Tekninen lautakunta, kokous 23.5.2024

§ 92 Tamppari-Jurva-Koukkari -yksityistien anomus

LAPDno-2024-353

Valmistelija

  • Ulpu Viimaluoto, Kunnallistekniikan suunnittelija, ulpu.viimaluoto@lapua.fi

Perustelut

Tamppari-Jurva-Koukkaritien tiehoitokunnan puheenjohtaja on toimittanut tekniselle lautakunnalle osoitetun anomuksen 15.4.2024.

Anomuksessa tiehoitokunnan puheenjohtaja kirjoittaa, että Tamppari-Jurva-Koukkaritien yksityistien tiekunta on päättänyt kokouksessan 8.3.2024 ryhtyä siltojen, joita on yhteensä 5 kpl, perusparannushankkeeseen ja anoa, että kaupunki ottaa vastatakseen siltahankkeen edellyttämät toimenpiteet esisuunnittelusta toteutukseen tarvittavin tarjouspyynnöin ja rahoitushakemuksin.

Tiekunta anoo myös, että kaupunki vastaa kustannuksilta niiltä osin, jota ELY-rahoitus ei kata. Tiekunta katsoo, että perusparannushankkeen koko, yksityistien läpikulkuliikenne sekä ELY-rahoituksen tilapäinen korotus tiekunnille, antavat perusteet normaalia suuremmalle tuelle.

Suomen Metsäkeskuksen 12.6.2023 tekemän yksityistien siltakartoitusraportin mukaan neljällä Tamppari-Jurva-Koukkari tien sillalla on painorajoituksen tarve mahapalkkirakenteen vuoksi. Viidennellä sillalla on muita korjaustarpeita.

Tamppari-Jurva-Koukkari tie on monesta suunnasta läpikulkutie, yksityistien pituus on 20,62 km. Tiekunnan alueelta hakataan merkittävä määrä energiapuuta mm. Lapuan lämpövoimalan tarpiesiin, joten tiellä ja silloilla on oma merkityksensä Lapuan huoltovarmuuteen. Puutavara-auto, joka pianaa 76 t ei sovellu kulkemaan tielle, jolla on painorajoitettuja siltoja. 

E​​​​​​LY-keskusten myöntämä tuki yksityisteiden siltahankkeisiin on noussut 31.12.2025 asti 75% ->85%.  Korotetun avustusmäärän saaneiden hankkeiden tulee olla valmiita kaikilta osin 31.12.2025 mennessä. Lapuan kaupungin tekninen lautakunta on linjannut 1.11.2022 kokouksessaan § 149 Yksityisteiden luokitus, että ELYn avustamia perusparannushankkeita pyritään avustamaan niin, että tiekunnan osuudeksi jää 10 % kustannusarviosta. Mikäli tiekunnan perusparannettavalla tieosuudella ei ole pysyvää asutusta, tiekunnan osuus kasvaa 15 prosenttiin kustannusarviosta. Kalliimpia siltahankkeita voidaan tapauskohtaisesti avustaa niin, että tiekunnan osuudeksi jää kustannusarviosta 5-10 %.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Kaupunki ei ota Tamppari-Jurva-Koukkari siltojen (5 kpl) perusparannushankkeita hoitaakseen esisuunnittelusta toteutukseen tarvittavin tarjouspyynnöin ja rahoitushakemuksin.

ELY-keskukselta saadun tiedon mukaan vuoden 2024 yksityisteiden avustusmäärä on Etelä-Pohjanmaan ELYn alueella on 600 000 €. Lapuan kaupungin talousrviossa on vuodelle 2024 varattu rahoitus Riipisen ja Lankilantien siltahankkeille. Lankilantien siltahanke jatkuu ainakin vuodelle 2025. Lapuan kaupungilla ei ole mahdollisuutta lisätä avustettavien siltahankkeiden määrää ennen kuin suunnitellut siltahankkeet on toteutettu. 

Yksityistielain 84 §:n mukaan kunta päättää sen varoista yksityistien tienpitoon myönnettävistä avustuksista, avustuksen ehdoista ja käytön valvonnasta samoin kuin tien tekemisen tai kunnossapidon ottamisesta kokonaan tai osaksi kunnan suoritettavaksi. Edellytyksenä avustuksen myöntämiselle tienpitoon on, että tietä koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta, ja että tiekuntaa ja yksityistietä koskevat tiedot yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä ovat ajantasaiset niin kuin yksityistielain 50 §:ssä edellytetään. Hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta päättää yksityistielain mukaisista tehtävistä. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Lautakunta linjasi, että suhtautuu hankkeen avustamiseen periaatteessa myönteisesti, mikäli tiekunta hakee hankkeelle Ely-keskuksen avustusta ja saa hakemukseen myönteisen päätöksen.

Pöytäkirjamerkintä: Juha Kattelus ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn (intressijäävi), ja poistui kokoushuoneesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Pöytäkirjamerkintä: Esa Rintala poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana klo 17.58.