Tekninen lautakunta, kokous 19.9.2023

§ 116 Hirvirinki (Kauhajärven Hirvijärvi), avustusanomus

LAPDno-2023-201

Valmistelija

  • Raija Talvitie, Kaupunginpuutarhuri, raija.talvitie@lapua.fi

Perustelut

Hirvirinki ry on jättänyt Lapuan kaupungille avustusanomuksen Alajärven ja Lapuan kaupungin rajalla sijaitsevan Kauhajärven Hirvijärven vesistön tilan parantamiseen.

Hirvirinki ry on toteuttanut eroosiosuojauksia järveen laskevaan merkittävään ojaan, joka lähtee Nyöreinnevalta ja rakentanut 4 virtaamansäätöpatoa sekä pitänyt avantoa aukiveden happipitoisuuden varmistamiseksi. Avantojen avoin pinta-ala on ollut noin 500 m2. Lisäksi Hirvirinki ry on harjoittanut hoitokalastusta ja toteuttanut kalastokartoituksen. Kesän 2023 aikana Hirvirinki ry on rakentanut muutamia ojakatkoja Nyöreinnevan ojiin ja muutamiin merkittäviin ojiin on sijoitettu rankapuita, joiden odotetaan sitovan ravinteita vedestä. Järven kunnon on todettu parantuneen ja leväkasvustoa ei ole esiintynyt

Hirvirinki ry:n on tarkoitus jatkaa avantojen aukipitämistä ja hoitokalastusta. Vuodelle 2024 on suunniteltu kosteikon rakentamista järven eteläpäähän, jonne virtaa huomattavia määriä vettä viljelemättömiltä peltoalueilta. Kosteikon rakentamiseta on tekeillä suunnitelma. Alustava kustannusarvio kosteikolle on 5.000 €.  Kosteikon rakentamista varten Hirvirinki ry hakee Lapuan kaupungilta avustusta 1.500 € . Lapuan kaupunki on aiemmin avustanut Hirviriki ry:n toteuttamia Kauhajärven Hirvijärven veden laadun parannustoimenpiteitä vuosina 2021 ja 2022 yhteensä 3.200 €.

Avustushakemus oheismateriaalina. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta myöntää Hirvirinki ry:lle 1 500 €:n avustuksen kosteikon rakentamiseen. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.