Ympäristölautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Asemakaavan laatiminen Saarenkankaalle / Niittypuisto / Lausunto (luonnosvaihe)

LAPDno-2022-475

Valmistelija

  • Arto Kahila, Rakennustarkastaja, arto.kahila@lapua.fi

Perustelut

Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin Saarenkankaan kaupunginosassa n. 2 km Lapuan liikekeskustasta lounaaseen. Suunnittelualue sijoittuu Saarentien ja Heinäpellontien pohjoispuolella olevalle peltoalueelle, jota rajaa idässä ja etelässä peltoalueet sekä lännessä asuinalue sekä Simpsiönvuoren itäpuolen alarinne. Kaava-alue rajautuu pohjoisessa Heinäpellontiehen sekä Saarentiehen.

Kaava-alueen pinta-ala on noin 4,2 ha. Alue on kokonaisuudessaan uutta asemakaavaa. Asemakaavaa ollaan laatimassa Lapuan kaupungin omistamalle tilalle. Nyt alueelle suunnitellaan omakotitontteja 13 kpl. Alueen saavutettavuus saadaan olemassa olevien tieyhteyksien kautta. Alue sijaitsee pohjavesialueella, jolla on kaikin keinoin pyrittävä välttämään pohjaveteen mahdollisesti vaikuttavia toimintoja. Tämä asettaa alueen rakentamiselle omat vaatimuksensa, jotka tulee ottaa huomioon kaavamääräyksiä laadittaessa. Kaavalla ei ole erityisiä maisemallisia vaikutuksia.

Maatilojen talouskeskusten korttelialue AM sijoittuu kaakkoiskulmaan. Ohjeellinen maatilan suojavyöhyke on ympyröity yleiskaavaan, sen keskipisteenä on AM alue. Suojavyöhyke on halkaisijaltaan 290 metriä ja se yltää uudelle asemakaava-alueelle. Idässä ja lännessä alue rajautuu peltoalueisiin. Alueella karjatila sekä muuta maatalouteen liittyvää toimintaa.

Kaavamateriaali löytyy kaupungin kotisivuilta osoitteesta: https://lapua.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus-tontit-ja-maastomittaus/kaavoitus/meneillaan-olevat-kaavat/  

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Kahila, Rakennustarkastaja, arto.kahila@lapua.fi
  • Mirva Korpi, Ympäristöinsinööri, vs. tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Asemakaavaluonnoksesta annetaan seuraava lausunto.

Suojavyöhykkeen etäisyys lasketaan valtionneuvoston asetuksen (138/2019) mukaan navettarakennuksesta ja se on 100 metriä tässä tapauksessa. Suojavyöhyke yltää uuden asemakaava-alueen 1255 ja 1256 tonteille 2, 3 ja 4 saakka. Tontit 2, 3 ja 4 olisi hyvä rajata pois uudesta asemakaavasta. Lisäksi karjatila laiduntaa uuden asemakaava-alueen eteläpuolen pelloilla, mikä saattaa aiheuttaa hajuhaittoja. Alueella sijaitsee myös viljankuivaamoja, joista saattaa esiintyä pöly- ja meluhaittoja.

Asemakaava-alueen 1254 tonteilla 3 ja 6 on ahdas sisääntulo. Tämä taas vaikeuttaa tai jopa estää mahdollisen autokatoksen rakentamista sisääntuloon. Yleisesti halutaan autotalli siihen ensimmäiseksi sisääntuloon viemästä tilaa muulta rakentamiselta.

Asemakaavamääräyksellä, Erillisen auton säilytystilojen / talousrakennuksen yhteenlaskettu kerrosala korkeintaan: 60 k-m2/ tontti, rajoittaa tontille rakentamista.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti antaa lausunnon, että asemakaavahanketta ei pitäisi jatkaa.