Kaupunginhallitus, kokous 3.6.2024

§ 182  Lausuntopyyntö: Ehdotus Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan tulvariskialueiksi sekä tulvariskien hallintasuunnitelmien ja ympäristöselostuksen valmistelu / Lapuan kaupungin lausunto

LAPDno-2024-438

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi
  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Etelä-Pohjanmaan ELY pyytää Lapuan kaupungin lausuntoa aiheesta:
Ehdotus Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan tulvariskialueiksi sekä tulvariskien hallintasuunnitelmien ja ympäristöselostuksen (SOVA) valmistelu
Lausunto pyydetään antamaan vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön 17.6.2024 mennessä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on arvioinut vesistöjen tulvimisesta aiheutuvat tulvariskit Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla. ELY-keskus ehdottaa alueelle neljää merkittävää tulvariskialuetta: Ilmajoki-Seinäjoki (Kyrönjoki), Ylistaro-Koivulahti (Kyrönjoki), Laihia-Tuovila-Runsor (Laihianjoki) ja Lapväärtti (Lapväärtin-Isojoki).

ELY-keskusten ehdotusten perusteella maa- ja metsätalousministeriö nimeää merkittävät tulvariskialueet ja asettaa niille tulvaryhmät maakunnan liiton ehdotuksesta. Merkittäville tulvariskialueille laaditaan tai tarkistetaan tulvavaara- ja tulvariskikartat sekä vesistöalueittaiset suunnitelmat tulvariskien estämiseksi ja vähentämiseksi. Nyt nähtävillä oleva ehdotus koskee vesistötulvia. Tämän arvioinnin lisäksi alueen kunnat arvioivat hulevesistä, eli sade- ja sulamisvesistä aiheutuvat tulvariskit taajamissa.

Ehdotuksen lisäksi tulvariskien hallinnan suunnittelun aikaista osallistumista, tiedottamista ja kuulemista on kuvattu erillisellä asiakirjalla "Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmisteluun osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen".

Merkittävien tulvariskialueiden nimeäminen ja muu tulvariskien hallinnan suunnittelu perustuvat lakiin (620/2010) ja asetukseen (659/2010) tulvariskien hallinnasta sekä lakiin viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista (ns. SOVA-laki 200/2005).

Kuulemisen tausta-asiakirjat eli vesistöaluekohtaiset tulvariskien alustavat arvioinnit löytyvät sähköisenä verkkosivulta www.vesi.fi/trh.

Lausuntopyynnössä Etelä-Pohjanmaan ELY toivoo kansalaisilta ja sidosryhmiltä mielipiteitä kahdesta kokonaisuudesta:

·         Onko ehdotukset vesistöjen ja rannikkoalueen tulvariskialueiksi arvioitu ja nimetty oikein? Onko arvioinnissa tunnistettu merkittävimmät alueet ja huomioitu olennaisimmat tulvariskiin vaikuttavat tekijät?

·         Hyväksytkö tulvariskien hallintasuunnitelmien ympäristöselostuksen lähtökohdat, tavoitteet ja valmistelun? Jos et hyväksy, mitä pitäisi korjata?

Liitteenä ovat:

Kuulutus EPOELY.pdf 

Ehdotus tulvariskialueiksi -kuulemisasiakirja EPOELY.pdf 

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu -kuulemisasiakirja.pdf 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Lapuan kaupungin liitteenä olevan lausunnon ehdotus Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan tulvariskialueiksi sekä tulvariskien hallintasuunnitelmien ja ympäristöselostuksen (SOVA) valmistelu.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen.