Kaupunginvaltuusto, kokous 12.6.2023

§ 60 Henkilöstökertomus 2022

LAPDno-2021-12

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Luhtala-Sipilä, henkilöstöpäällikkö, paivi.luhtala-sipila@lapua.fi
Esa Tienhaara, Toimistosihteeri, esa.tienhaara@lapua.fi

Perustelut

Henkilöstökertomuksen tarkoituksena on antaa kaupungin johdolle ja päättäjille kokonaiskuva henkilöstövoimavarojen nykytilasta ja kehityssuunnasta. Kunta ja hyvinvointialuetyönantajat KT on vuonna 2021 antanut uuden suosituksen henkilöstökertomuksen laadintaan. Tarkoituksena on, että henkilöstökertomuksella parannetaan henkilöstötiedolla johtamista. Suosituksessa on määritelty tiettyjä henkilöstöä kuvaavia tunnuslukuja, jotka on tarkoitus kerätä ja raportoida yhtenäisesti koko kuntasektorilla ja näin helpottaa eri organisaatioiden välistä vertailua.

Yhteisesti kerättäviksi ja raportoitaviksi tunnusluvuiksi on suosituksessa määritelty:

- henkilötyövuosi

- henkilöstön ikärakenne

- vakinaisen henkilöstön vaihtuvuus

- sairauspoissaolot sekä

- henkilöstön osaamisen kehittäminen/koulutuspäivät.

Nämä tunnusluvut raportoidaan henkilöstökertomuksessa siltä osin kuin ne ovat saatavilla. Lisäksi  henkilöstökertomus sisältää muita henkilöstöä ja sen rakennetta kuvaavia tunnuslukuja.

Kaupungin henkilöstön määrä vuoden 2022 lopussa oli 1039, tässä nousua edelliseen vuoteen on 10 henkilöä. Henkilöstömäärän nousu keskittyy perusturvaan. Vuoden lopussa oli palkattomalla virka- tai työvapaalla 52 henkilöä, näistä 24 oli palkattomalla äitiys-, vanhempain- tai hoitovapaalla, opintovapaalla oli 8 henkilöä ja toisen tehtävän hoidon vuoksi virka- tai työvapaalla 8. Muita perusteita palkattomalle virka- ja työvapaalle olivat mm. palkaton sairauspoissaolo ja yksityisasiat.

Henkilöstökertomussuosituksen mukaan yhteisesti raportoidaan henkilötyövuosi HTV 2, joka kuvaa palkallista työpanosta. Lapualla HTV 2 oli 1027,6 henkilötyövuotta. Tässä edelliseen vuoteen verrattuna kasvua oli 21,8 henkilötyövuotta.

Henkilöstön poissaoloja kertyi yhteensä 55897 kalenteripäivää, missä on kasvua edelliseen vuoteen 6172 kalenteripäivää . Merkittävin kasvu tapahtui sairauspoissaoloissa, jotka kasvoivat 5993 kalenteripäivällä (+ 42,6 %) ja olivat vuonna 2022 yhteensä 20064 kalenteripäivää. Sairauspoissaolot olivat keskimäärin 19,5 kalenteripäivää henkilötyövuotta kohden, kun vuonna 2021 vastaava luku oli 14,0 kalenteri­päivää. Erityisesti lyhytaikaisia sairauspoissaoloja lisäsi koronapandemiasta aiheutuneet sairauslomat, lyhytaikaisten poissaolojen kesto kasvoi selvästi edellisiin vuosiin verrattuna. Korona-aikana esihenkilön luvalla oli mahdollista olla sairauslomalla 5 päivää (normalitilanteessa 3 pv), mikä oli koronatartunnassa ainakin sote-sektorilla suositeltu aika poissaololle. 

Myös lapsen syntymään liittyvät poissaolot prosentuaalisesti (30 %) kasvoivat merkittävästi, kalenteripäiviä kertyi 3155 vuonna 2022. 

Henkilöstökertomuksessa on nyt ensimmäistä kertaa raportoitu vakinaisen henkilöstö vaihtuvuus. Vaihtuvuus on vuoden aikana ollut suurta, henkilöstöhallinnon järjelmän mukaan alkaneita vakinaisia palvelussuhteita on ollut 116. Alkaneissa palvelussuhteissa on mukana myös määräaikaisten työntekijöiden vakinaistamiset. Päättyneitä palvelussuhteista on järjestelmän perusteella 444, joista valtaosa on päättynyt hyvinvointialueelle siirtymisen johdosta (342).

Tuloslaskelman henkilöstökustannukset olivat sivukuluineen yhteensä 48.713.031,21 €, jossa on nousua edelliseen vuoteen 4,5 %. Vuoden aikana palkkoihin tuli yleiskorotus 1.6.2022 lukien, joka oli 46 euroa, kuitenkin vähintään 2,0 % sekä keskitetty jär­jestelyerä 1.10.2022 lukien, joka maksettiin 0,5 %:n suuruisena yleiskorotuk­sena.

Henkilöstön hyvinvointiin, osaamisen kehittämiseen sekä esihenkilötyön tukemiseen liittyen vuoden aikana on ollut käynnissä Kevan rahoittama koulutushanke Työelämän osaamismerkit, joka korostaa jatkuvaa oppimista sekä oppimisen näkyväksi tekemistä osaamismerkkien kautta. Esihenkilöille kohdennetut koulutukset on suunniteltu kaupungin henkilöstön ja esihenkilöiden esittämien tarpeiden pohjalta.

Kertomusvuonna henkilöstöä työllisti hyvinvointialueen valmistelutyö, joka näkyi sosiaali- ja terveydenhuollossa, mutta myös muissa kaupungin toiminnoissa. Yhteistoimintaneuvottelut liittyen henkilöstön siirtoon päättyivät elokuussa 2022, neuvottelujen piirissä oli 367 henkilöä.

Tulevina vuosina haasteita tulee olemaan osaavan ja pätevän henkilöstön rekrytoinnissa. Eläköitymisennusteen (Keva) mukaan seuraavien viiden vuoden aikana eläköityviä on 230 henkilöä, tässä luvussa on vielä mukana hyvinvointialueelle siirtynyt henkilöstö. Tämä tarkoittaa, että 22 % henkilöstöstä eläköityy seuraavan viiden vuoden aikana. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Luhtala-Sipilä, henkilöstöpäällikkö, paivi.luhtala-sipila@lapua.fi

Henkilöstöpäällikön ehdotus:

Henkilöstöjaosto

1. merkitsee henkilöstöraportin tiedoksi

2. esittää henkilöstöraportin vuodelta 2022 tiedoksi kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle.

Päätös

Henkilöstöjaosto päätti keskustelun jälkeen

1. merkitä henkilöstöraportin tiedoksi

2. esittää henkilöstöraportin vuodelta 2022 tiedoksi kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle.

Valmistelija

Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus

1. merkitsee henkilöstöraportin vuodelta 2022 tiedoksi
2. toimittaa henkilöstöraportin vuodelta 2022 edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.  
 

Päätös

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen.

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää henkilöstöraportin vuodelta 2022 tiedoksi kaupunginvaltuustolle.  
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Puheenvuoron käyttivät valtuutetut Sari Oja-Lipasti, Esa Rintala, Riitta Kangasluoma ja Hannu Saarela. 

Kaupunginvaltuusto merkitsi henkilöstöraportin vuodelta 2022 tiedoksi.