Kaupunginvaltuusto, kokous 16.9.2024

§ 67 Valtuustoaloite / Teiniperheen neuvola

LAPDno-2023-797

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riina Turja, Hyvinvointikoordinaattori, riina.turja@lapua.fi
Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Perustelut

Keskustan valtuustoryhmän 13.11.2023 jättämässä valtuustoaloitteessa ehdotetaan hankkeen kautta pilotoitavaa teiniperheen neuvolaa Lapualle. Aloitteessa kuvattu kokeilu tarjoaisi teini-ikäisten nuorten vanhemmille neuvolatoiminnan mukaisia, henkilökohtaisia vastaanottoja, joiden tarkoituksena olisi tukea vanhemmuutta sekä kartoittaa tukipalveluiden laajempaa tarvetta.

Hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, koulujen ja oppilaitosten opiskeluhuolto sekä sosiaalipalvelujen perhetyö ovat hyvinvointialueen hallinnoimia toimintoja. Kuntakohtaiset kokeilut ovat hyvinvointialueuudistuksen jälkeen vähentyneet merkittävästi, eikä ulkopuolinen hankerahoituskaan näitä ole enää käytännössä mahdollistanut. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi teini-ikäisten nuorten vanhemmille tukea, ohjausta ja vertaistukea voivat kuitenkin tarjota myös kaupungin ja kolmannen sektorin toimijat. Tähän ajatukseen perustuu Etelä-Pohjanmaan alueella toimiva teinineuvola-malli, jota lähdetään kokeilemaan tänä syksynä myös Lapualla osana “Vahvuutena välittäminen”-kampanjaa. 

Yksilövastaanottojen sijaan teinineuvola toteutetaan avoimena kahvilana, joka on suunnattu teini-ikäisten lasten vanhemmille. Toiminta käynnistyy syksyllä 2024 yhteistyössä Alajärven, Evijärven, Kauhavan ja Lappajärven kuntien, Moms for Kids ry:n Yhdessä-hankkeen sekä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen perhekeskustoimijoiden kanssa. Teinineuvola järjestetään kerran kuukaudessa torstai-iltaisin. Kokoontumiset järjestetään Lapuan perhekeskuksen kohtaamispaikka Ilonassa. Jokaisella kokoontumiskerralla läsnä on ammattilainen hyvinvointialueelta ja Lapuan kaupungilta. Lisäksi paikalla voi olla järjestötoimijoita, esim. MLL Lapuan yhdistyksestä. Kokoontumisten aluksi näytetään asiantuntijan alustus live streamina. Alustusten aiheet vaihtelevat: syyskauden teemat käsittelevät nuorten seksuaalisuutta, vanhemmuutta, päihteitä ja rikollisuutta. Alustusten jälkeen on aikaa vapaalle keskustelulle illan aiheesta tai sen vierestä, kokemusten vaihtamiselle tai huolten käsittelylle. Paikalla olevat ammattilaiset toimivat tarvittaessa keskustelun ohjaajina ja voivat vastata vanhempien kysymyksiin myös yksityisesti; pääpaino kokoontumisissa on kuitenkin vanhempien vertaistuessa, verkostoitumisessa ja yhteisöllisyydessä. 

Teinineuvola-toimintamalli on koettu aiempien kokeilujen myötä vaikuttavaksi malliksi ja se on saanut runsaasti positiivista huomiota mediassa. Lapualla toimintaa tullaan markkinoimaan vanhemmille eri kanavia (sosiaalinen media, paikallislehti, koulujen viestintä) hyödyntäen. Syksyn toimintaa organisoi Moms for Kids ry:n Yhdessä-hanke. 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Hyvinvointilautakunta:

1) päättää, että Lapuan kaupunki lähtee mukaan Etelä-Pohjanmaan alueella toimivaan teinineuvola-malliin syksyllä 2024.

2) merkitsee tiedokseen, että toiminta on Lapuan osalta pilotointivaiheessa; mikäli toiminta saa hyvää palautetta ja on kannatettavaa jatkaa eteenpäin, asiasta tehdään uusi erillinen päätös.

3) esittää asian kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle vastauksena aloitteeseen

4) esittää kaupunginhallitukselle, että se esittää kaupunginvaltuustolle, että aloite katsotaan loppuunkäsitellyksi

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää
1.  merkitä selvityksen tiedokseen ja esittää selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen.​​​
2.  esittää kaupunginvaltuustolle,​ että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi. 

Päätös

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen. 

Ehdotus

Kaupunginhallitus

1.  esittää selvityksen kaupunginvaltuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen.​​​
2.  esittää kaupunginvaltuustolle,​​ että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi. 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. 

Kaupunginvaltuusto 

1. merkitsi tiedoksi selvityksen vastauksena valtuustoaloitteeseen
2. päätti, ​ että valtuustoaloite katsotaan loppuunkäsitellyksi.