Tekninen lautakunta, kokous 23.5.2024

§ 94 Katu-, puisto- ja liikuntapaikkojen valaistus

LAPDno-2024-422

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Katuvalojen syttymis- ja sammumisaikaa ohjataan kolmen valoisuusanturin mukaan tai astronomisen kellon mukaan. Katuvalot voidaan myös ohjausjärjestelmällä sammuttaa ja sytyttää  katuvalokeskuksittain. Katuvalokeskuksissa, joissa on releet, voidaan katuvalojen palamista ohjata niin, että joka kolmas lamppu palaa ja palava lamppu vaihtuu päivittäin. Lähinnä yksityisteiden varrella tai yksityisteiden liittymistä muihin teihin on katuvalaistuskohteita, joissa on keskuksen takana alle kymmenen, joskus vain yksi katuvalo. Nämä katuvalokeskukset ovat  käyttöikänsä päässä. 

Puistoja on lähes sata ja valaisemattomia on runsaasti. Iso osa puistovalaistuksista on jo katuvalaistuksen keskusten alla, eli niiden ohjaukset toteutuvat katuvalaistuksen ohjausten mukaan. Näitten lukumäärä sisältyy katuvalojen lukumäärään ja sähkönkulutus sisältyy katuvalojen energiankulutus tietoihin. Katuvalaistuksesta erillään omilla keskuksilla on kaksi puistoa. Laurilanpuisto (13 valoa) ja Pyhälahdenaukio ja alajoki (24 valoa). Vanhoja puistovalaisimia on vielä käytössä, joiden energiankulutus voi olla jopa kaksinkertainen LEDeihin nähden. 

Ulkoliikuntapaikkojen osalta yleisurheilukenttä ja Piskoareena ovat ulkoliikuntapaikoista suurimmat energian kuluttajat. Simpsiön reittejä ja Ritavuoren kuntorataa ei ole liitetty kunnallistekniikan valo-ohjaukseen. Osassa haja-asutusalueen reiteistä on rakennettuna valot, mutta niitä ei ole viime vuosina käytetty. 

Valaistuksen kehittämiseksi on tarpeen: 

  1. Hankkia valojen ohjaukseen ohjausjärjestelmän uusi käyttöliittymä C2 SmartCity ja lisätä ohjausjärjestelmän käyttökoulutusta. 
  2. Lisätä ulkoliikuntapaikkojen ja puistojen valaistuksia etäohjauksen piiriin. Lisättäviä kohteita ovat Simpsiön valaistut reitit, Ritavuoren kuntorata, Laurilanpuisto ja Pyhälahdenaukio (Laurilanaukio) ja alajoen valaistus (Vanhalle Paukulle asti). 
  3. Poistaa käyttöikänsä päässä olevien katuvalokeskusten valaistusta ja irtisanoa niiden sähköliittymät. Katuvaloja poistetaan 31 kpl ja katuvalokeskuksia 15 kpl. Poistettavaksi ehdotetut kohteet ovat pääasiassa yksityisteiden liittymistä muihin teihin ja kohteissa on keskuksen takana alle kymmenen, joskus vain yksi katuvalo. Lisäksi poistetaan valaistus Hirvijoen ja Kauhajärven kuntoradoilta. 

Esitys poistettavista katuvalokeskuksista oheismateriaalina. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta päättää. että 

  1. hankitaan valojen ohjaukseen ohjausjärjestelmän uusi käyttöliittymä C2 SmartCity ja lisätään ohjausjärjestelmän käyttökoulutusta. 
  2. lisätään ulkoliikuntapaikkojen ja puistojen valaistuksia etäohjauksen piiriin. Lisättäviä kohteita ovat Simpsiön valaistut reitit, Ritavuoren kuntorata, Laurilanpuisto ja Pyhälahdenaukio (Laurilanaukio) ja alajoen valaistus (Vanhalle Paukulle asti). 
  3. poistetaan esityksen mukaisesti käyttöikänsä päässä olevien katuvalokeskusten valaistusta ja irtisanotaan niiden sähköliittymät. Katuvaloja poistetaan 31 kpl ja katuvalokeskuksia 15 kpl.
  4. poistetaan valaistus Hirvijoen ja Kauhajärven kuntoradoilta. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Pöytäkirjamerkintä: Hankekoordinaattori Lea Hämäläinen oli asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn aikana klo 17.30-17.46. Hän poistui kokoushuoneesta ennen päätöksentakoa.

Pöytäkirjamerkintä Tämän pykälän käsittelyn jälkeen lautakunta siirtui käsittelemään pykälää 91.