Ympäristölautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Vesilain mukainen valvonta / Pöntinen 5:229

LAPDno-2021-350

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Ympäristönsuojeluosastolle on ilmoitettu maa-ainesten ottamisesta pohjavesialueella Lapuan kaupungissa Kirkonkylän kylässä tilalla Pöntinen 5:229. Ympäristöosastolta on ympäristönsuojelun tarkastaja käynyt paikalla 9.11.2021 ja todennut, että paikalla on ollut kaivuri, traktori sekä hiekkaa nostettuna kasalle.

Maa-aineslain 4 §:n mukaan ainesten ottamiseen on saatavat lupa ja lupa ei ole tarpeen, jos aineksia otetaan omaa tavanomaista kotitarvekäyttöä varten asumiseen tai maa- ja metsätalouteen. Kotitarveottoon liittyvän käytön tulee liittyä rakentamiseen tai kulkuyhteyksien kunnossapitoon. Ottamispaikat on sijoitettava ja ainesten ottaminen järjestettävä tällöinkin siten, että ottamispaikat on sijoitettava ja ainesten ottaminen järjestettävä niin, että ottamisen vahingollinen vaikutus luontoon ja maisemakuvaan jää mahdollisimman vähäiseksi ja että maa-ainesesiintymää hyödynnetään säästeliäästi ja taloudellisesti eikä toiminnasta aiheudu asutukselle tai ympäristölle vaaraa tai kohtuullisin kustannuksin vältettävissä olevaa haittaa.

Vesilain 3. luvun 3 §:n maa-ainesten ottamiseen vesialueen pohjasta muuhun kuin tavanomaiseen kotitarvekäyttöön edellyttää vesilain mukaista lupaa. Maa-aineslain 3 §:n mukaan luvanvaraista maa-ainesten ottamista ei saa ottaa niin, että siitä aiheutuu tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen veden laadun tai antoisuuden vaarantuminen, jollei siihen ole saatu vesilain mukaista lupaa. 

Kotitarveotossa tulee kuitenkin noudattaa vesilain 3. luvun 2 § 1 momentin muuttamiskieltoa, jonka mukaan vesitaloushankkeella on oltava lupaviranomaisen lupa, jos se voi muuttaa vesistön asemaa, syvyyttä, vedenkorkeutta tai virtaamaa, rantaa tai vesiympäristöä taikka pohjaveden laatua tai määrää, ja tämä muutos kohta 5) olennaisesti vähentää tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesiesiintymän antoisuutta tai muutoin huonontaa sen käyttökelpoisuutta taikka muulla tavalla aiheuttaa vahinkoa tai haittaa vedenotolle tai veden käytölle talousvetenä. Vesilain 1. luvun 3 §:n 1 momentin kohdassa 9 Vesitaloushankkeella tarkoitetaan vesi- tai maa-alueella toteutettavaa toimenpidettä tai rakennelman käyttämistä, joka voi vaikuttaa pinta- tai pohjaveteen, vesiympäristöön, vesitalouteen tai vesialueen käyttöön. 

Jos vesilain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä ei ole noudatettu, on valvontaviranomaisen vesilain 14. luvun 2 §:n mukaan asian laatu huomioon ottaen:
1) kehotettava lopettamaan säännösten tai määräysten vastainen menettely;
2) pantava vireille 4 §:ssä tarkoitettu hallintopakkoasia;
3) ilmoitettava asiasta poliisille esitutkintaa varten, jollei tekoa ole olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä.

Ehdotus

Esittelijä

Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

  1. Ympäristölautakunta kehottaa kiinteistönomistajaa lopettamaan välittömästi vesilain vastaisen maa-ainesten ottamisen Lapuan kaupungissa Kirkonkylän kylässä tilalla Pöntinen 5:229.
  2. Vesilain 14:8 mukaisesti varataan kiinteistönomistajalle mahdollisuus selityksen antamiseen maa-ainesten ottoa koskevassa asiassa. Selitys tulee antaa 30 vuorokauden kuluessa selityspyynnön tiedoksisaamisesta. Selityspyynnössä pyydetään ilmoittamaan maa-ainesten oton tarkoitus ja käyttökohde.  Vastaamatta jättäminen ei estä asian ratkaisemista.

Päätös

Hyväksyi esityksen.

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Kiinteistönomistaja on toimittanut vastineen asiassa, jonka mukaan kyse on ollut kotitarveotosta ja ottomäärä on ollut 400 m³. 

Hiekka on nostettu olemassa olevasta hiekkamontusta. 

Ehdotus

Ympäristölautakunta keskeyttää kiinteistönomistajan maa-ainesten ottamisen, kunnes ottamiselle on myönnetty vesilain mukainen lupa. Kiinteistöltä ei saa ottaa lisää maa-aineksia. Määräys koskee myös kotitarveottamista. 

Perustelut:

Vesilain (587/2011) 3. luvun 2 §:n mukaan vesitaloushankkeella on oltava lupaviranomaisen lupa, jos se voi muuttaa vesistön asemaa, syvyyttä, vedenkorkeutta tai virtaamaa, rantaa tai vesiympäristöä taikka pohjaveden laatua tai määrää, ja tämä muutos aiheuttaa luonnon ja sen toiminnan vahingollista muuttumista taikka vesistön tai pohjavesiesiintymän tilan huononemista. Kiiniteistönomistajan maa-ainesten ottaminen saattaa aiheuttaa vesilain 3. luvun 2 §:n mukaisia seurauksia, joten maa-ainesten ottaminen edellyttää aluehallintoviraston lupaa ottamiseen, mikäli ottamista alueella jatketaan. 

Maa-aineksia voidaan maa-aineslain säännösten perusteella ottaa kotitarvekäyttöön tai myyntiin, mikäli toiminnalle on myönnetty ensin vesilain mukainen lupa. Maa-aineslain (555/1981) 3 §:n mukaan maa-aineksia ei saa ottaa siten, että siitä aiheutuu tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen veden laadun tai antoisuuden vaarantuminen, jollei siihen ole saatu vesilain mukaista lupaa. Maa-aineslain 4 §:n 3. momentin mukaan maa-aineslain 3 §:n kohdan 4 mukainen ottamista koskeva rajoitus koskee myös kotitarveottamista. 

Maa-aineslain 15 §;n mukaan valvontaviranomainen voi keskeyttää ottamisen, jos maa-ainesten ottamiseen ryhdytään vastoin maa-aineslain määräyksiä. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.

Tiedoksi

Asianosainen