Tekninen lautakunta, kokous 13.6.2023

§ 78 Ruhan keittiölaitteiden hankinta / oikaisuvaatimus

LAPDno-2023-423

Valmistelija

  • Leena Luomanen, Palvelupäällikkö, leena.luomanen@lapua.fi

Perustelut

Ruhan koulun keititölaitteiden hankintaa (yhdistelmäuuni 2 kpl, induktioliesi, sekoittava pata, kylmäkalusteet - pakastekaappi, yhdistelmäkaappi, jääkaappi 2 kpl) koskeva tarjouspyyntö on lähetetty 12.4.2023 kolmelle toimijalle. Tarjoukset pyydetttiin jättämään tarjouspyynnön mukaan 27.4.2023, tarjouksen jättöaikaa jatkettiin 8.5.2023 klo 15 saakka, mistä tiedotettiin kaikkia tarjouspyynnön saaneita.

Määräaikaan mennessä tarjouksen jättivät Electrolux Professional ja Dieta Oy. Tarjoukset avattiin 11.5.2023 teknisessä keskuksessa, läsnä palvelupäällikkö Leena Luomanen ja ruokapalvelupäällikkö Tuija Hahtokari.

Saaduista tarjouksista tehtiin vertailu, vertailuperusteena hinta. Valituksi tuli edullisemman tarjouksen tehnyt Electrolux Professional. Valintapäätös on tehty ja toimitettu tarjouksen jättäneille 22.5.2023. Dietalle toimitettiin heidän pyynnöstään laitevertailutaulukko 24.5.2023.

24.5.2023 Dieta on sähköpostilla pyytänyt tarkistamaan tarjoyspyynnön kohtaa 6, jää/kylmäkaappi osalta ja 26.5.2023 saapuneessa postissa pyytänyt tarkistamaan päätöstä hyväksyä tarjoaja, jonka laite ei vastaa vaatimuksia. Asiaa koskeva oikaisuvaatimus on saapunut 31.5.2023, missä vaaditaan Lapuan kaupunkia muuttamaan tekemänsä päätöksen hylkäämällä Electroluxin tarjouksen, koska se ei täytä tarjouspyynnössä esitettyjä vaatimuksia ja valitsemaan Dietan laitetoimittajaksi. 

Vaatimus perustuu Dietan mukaan tarjouspyyntötekstin sisällössä esiintyneeseen tulkinnanvaraiseen tietoon, jota tarjoajat ovat tulkinneet eri tavalla, koskien tarjouspyynnön kohtaa 6. Dieta Oy on tulkinnut kohdan siten, että on pyydetty ns. yhdistelmäkaappia ja he ovat tarjonneet kaappia missä on kaksi erillistä kammioita, yhteistilavuus 450 litraa (2 kpl). Electrolux Professional on tulkinnut kohdan siten, että on tarjonnut tilavuudeltaan saman kokoista jääkaappia. Metos Oy Ab, joka oman aikataulutusvirheen vuoksi ohitti kilpailutuksen ja heiltä saatiin vain tuotelistaus, tulkitsi kohdan samalla tavalla, kun Electrolux. Tulkintaero johti siihen, että Dietan tarjoamat laittteet olivat kalliimpia, eivätkä he tulleet valituksi laiteiden toimittajaksi. 

Tulkintaristiriita on syntynyt siitä, että kohta 6 laitekuvauksen tarkempiin spekseihin on jäänyt teksti jääkaappi/pakastin, otsikkoteksti on kuitenkin ollut jää-viileäkaappi ja tarjouspyynnön alussa on tarkasti eritelty hankittavat kylmälaitteet 1 kpl pakastin, 1 kpl pakaste/jääkaappi ja 2 kpl jääkaappia (kohta 6). Koska Electrolux Professional on kohtaan 6  tarjonnut jääkaappia (2 kpl), perustetta päätöksen muuttamiselle ei ole.  

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen.

12.4.2023 päivätyn tarjouspyynnön mukaan tarjous on pyydetty yhdistelmäuunista 2 kpl, induktioliedestä, sekoittavasta padasta ja kylmäsäilytyslaitteista (pakastekaappi, yhdistelmäkaappi ja jääkaappi 2 kpl). Tarjouspyynnön mukaan hankinnan kohteena on ollut
-2 kpl yhdistelmäuunia, kapasiteetti 5 x GN 1/1-65 mm astia, johdeväli 85 mm, automaattisella puhdistusjärjestelmällä
- 1 kpl induktioliesi (2 levyä)
- sekoittava pata
- 1 kpl pakastekaappi
- 1 kpl pakaste / jääkaappi
- 2 kpl jääkaappia

Kohdassa 6 on esitetty jääkaapeille asetetut vaatimukset, 2 kpl. Kohdassa 6 on esitetty vaatimukset jää-/kylmakaapille, 2 kpl. Tästä voi saada käsityksen, että yhdistelmäkaapista, Tarjouksen kohde on kuitenkin esitetty selkeästi tarjouspyynnössö ja siitä käy ilmi, että Lapuan kaupunki on hankkimassa 2 kpl jääkaappeja. Dieta Oy ei ole myöskään tarkistanut ristiriitaista merkintää ennen tarjouksen jättämistä. 

Tekninen lautakunta katsoo, että Electrolux Professionalin jättämä tarjous on tarjouspyynnön mukainen eikä hankintapäätöstä tästä syystä ole tarpeen oikaista. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen. 

Liitteet

Oheismateriaali