Kaupunginhallitus, kokous 3.6.2024

§ 177 Lapuan sote- ja pela-kiinteistöjen yhtiöittämisen valmistelu / Aiesopimus Lapuan Kotiasunnot Oy

LAPDno-2024-440

Valmistelija

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Kuntalain 126 §:n mukaan kunnan hoitaessa 7 §:ssä tarkoitettua tehtävää kilpailutilanteessa markkinoilla sen on annettava tehtävä osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hoidettavaksi (yhtiöittämisvelvollisuus). Kuntalain 127 §:ssä todetaan, että yhtiöittämisvelvollisuuden estämättä kunta voi hoitaa omana toimintanaan 126 §:ssä tarkoitettua tehtävää tietyin perustein.

Sotepe-voimaanpanolain vuokrasopimuksia koskevan 22 §:n perusteluissa todetaan, että ”Siirtymäkauden ajaksi hyvinvointialueen ja kunnan välillä solmittava vuokrasopimus perustuisi lain säännökseen, jolla kunta velvoitettaisiin vuokraamaan omistamansa toimitilat hyvinvointialueelle. Siirtymäkauden aikana kunta ei siis toimisi kuntalain 15 luvun tarkoittamalla tavalla markkinoilla. Siirtymäkauden jälkeen tilanne kuitenkin muuttuisi. Siirtymäkauden jälkeen kunnalla olisi mahdollisuus vuokrata omistamiaan tiloja edelleen esimerkiksi hyvinvointialueelle. Tässä tilanteessa kunnan todennäköisesti katsottaisiin toimivan kilpailutilanteessa markkinoille. Tällöin toiminta olisi kuntalain 126 §:n mukaan pääsääntöisesti yhtiöitettävä.” Siirtymäaika päättyy vuoden 2025 lopussa, jonka jälkeen toiminta olisi yhtiöitettävä. Hyvinvointialueiden tulee ilmoittaa vuoden 2024 aikana, aikovatko he ottaa käyttöönsä lain mahdollistaman optiovuoden (2026).

Sotepe-kiinteistöt voidaan yhtiöittää joko perustettavaan yhtiöön tai olemassa olevaan yhtiöön. Yhtiöittämisen pitää tapahtua viimeistään vuoden 2025 loppuun mennessä. Yhtiöön kannattaa kuitenkin siirtää vain ne kiinteistöt, jotka hyvinvointialue vuokraa jatkossakin. Ennen yhtiöittämistä tulee selvittää se, millaista vuokratasoa kohteesta tulee saada, jotta sillä pystytään huolehtimaan korjausvelasta, lainoista, koroista ja kiinteistöön liittyvistä muista kuluista. Kiinteistöjä hyvinvointialueelle vuokraavan yhtiön tulee mallintaa yhtiön kassavirrat, poistopohja ja muut yhtiön talouteen liittyvät asiat siten, että yhtiö voi taseellaan ja saamallaan kassavirralla selvitä sille kuuluvista veloista ja velvoitteista. Mallinnus toimii myös apuna vuokratasoa koskevissa neuvotteluissa hyvinvointialueen kanssa.

Sotepe-toimitilojen siirtoa koskeva varainsiirtovapaus mahdollistaa siirrot yhtiöön 1.1.2024 ilman veroseuraamuksia laissa säädettyjen kriteerien täyttyessä.

Kiinteistöjen siirto jo toimivaan yhtiöön olisi kustannustehokkaampaa kuin se, että perustetaan kokonaan uusi yhtiö, johon sotepe-kiinteistöt siirretään. Lapuan kaupunki omistaa Lapuan Kotiasunnot Oy:n 100-prosenttisesti. Lapuan kaupungille olisi tämänhetkisen tiedon mukaan tarkoituksenmukaisinta siirtää yhtiöittämistä vaativat sotepe-kiinteistöt Lapuan Kotiasunnot Oy:lle. Ennen lopullisten päätösten tekemistä on kuitenkin selvitettävä se, mitä kiinteistöjä hyvinvointialue haluaisi vuokrata vuoden 2026 alusta lukien. Lisäksi hyvinvointialueen kanssa tulee neuvotella vuokrataso, jolla yhtiö selviää sille kuuluvista veloista ja velvoitteista ja joka vastaa markkinahinnoittelua. Vuokraneuvottelut tulisi käynnistää pikaisesti.

Aikataulusta johtuen on perusteltua, että Lapuan kaupunki ja Lapuan Kotiasunnot Oy solmii ensin aiesopimuksen, jossa sopijapuolet sopivat Lapuan kaupungin sote- ja pela-kiinteistöjen yhtiöittämisen valmistelusta tavoitteenaan siirtää vuoden 2026 alusta hyvinvointialueelle vuokrattavat sote- ja pela-kiinteistöt Lapuan Kotiasunnot Oy:lle erikseen myöhemmin sovittavin ehdoin. Aiesopimuksen tarkoituksena on mahdollistaa sote- ja pela-kiinteistöjen yhtiöittämisen tarkempi suunnittelu, vuokraneuvottelujen aloittaminen hyvinvointialueen kanssa ja suunnitelmien perusteella tehtävät päätökset. Aiesopimus on voimassa, kunnes sopimuksessa mainitut valmistelutehtävät on saatettu loppuun ja sopijapuolet ovat tehneet tarvittavat päätökset koskien sote- ja pela-kiinteistöjen yhtiöittämisestä. Kumpikin sopijapuoli voi ennen varsinaisen päätöksen tekemistä vetäytyä yhtiöittämisestä toisen sopijapuolen kanssa.

Kun sopimuksessa mainitut valmistelutehtävät on saatettu loppuun, tuodaan esitys sote- ja pela-kiinteistöjen yhtiöittämisestä ehtoineen kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn.

Liitteenä on aiesopimuksen luonnos.

Ehdotus

Esittelijä

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se

1.       hyväksyy liitteenä olevan sote- ja pela-kiinteistöjen yhtiöittämistä koskevan aiesopimuksen.

2.       valtuuttaa Lapuan Kotiasunnot Oy:n toimitusjohtajan käynnistämään neuvottelut Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa Lapuan sote-ja pela-kiinteistöjen vuokraamisesta hyvinvointialueelle vuoden 2026 alusta lukien.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Esteellisyys

  • Esteellisenä (yhteisöjäävi) kokouksesta poistui tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 17.03 -​ 17.14 kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kai Pöntinen. Kaupunginhallituksen puheenjohtajana tämän pykälän käsittelyn ja päätöksenteon ajan toimi kaupunginhallituksen 1.varapuheenjohtaja Pekka Kivisaari.