Ympäristölautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Lausuntopyyntö ilmastolain muuttamisesta

LAPDno-2022-538

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi ilmastolain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ilmastolakia. Ilmastolakiin lisättäisiin säännökset kunnan ilmastosuunnitelmasta sekä ilmastolain mukaisesta muutoksenhausta.
 
Ilmastolain soveltamisala laajennettaisiin koskemaan kuntia. Kunnille säädettäisiin velvoite laatia ilmastosuunnitelma, joka kunnan tulisi päivittää vähintään kerran valtuustokaudessa. Suunnitelman hyväksyisi valtuusto. Kunnan tulisi suunnitelmassa asettaa päästövähennystavoite sekä toimet, joilla päästöjä vähennetään kunnassa. Samoin kunnan olisi seurattava suunnitelman toteutumista. Suunnitelman voisi laatia myös yhdessä alueen muiden kuntien kanssa. Kunta voisi asettaa myös sopeutumiseen ja nieluihin liittyviä tavoitteita ja toimia.

Esityksen tavoitteena on edistää ilmastolain tavoitteiden toteutumista ja vahvistaa kuntien ilmastotyötä. Samoin tavoitteena on muutoksenhakusääntelyn myötä edistää oikeusturvan toteutumista. Esityksessä ehdotettu sääntely täydentäisi ilmastolain kokonaisuudistusta. Esityksen keskeinen tavoite on vauhdittaa ilmastotyötä sellaisissa kunnissa, joissa se ei vielä ole käynnistynyt tai edennyt pitkälle. Esitysehdotuksessa otettaisiin huomioon eri vaiheissa olevat kunnat säätämällä kunnan ilmastosuunnitelman vähimmäisvaatimuksista. Tavoitteena on, että kunnat voisivat toteuttaa ilmastotoimiaan omista lähtökohdistaan ja painottaa suunnitelmassaan kyseiselle kunnalle keskeisiä asioita.

Lausuntopyyntöä koskeva materiaali osoitteessa https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=7d83d1c6-76dc-443c-8bf4-1eb3197798e5

Lausunnolla olevan ilmastolain mukaan kunnan ilmastosuunnitelmassa on oltava: 
1) tavoite kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämisestä kunnassa;
2) toimet, joilla kasvihuonekaasujen päästöjä vähennetään kunnassa;
3) tiedot kasvihuonekaasujen päästöjen kehityksestä kunnassa;
4) tiedot suunnitelman toteutumisen seurannasta;
5) muut tarpeellisiksi katsotut seikat.

Lakiehdotuksen mukaan ilmastosuunnitelman hyväksyy valtuusto. Kunnan on seurattava suunnitelman toteutumista. Suunnitelma on otettava huomioon kuntalain (410/2015) 37 §:ssä tarkoitetussa kuntastrategiassa sekä 115 §:ssä tarkoitetussa toimintakertomuksessa. Kunta voi laatia tässä pykälässä tarkoitetun suunnitelman myös yhdessä alueen muiden kuntien kanssa. Yhteisessä suunnitelmassa on oltava kuntakohtaiset tavoitteet ja toimet. Yhteinen suunnitelma hyväksytään kunkin kunnan valtuustossa. Kunnan ilmastosuunnitelma on hyväksyttävä ensimmäisen kerran viimeistään ilmastolain muutoksen voimaantulon jälkeen alkavan ensimmäisen valtuustokauden aikana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta merkitsee lakiehdotuksen tiedokseen ja toteaa, että kestävät kunnat yhteistyöllä voidaan ilmastolain vaatimusten mukaiset toimenpiteet toteuttaa Lapuan kaupungissa. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.