Tekninen lautakunta, kokous 19.9.2023

§ 114 Konetarjoukset / konetyöt / koneurakointi 2023-2024 sekä optio 2025-2026

LAPDno-2023-498

Valmistelija

  • Ulpu Viimaluoto, Kunnallistekniikan suunnittelija, ulpu.viimaluoto@lapua.fi

Perustelut

Konetarjouspyyntö rakennuskaudelle 1.11.2023-31.12.2024 ja optiovuosille 2025-2026 julkaistiin Hilmassa (julkiset hankinnat) 15.6.2023, Lapuan Sanomat -lehdessä 21.6.2023 ja kaupungin kotisivuilla 15.6.2023. Määräaikaan mennessä tarjouksen jätti 46 tarjoajaa.

Tarjoukset avattiin 10.8.2023 tilaisuudessa, josta on laadittu pöytäkirja. Tarjouksista neljä oli puutteellisia. Kolme tarjousta eivät olleet tarjouspyynnön mukaisia, sillä niissä ei oltu määritetty tuntihintaa. Nämä kolme tarjousta hylättiin kokonaan. Tarjouksista kaksi koski talvikunnossapitoa ja yksi muu työkone -tarjousta. Lisäksi yksi tarjous koski talvikunnossapidon lumenajo -kohtaa, joten tarjous hylättiin lumenajon osalta.

Konevalinta tehdään tarjouspyynnön mukaisten valintaperusteiden mukaan siten, että pisteet muodostuvat sekä hinnasta että arvioinnista. Eniten pisteitä saanut urakoitsija valitaan työkohteeseen. Kukin työnjohtaja huomioi konetta valitessaan työmaan ominaisuudet esimerkiksi siten, että verkostotöihin pisteet lasketaan vain verkostotöiden sarakkeista. Kone valitaan vapaana olevista koneista em. periaatteen mukaisesti. Kone voidaan vaihtaa työmaan aikana, mikäli kone tai sen kuljettajan ammattitaito ei vastaa työn asettamia vaatimuksia. Muussa tapauksessa työ tehdään loppuun niillä koneilla, jotka on valittu työmaata aloittaessa.

Tarjoukset ovat voimassa 31.12.2026 saakka tarjouksista tarkemmin ilmenevin yksikköhinnoin.

Option käyttämisestä on sovittava kolme kuukautta ennen sopimuskauden päättymistä. Optio voidaan käyttää myös ryhmäkohtaisesti.

Sopimus ei anna urakoitsijalle yksinoikeutta tuottaa tilaajalle sopimuksen kattamia töitä. Tilaajan työmaille voidaan tilata ja kilpailuttaa sopimuskautena ko. toimialan töitä myös yksittäisiä hankkeita koskevilla erillisillä hankintamenettelyillä.

Ilman työnjohtoa tehtävissä töissä kuten lumityöt, urakoitsija toimii päätoteuttajana ja vastaa mahdollisista kolmansille osapuolille aiheuttamistaan vahingoista.

Koneet tarkastetaan ennen työhönottoa. Muilta osin huomioidaan tarjouspyynnössä esitetyt vaatimukset. 

Yleisesti käytettävien koneiden verottomat vuokrahinnat on taulukoitu ryhmittäin. Taulukosta näkyy arviointipisteet. Koneet valitaan arviointipisteiden mukaan, ellei työmaantarve edellytä koneen tai kuljettajan erityisominaisuuksia. Arviointipisteitä voi päivittää tarjouskauden aikana kerran vuodessa keväisin. Päivityksen yhteydessä voivat arviointipisteet nousta esimerkiksi jos vaihtaa konetta uudempaan tai kouluttautuu.  Päivitysajankohta ilmoitetaan tarjoajille sähköpostitse ja urakoitsijan vastuulla on ilmoittaa päivitykset sähköpostissa ilmoitettuun määräaikaan mennessä. Tarjouskaudella ei voi muuttaa hintaa, mutta arviointipisteitä voi muuttaa. Tarjousten koonti ja tarjouspyyntö liitteenä.

Lapuan kaupungin hallintosäännön 27 §:n mukaan kaupunginhallitus huolehtii hallintoon ja taloudenhoitoon liittyvistä tehtävistä, joita ei ole muulle toimielimelle määrätty. Hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta päättää kansallisen hankintarajan ylittävistä hankinnoista toimialalla 500 000 euroon asti, joten konetarjouksia koskeva päätös kuuluu kaupunginhallituksen päätösvaltaan. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se:

1. hyväksyy koneurakoitsijoiden tarjoukset ja niistä muodostuneet valintaperusteet.

2. myöntää tekniselle johtajalle oikeuden optiovuosien käyttämiseen.

3. valtuuttaaa teknisen johtajan allekirjoittamaan konetarjousta koskevat sopimukset.  

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.

 

Pöytäkirjamerkintä: Kunnallistekniikan suunnittelija Ulpu Viimaluoto oli asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn aikana. Hän poistui kokoushuoneesta ennen päätöksentekoa.