Kaupunginhallitus, kokous 3.6.2024

§ 193 LISÄPYKÄLÄ: Lapuan kaupungin hyvinvointiraportti 2023 (lisäpykälä)

LAPDno-2024-217

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riina Turja, Hyvinvointikoordinaattori, riina.turja@lapua.fi
Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin strategia “Onnen resepti” valmistui vuonna 2018, jolloin strategiaan kirjattiin tavoitteiksi hyvinvointi, väestönkasvu, työpaikkaomavaraisuus ja talouden tasapaino. Näiden tavoitteiden pohjalta laadittiin Lapuan kaupungin laaja hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2021-2025 ja suunnitelmalle ikäryhmien yhteiset painopisteet. Painopisteiden seuranta ja arviointi tapahtuu vuosittaisessa hyvinvointiraportissa.

Hyvinvointisuunnitelman painopisteiden ja niiden alaisuuteen laadittujen tavoitteiden vuosittainen arviointi on jokaisen toimialan lakisääteinen tehtävä.
Toimialoilta kerättävä arviointi myös tuo näkyväksi kaiken sen työn, mitä kaupungissa asukkaiden hyvinvoinnin eteen tehdään. Hyvinvointiraportissa esitetään lisäksi tärkeimmät indikaattoritulokset kansallisista indikaattoripankeista sekä tärkeimmät nostot Lapuan kaupungin koululaisille ja opiskelijoille suunnatusta hyvinvointikyselystä, johon vastasi keväällä 2024 yhteensä 1877 lapualaista lasta ja nuorta. 

Lapuan kaupunki on asettanut HYTE-työlle selkeät tavoitteet ja niitä toteutetaan monipuolisin toimenpitein. Työllä on jo nyt positiivisia vaikutuksia kuntalaisten hyvinvointiin. Jatkossa kaupungin onkin tärkeää jatkaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön kehittämistä ja panostamista sen vaikuttavuuteen. Tärkeää on myös varmistaa, että työ on saavutettavissa kaikille kuntalaisille. 

Hyvinvointiraportti 2023 on laadittu sähköisen hyvinvointikertomuksen alustalla. Raportista laadittiin myös julkaisuversio, joka on tiivistetty, visuaalisempi katsaus Lapuan kaupungin hyvinvointiin.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee Lapuan kaupungin hyvinvointiraportin 2023 tiedokseen ja toimittaa sen edelleen kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyvinvointilautakunta kuuli hyvinvointikoordinaattori Riina Turjaa asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.

Valmistelija

Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi

Perustelut

Hyvinvointiraporttiin on tehty päivityksiä hyvinvointilautakunnan kokouksen 11.3.2024 jälkeen. Hyvinvointiraportti (täysi versio) täydentyy vielä kevään 2024 aikana.  Indikaattoritiedoista puuttuu vielä tiettyjä vuodelta 2023 kerättyjä TEA-viisarituloksia, joita THL ei ole vielä julkaissut.

Hyvinvointiraportti vuodelta 2023 tuodaan käsiteltäväksi samaan aikaan tasekirjan kanssa, jotta myös se saadaan tarkastuslautakunnan tutustuttavaksi. HYTE-kertoimen kannalta on tärkeää, että tarkastuslautakunnalla on mahdollisuus arviointikertomuksessaan arvioida myös hyvinvointiraporttia vuodelta 2023.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää

1. merkitä tiedokseen Lapuan kaupungin hyvinvointiraportin vuodelta 2023.

2. esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Lapuan kaupungin hyvinvointiraportin vuodelta 2023.

Päätös

Kokouksessa oli läsnä tämän pykälän esittelyn ajan klo 18.19 -​ 19.06 hyvinvointikoordinaattori Riina Turja.  Riina Turja poistui kokouksesta tämän pykälän esittelyn jälkeen ennen päätöksentekoa.  Kaupunginjohtaja Satu Kankare ja hyvinvointikoordinaattori Riina Turja alustivat asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen.

 

 

 

Valmistelija

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Hyvinvointiraportti on päivitetty nyt, kun viimeisetkin indikaattoritiedot ovat tulleet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää

1. merkitä tiedokseen Lapuan kaupungin päivitetyn hyvinvointiraportin vuodelta 2023.

2. esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Lapuan kaupungin hyvinvointiraportin vuodelta 2023.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen.