muassa seuraavin tavoin.

Asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen
Palvelusta löytyy tietoa esimerkiksi terveyttä edistävistä ympäristötekijöistä, terveyskasvatuksesta ja terveystarkastuksista. Tämä tieto auttaa kuntia kehittämään palveluja ja toimenpiteitä, jotka edistävät asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia.

Oman toiminnan suunnittelu
TEAviisari tarjoaa tietoa, jota kunnat voivat käyttää oman toimintansa suunnitteluun. Palvelusta löytyy tietoa esimerkiksi kuntien terveydenedistämisstrategioista, toimintasuunnitelmista, resursseista ja tuloksista. Tiedon avulla on mahdollista tunnistaa omat vahvuudet ja kehityskohteet sekä suunnitella toimintaa, joka vastaa asukkaiden tarpeisiin. Kaupungissa on toukokuussa 2023 aloittanut hyvinvointikoordinaattori, jonka tehtävänkuvaan kaupungin hyte-toiminnan suunnittelu ja edistäminen sekä hyvinvointitiedon, kuten TEAviisarin, seuranta ja raportointi kiinteästi kuuluu.

Kuntien toiminnan vertailu
TEAviisariin tallennettua tietoa voidaan käyttää kunnan toiminnan vertailuun muiden kuntien kanssa.

Kunnan hyvinvointikertomus ja -suunnitelma on lakisääteinen dokumentti, jonka laaja versio valmistellaan jokaiselle valtuustokaudelle ja jonka tavoitteiden toteutumista arvioidaan vuosittaisissa raporteissa. THL on vuonna 2022 laatinut alustavan ehdotuksen kunnan hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman vähimmäistietosisällöstä. Tämä ehdotus sisältää myös useita TEAviisarin indikaattorituloksia. 

Vaikka vähimmäistietosisältö on vielä THL:n osalta luonnosvaiheessa, tullaan sitä Lapualla hyödyntämään jo valmisteilla olevassa hyvinvointiraportissa sekä tulevissa raporteissa ja laajoissa kertomuksissa THL:n suosituksia noudattaen. Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma toimivat siis TEAviisarin tulosten konkreettisena hyödyntämiskohteena. Lapualla yhtenä laajan hyvinvointikertomuksen tavoitteena on lisäksi ollut hyvinvointisuunnitelman kytkeminen kunnan talousarvioon ja -suunnitelmaan. Tämä tavoite on huomioitu seuraavan hyvinvointiraportin valmistelussa. TEAviisarin indikaattoritulokset osana hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa toimivat siis paitsi kuntalaisten hyvinvoinnin mittarina, myös kunnan talouden suunnittelun ja elinvoiman vahvistamisen konkreettisena työkaluna.

Ehdotus

Esittelijä

Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja esittää selvityksen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle vastauksena aloitteeseen.

 

Päätös

Hyvinvointilautakunta kuuli  hyvinvointikoordinaattori Riina Turjaa asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kaupunginhallitus  
1.  merkitsee selvityksen tiedokseen ja esittää selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen.
2.  esittää kaupunginvaltuustolle,​ että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Kaupunginhallitus päätti keskustelun jälkeen

1.  merkitä selvityksen tiedokseen ja esittää selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen
2.  esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi.

Perustelut

Valtuustoaloite oheismateriaalina.
 

Ehdotus

Kaupunginhallitus 
1.  esittää selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen.​​​
2.  esittää kaupunginvaltuustolle,​​ että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi. 
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Keskustelussa puheenvuoron käyttivät valtuutetut Helena Lahtinen, Markku Keskikallio ja Esa Rintala.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen keskustelun jälkeen.