Tekninen lautakunta, kokous 19.9.2023

§ 115 Vasunmäentie / Anomus tievalaistuksen rakentamiseksi Vasunmäentien alusta Männikön koululle asti / Katuvalot

LAPDno-2021-247

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ulpu Viimaluoto, Kunnallistekniikan suunnittelija, ulpu.viimaluoto@lapua.fi

Perustelut

Tekla 15.12.2020 § 190:

Valmistelija: Tekninen johtaja Anu Muurimäki, 044 438 4600

Tekniseen keskukseen on saapunut 6.10.2020 anomus, jossa ano­taan Vasunmäentien valaisemista noin kolmen kilometrin matkalta al­kaen Vasunmäentie 260 ja päättyen Männikön koulun lä­hei­syy­teen.

Anomus on nähtävänä kokouksessa sekä GambitDocsissa.

Vasunmäentie on Ely-keskuksen tie, joten anomus ohjataan tien­pi­tä­jäl­le.

Tekninen johtaja: Lautakunta päättää, että anomus toimitetaan Ely-kes­kuk­sel­le käsiteltäväksi.

Lautakunta:  hyväksyi esityksen.

_____________________________________________________

Tekla 26.1.2021 § 22:

Valmistelija: Tekninen johtaja Anu Muurimäki, puh. 044 438 4600

Ely-keskus on antanut anomukseen liittyvän lausunnon, Diaarinro EPOELY/2924/220

Liite 22a / Tekla 26.1.2021

Tekninen johtaja: Lautakunta merkitsee Ely-keskuksen lausunnon tie­dok­seen.

Lautakunta:  hyväksyi esityksen.

____________________________________________________

Tekniseen keskukseen on saapunut 19.8.2021 uudistettu anomus. Anomuksen kohteena on katuvalaistus Vasunmäentiellä, välillä Vasunmäentie 260 - Männikön koulu, osuuden pituus on noin kolme kilometriä.

Uudistetusta anomuksesta ilmenee ELY-keskuksen vastaus teknisen lautakunnan 15.12.2020 § 190 välittämään anomukseen. ELYn mukaan kaupungit voivat omista lähtökohdista rakentaa tievalaistusta valtion tieverkolle hakemalla sijoituslupaa ELY-keskukselta. Lapuan kaupunki on jo rakentanut Vasunmäentien alkupään ja Männikön kohdan tievalaistuksen. 

ELY:n lausunnon mukaan keskimääräinen vuorokausiliikenne tulisi valaistavalla tieosuudella ylittää 3.000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Yhdystie 6991 on kyseisellä tieosuudella kohtuullisen vähäisesti liikennöity ja keskimääräinen vuorokausiliikenne on noin 1.000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Lapuan kaupungilla on käytössä katuvalojen pisteytys, joka päivitettiin joulukuussa 2021. Pisteytyksessä pienteiden uudet katuvalokohteet luokitellaan joko 1. tärkeysluokkaan, 2. tärkeysluokkaan tai ei valaista-luokkaan.

Pienteiden uusia katuvaloja rakennetaan hankekohtaisesti ja uudet hankkeet päätetään talousarvion yhteydessä. Päätöksen yhtenä perusteena käytetään katuvalopisteytystä. 

Vuoden 2022 talousarviossa ei ole tiettyyn/määrättyyn pientiehen kohdistettua katuvalohanketta.

Oheismateriaalina katuvalojen pisteytystaulukko.

Ehdotus

Esittelijä

Anu Muurimäki, Tekninen johtaja, anu.muurimaki@lapua.fi

Lautakunta toteaa anomukseen seuraavaa:

Lautakunta on hyväksynyt pisteysystaulukon. Hankkeita toteutetaan talousarviossa hankekohtaisesti talousarviomäärärahojen puitteissa. Toteutettavat hankkeet päätetään talousarviokäsittelyn yhteydessä. 

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.

 

Valmistelija

  • Ulpu Viimaluoto, Kunnallistekniikan suunnittelija, ulpu.viimaluoto@lapua.fi

Perustelut

Tekniseen keskukseen on saapunut 29.8.2023 uudistettu anomus. Anomuksen kohteena on katuvalaistus Vasunmäentiellä, välillä Vasunmäentie 260 - Männikön koulu, osuuden pituus on noin kolme kilometriä.

ELY:n lausunnon mukaan keskimääräinen vuorokausiliikenne tulisi valaistavalla tieosuudella ylittää 3.000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Yhdystie 6991 on kyseisellä tieosuudella kohtuullisen vähäisesti liikennöity ja keskimääräinen vuorokausiliikenne on noin 1 100 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Lapuan kaupungilla on käytössä katuvalojen pisteytys, joka päivitettiin joulukuussa 2021. Pisteytyksessä pienteiden uudet katuvalokohteet luokitellaan joko 1. tärkeysluokkaan, 2. tärkeysluokkaan tai ei valaista-luokkaan. Pienteiden uusia katuvaloja rakennetaan hankekohtaisesti ja uudet hankkeet päätetään talousarvion yhteydessä. Päätöksen yhtenä perusteena käytetään katuvalopisteytystä. 

Vuoden 2023 talousarviossa ei ole pientiehen kohdistettua katuvalohanketta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta merkitsee anomuksen tiedokseen ja toteaa, että kaupunginhallituksen antama vuoden 2024 raami investointien osalta on pienempi kuin vuonna 2023. Investointihankkeet priorisoidaan talousarviokäsittelyn yhteydessä eikä ole todennäköistä, että haja-asutusalueen katuvalaistusta lisättäisiin vuonna 2024. 

Tekninen lautakunta katsoo lisäksi, että teknisellä lautakunnalla ei ole perusteita hakea hankkeen toteuttamiseen lisämäärärahaa vuodelle 2023 ottaen huomioon Lapuan kaupunign käyttämä katuvalojen pisteyttysjärjestelmä ja Ely-keskuksen linjaus katuvalaistuksesta. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.