Tekninen lautakunta, kokous 13.6.2023

§ 82 Poikkeamislupa / tila 408-408-1-247 

LAPDno-2023-382

Valmistelija

  • Markku Turja, Maankäyttöinsinööri, vt. kaupungingeodeetti, markku.turja@lapua.fi
  • Heidi Yliluoma, Kaavavalmistelija, heidi.yliluoma@lapua.fi

Perustelut

Kiinteistön omistaja hakee maankäyttö- ja rakennuslain mukaista poik­kea­mis­lu­paa vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen muuttamiseksi vakituiseen asumiseen Lapuan kaupungin Tiistenjoen kylän tilalla Vallinmäki RN:o 1:247 (408-408-1-247). Rakennus sijaitsee haja-asutusalueella, jossa ei ole voimassaolevaa asema- tai sellaista oikeusvaikutteista yleis­kaa­vaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyt­tä­mi­ses­tä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Lapuan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt alueelle osayleiskaavan vuonna 1988. Osayleiskaava on laadittu ensimmäisen asteen yleiskaavaksi, eikä sitä ole alistettu ympäristöministeriön vahvistettavaksi.  Kiinteistö sijaitsee Lakaluoman kylässä, Lapuanjoen rannalla, osoitteessa Ahontie 83. Tilan pinta-ala on noin 6.600 m2.

Kiinteistön viemäröinti on järjestetty kiinteistökohtaisesti ja kiinteistölle tulee juokseva vesi.

MRL:n 171 §:n mukaan kunta voi erityisistä syistä myön­tää poik­kea­mi­sen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetystä tai sen nojalla an­ne­tus­ta rakentamista tai muuta toimenpidettä kos­ke­vas­ta sään­nök­ses­tä, määräyksestä, kiellosta tai muusta ra­joi­tuk­ses­ta.

Poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se:

  1. aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai aluei­den käytön muulle järjestämiselle;
  2. vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
  3. vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien ta­voit­tei­den saavuttamista; tai
  4. johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin ai­heut­taa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

 

Tämä poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteutumiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnonsuojelullisten ja ympäristönsuojelullisten tavoitteiden saavuttamista (MRL 171 §).                     
Naapurikiinteistöjen omistajat on kirjallisesti kuultu hakijan toimesta, ei­kä heillä ole huomauttamista rakennushankkeen suhteen.

Liitteenä karttaote

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta päättää myöntää poikkeamisluvan tilalle Vallinmäki RN:o 1:247, Lapuan kaupungin Tiistenjoen kylässä (408-408-1-247) siten, että rakennuksen käyttötarkoitus voidaan muuttaa vapaa-ajan asunnosta vakituiseksi asunnoksi. Muutokselle on haettava rakennuslupa viimeistään kahden (2) vuoden kuluessa tästä päätöksestä.  

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.

 

Päätöksen antopäivä on 16.6.2023.