Kaupunginvaltuusto, kokous 16.9.2024

§ 60 Asemakaavan muutos / 8. Liuhtarin kaupunginosa / osakortteli 858 / Hakatien alue / Uusi hyväksymiskäsittely ja edellisen hyväksymiskäsittelyn korvaaminen

LAPDno-2022-51

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ari-Pekka Laitalainen, Kaupungingeodeetti, ari-pekka.laitalainen@lapua.fi

Perustelut

Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin 8. Liuhtarin kaupunginosassa. Asemakaavan muutosalue on Hakatien varrella.

Asemakaavan muutos koskee yksityisen maanomistajan tiloja asemakaavan korttelissa 858. Asemakaavan hakijana on kiinteistön 408-8-858-7 omistaja. Kaavahankkeen kokonaisuuden takia kaava-alue käsittää tässä vaiheessa myös tilan 408-8-858-1 ja katualueen 408-8-9901-1501. Katualueen omistaa Lapuan kaupunki.

Tilalle 408-8-858-7 on tarkoitus rakentaa pihajärjestelyiden yhteydessä aidat liukuportteineen. Nyt piha-alueen muoto ja sen asfaltointi ovat hyvin huonosti toteutettu kokonaisuuden saamiseksi käytännössä toimivaksi. Kaavamuutoksen hakija esittää osaa Hakatien reuna-alueesta liitettäväksi omaan tonttiinsa, jotta siitä saadaan toimiva. Nykyisessä asemakaavassa Hakatien alue on voimakkaasti ylimitoitettu.

Suunnittelualueen pinta-ala on 1,2181 ha.

Asemakaavan muutostyö on lähtenyt yksityisten maanomistajan pyynnöstä ja asemakaavan muutostyö ja viranomaismaksut laskutetaan maanomistajilta laadittavan maankäyttösopimuksen mukaisesti. Maanomistajat ovat tietoisia hankkeen kustannuksista. Kaavoitustyö tehdään kaupungin omana työnä.

Ehdotus

Esittelijä

Ari-Pekka Laitalainen, Kaupungingeodeetti, ari-pekka.laitalainen@lapua.fi

Puheenjohtajiston työryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että pannaan vireille asemakaavan muuttaminen, esitetyn ohjeellisen aluerajauksen pohjalta.
 

Päätös

Puheenjohtajiston työryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että se päättää panna vireille asemakaavan muuttamisen esitetyn ohjeellisen aluerajauksen pohjalta.
 

Valmistelija

Päivi Luhtala-Sipilä, henkilöstöpäällikkö, paivi.luhtala-sipila@lapua.fi

Perustelut

Kaava-alueen ohjeellinen aluerajaus liitteenä.
Yleiskartta liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus: 
Kaupunginhallitus päättää panna vireille asemakaavan muutoksen 8. Liuhtarin kaupunginosan Hakatien varrella liitteessä esitetyn ohjeellisen aluerajauksen pohjalta.

Päätös

Kaupungingeodeetti Ari-Pekka Laitalainen esitteli asian, jonka jälkeen kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen. 

Valmistelija

Ari-Pekka Laitalainen, Kaupungingeodeetti, ari-pekka.laitalainen@lapua.fi

Perustelut

Kaavan vireille tulo ja tavoitteet

Kaupunginhallitus on päättänyt asemakaavan laatimisesta ja kaavahankkeen vireilletulosta 24.1.2022 § 6.

Kaavan luonnosvaihe

Asemakaavan vireille tulosta on tiedotettu osallistumis- ja ar­vioin­ti­suun­ni­tel­man (OAS) nähtävillä olon yhteydessä 17.1.2022 alkaen. Sa­man­ai­kai­ses­ti on pantu asemakaavan kaavaluonnos nähtäville 17.1. - 3.3.2022 väli­sek­si ajaksi. Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin 8. Liuhtarin kaupunginosassa. Asemakaavan muutosalue on Hakatien varrella.

Asemakaavan muutos koskee yksityisen maanomistajan tiloja asemakaavan korttelissa 858. Asemakaavan hakijana on kiinteistön 408-8-858-7 omistaja. Kaavahankkeen kokonaisuuden takia kaava- alue käsittää tässä vaiheessa myös tilan 408-8-858-1 ja katualueen 408-8-9901-1501. Katualueen omistaa Lapuan kaupunki.

Tilalle 408-8-858-7 on tarkoitus rakentaa pihajärjestelyiden yhteydessä aidat liukuportteineen. Nyt piha- alueen muoto ja sen asfaltointi ovat hyvin huonosti toteutettu kokonaisuuden saamiseksi käytännössä toimivaksi. Kaavamuutoksen hakija esittää osaa Hakatien reuna-alueesta liitettäväksi omaan tonttiinsa, jotta siitä saadaan toimiva. Nykyisessä asemakaavassa Hakatien alue on voimakkaasti ylimitoitettu.

Suunnittelualueen pinta- ala on 1, 2181 ha.

Asemakaavan muutostyö on lähtenyt yksityisten maanomistajan pyynnöstä ja asemakaavan muutostyö ja viranomaismaksut laskutetaan maanomistajilta laadittavan maankäyttösopimuksen mukaisesti. Maanomistajat ovat tietoisia hankkeen kustannuksista. Kaavoitustyö tehdään kaupungin omana työnä.i ajaksi.  

Asemakaavaluonnoksesta saatiin lausunnot seuraavilta tahoilta:
Lapuan Energia Oy
Elenia Verkko Oyj
Tekninen Lautakunta Lapuan kaupunki
Ympäristölautakunta Lapuan Kaupunki

Kaavaluonnoksesta saaduissa lausunnoissa ei esitetty mitään tarvettta muuttaa asemakaavaluonnosta. Lapuan Energia Oy pyytää kuitenkin huomioimaan alueelle jo rakennetun kaukolämpöverkon.

Palautteen käsittely ja asemakaavan ehdotusvaihe

Asemakaava on luonnosvaiheen jälkeen laadittu kaavaehdotuksen muo­toon ottaen huomioon mahdollisuuksien mukaan saatu palaute.

Asemakaavaehdotus on ollut MRA 27 §:n mukaisesti virallisesti näh­tä­vil­lä 31.3.2022 - 28.4.2022 välisenä aikana.

Kaavahdotuksesta ei tullut nähtävilläolon aikana muistutuksia.

Ympäristölautakunnan lausunto, liite
Teknisen lautakunnan lausunto, liite
Lapuan Energia Oy:n lausunto, liite
Elenia Verkko Oyj:n lausunto, liite
Asemakaavaehdotus, liite
Asemakaavaselostus, liite
 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohajan ehdotus: 
Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että ase­ma­kaa­van muutos koskien 8. Liuhtarin kaupunginosan osakort­telia 858 sekä siihen liittyviä ka­tu­alueita Hakatien alueella hyväksytään liitteen mukaisena. 
 

Päätös

Kaupungingeodeetti Ari-Pekka Laitalainen alusti asiaa § 163 käsittelyn yhteydessä.

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että ase­ma­kaa­van muutos koskien 8. Liuhtarin kaupunginosan osakort­telia 858 sekä siihen liittyviä ka­tu­alueita Hakatien alueella hyväksytään liitteen mukaisena. 

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että asemakaavan muutos koskien 8. Liuhtarin kaupunginosan osakorttelia 858 sekä siihen liittyviä katualueita Hakatien alueella hyväksytään liitteen mukaisena.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavan muutoksen koskien 8. Liuhtarin kaupunginosan osakorttelia 858 sekä siihen liittyviä katualueita Hakatien alueella liitteen mukaisena.
 

Valmistelija

Heidi Hulkki, Kaavasuunnittelija, heidi.hulkki@lapua.fi
Markku Turja, Kaupungingeodeetti, markku.turja@lapua.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on päättänyt asemakaavan laatimisesta ja kaavahankkeen vireilletulosta 24.1.2022 § 6.

"Asemakaavan muutos koskee yksityisen maanomistajan tiloja asemakaavan korttelissa 858. Asemakaavan hakijana on kiinteistön 408-​8-​858-​7 omistaja. Kaavahankkeen kokonaisuuden takia kaava-​ alue käsittää tässä vaiheessa myös tilan 408-​8-​858-​1 ja katualueen 408-​8-​9901-​1501. Katualueen omistaa Lapuan kaupunki. Suunnittelualueen pinta-​ ala on 1,​ 2181 ha. Asemakaavan muutostyö on lähtenyt yksityisten maanomistajan pyynnöstä ja asemakaavan muutostyö ja viranomaismaksut laskutetaan maanomistajilta laadittavan maankäyttösopimuksen mukaisesti. Maanomistajat ovat tietoisia hankkeen kustannuksista." (Lainaus pöytäkirjasta 6.6.2022 §57)

Asemakaavan muutos on edennyt ja Lapuan kaupunginvaltuusto hyväksyi Liuhtarin kaupunginosan osakorttelia 858 sekä siihen liittyviä katualueita Hakatien alueella koskevan asemakaavan muutoksen 6.6.2022 §57. Asemakaavan muutoksen hyväksymistä ei ole kuulutettu.

Maankäyttösopimuksia ei oltu allekirjoitettu ennen Lapuan kaupunginvaltuuston päätöksen tekoa. Tilan 408-​8-​858-​1 omistaja ei hyväksy kaupunginvaltuuston 6.6.2022 § 57 päätöksen alaista asemakaavan muutosta.

Asemakaavan muutosta on käsitelty maanomistajien kanssa valtuuston hyväksymispäätöksen jälkeen ja asemakaavaa on valmisteltu uudestaan maanomistajien kanssa. Maanomistajat ovat allekirjoittaneet maankäyttösopimukset uudesta asemakaavaluonnoksesta, joka poikkeaa valtuuston hyväksymispäätöksen alaisesta asemakaavan muutoksesta. Lapuan kaupunginhallitus on hyväksynyt maankäyttösopimukset 4.3.2024 § 49.

Allekirjoitettujen maankäyttösopimusten ehdoissa lukee seuraavasti:

"Tontin 408-8-858-7 omistaja on pyytänyt, että alueelle laadittaisiin asemakaavan muutos siten, että heidän tonttiinsa voitaisiin liittää Hakatien reuna-alue. Perusteluinaan hän on esittänyt, että muutos mahdollistaisi piha-järjestelyiden yhteydessä rakentaa aidat liukuportteineen. Tontin 408-8-858-1 omistaja haluaa, että tontin käyttötarkoitukseen lisätään myös asuminen. Asumisen osuus tällä kiinteistöllä tarkoittaa olemassaolevia rakennuksia, eikä aiota uutta asumista rakentaa. Hakatien reuna-alue liitetään myös tonttiin."

Asemakaavan vireille tulosta on tiedotettu osallistumis- ja ar­vioin­ti­suun­ni­tel­man (OAS) nähtävillä olon yhteydessä 17.1.2022 alkaen MRA 30§ mukaisesti.

Uudessä käsittelyssä asemakaavaan tehtiin maanomistajien pyyntöjen mukaiset muutokset.

Kaavan luonnosvaihe

Asemakaavaluonnos sekä asemakaavaselostus liitteineen asetettiin nähtäville MRA 30§ mukaisesti 13.3. - 24.3.2024.

Asemakaavaluonnoksesta saatiin lausunnot Lapuan kaupungin tekniseltä lautakunnalta, -ympäristölautakunnalta, Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta, Elenia Verkko Oyj:lta ja Lapuan Energia Oy:lta. Kaavaluonnoksesta saaduissa lausunnoissa huomautettiin johtolinjojen suojaetäisyyksistä, melutason ohjearvoista sekä Hakatien ajoneuvojen kääntöpaikasta.

Mielipiteitä ei saapunut.

Palautteen käsittely ja asemakaavan ehdotusvaihe

Asemakaava on luonnosvaiheen jälkeen laadittu kaavaehdotuksen muotoon ottaen huomioon mahdollisuuksien mukaan saatu palaute.

Asemakaavaehdotus on ollut MRA 27§:n mukaisesti virallisesti nähtävillä 22.5. - 20.6.2024.

Asemakaavaehdotuksesta saatiin lausunnot/muistutukset Lapuan kaupungin tekniseltä lautakunnalta sekä -ympäristölautakunnalta.

Teknisellä lautakunnalla ei ollut huomauttamista. Ympäristölautakunta muistutti, että mikäli asunnot sijoitetaan eri rakennukseen kuin muut toiminnat, asunnot ja niiden piha-alueet on erotettava tontin muista toiminnoista riittävillä suojauksilla.

Mielipiteitä ei saapunut.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

1. Lapuan kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että aikaisempi Lapuan kaupungin valtuuston päätös 6.6.2022 § 57 asemakaavan muutos koskien 8. Liuhtarin kaupunginosan osakorttelia 858 sekä siihen liittyviä katualueita Hakatien alueella korvataan päivitetyllä asemakaavan muutoksella.

2. Lapuan kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy 23.2.2024 päivitetyn asemakaavan muutoksen koskien 8. Liuhtarin kaupunginosan osakorttelia 858 sekä siihen liittyviä katualueita Hakatien alueella.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen.

Ehdotus

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle että, 

1. aikaisempi Lapuan kaupungin valtuuston päätös 6.6.2022 § 57 asemakaavan muutos koskien 8. Liuhtarin kaupunginosan osakorttelia 858 sekä siihen liittyviä katualueita Hakatien alueella korvataan päivitetyllä asemakaavan muutoksella.

2. se hyväksyy 23.2.2024 päivitetyn asemakaavan muutoksen koskien 8. Liuhtarin kaupunginosan osakorttelia 858 sekä siihen liittyviä katualueita Hakatien alueella.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen.