Ympäristölautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Kestävät kunnat -hanke / hankehakemus / päätös

LAPDno-2021-9

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Ympäristöministeriössä oli avoinna kuntien ilmasto- ja kiertotaloushankkeet -avustushaku 14.4.2022 saakka. Avustusta myönnetään hankkeille, jotka tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen sekä luonnonvarojen käytön vähentämiseen ja kestävän käytön edistämiseen. Ympäristöministeriön avustus hankkeen avustuskelpoisista kustannuksista voi olla korkeitaan 70 %, kuitenkin enintään 70 000 euroa per hanke. 

Kestävät kunnat toiminnalle on haettu ympäristöministeriön rahoitusta 1.1.2023-30.4.2024 väliseksi ajaksi.

Hankehakemus liitteenä. 

 

Ehdotus

Ympäristölautakunta merkitsee hankehakemuksen tiedokseen. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Ympäristöministeriö on tehnyt päätöksen hankehakemuksesta ja päätöksen mukaan ympäristöministeriö ei myönnä hakijalle haettua avustusta.

Päätöksen mukaan hakemuksia saapui 42, joista 20 pystyttiin rahoittamaan määrärahan puitteissa. Arvioinnin pohjalta ympäristöministeriö valitsi avustettavaksi tukiohjelman edellytykset täyttävät ja parhaiten arviointikriteereihin vastaavat hankkeet. Hankkeen keskeisiä teemoja ovat ilmastojohtamisen käytännöt, kiertotalousratkaisujen ja viestinnän kehittäminen. Hankkeessa on monia hyviä elementtejä kuten kestävyyteen liittyvän yhteistyön alueellinen laajennus ja purkumateriaalien toimintamalli. Hakemus sai tiukassa kisassa rahoituksen saaneisiin hankkeisiin verrattuna hieman vähemmän pisteitä hankkeen vaikuttavuudesta, sillä etenkin kiertotalouteen liittyvät toimet olivat hiukan hajanaisia ja täsmentymättömiä, mikä vaikeutti niiden arviointia.

Päätöksen liitteen mukaan hanke-esityksenne aihe oli mielestämme tärkeä ja selvästi rahoittamisen arvoinen, mutta määrärahamme puitteissa pystyimme rahoittamaan saapuneista 42 hakemuksesta vain 20 arviointikriteerit parhaiten täyttävää hanketta. Hakeminen on tosi haastavaa hommaa, ja usein hyviäkin hankkeita tippuu, kun määrärahoja ei riitä kaikille. Kannattaa siis jatkaa yrittämistä, ja seurata rahoittamaamme kuntien ilmastotyön avustushakulistausta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta merkitsee ympäristöministeriön päätöksen tiedokseen. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.