Kaupunginvaltuusto, kokous 12.6.2023

§ 61 Lapuan kaupungin hallintosäännön muuttaminen 1.8.2023 alkaen

LAPDno-2022-705

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi

Perustelut

Kunnan hallinnossa on noudatettava hallintosäännön määräyksiä. Jokaisessa kunnassa ja kuntayhtymässä on oltava hallintosääntö, jonka sisällön määrittelee kuntalain (410/2015) 90 §. Hallintosäännössä on annettava tarpeelliset määräykset ainakin niistä asioista, jotka kuntalain 90 §:ssä luetellaan.
Valtuusto päättää hallintosäännön sisällöstä ja muutoksista. 

Lapuan kaupungin hallintosääntöön tehtiin laajempi kokonaispäivitys vuoden 2022 syksyllä hyvinvointialueuudistuksen vuoksi (3.10.2022 § 78 Lapuan kaupungin hallintosäännön muuttaminen). Hallintosäännön muutosten yhteydessä muutettiin palvelukeskukset toimialoiksi. Muita muutoksia olivat muunmuassa hallintojohtajan muuttaminen hallintopäälliköksi ja samalla hallinnon toimialan johtamisjärjestelmän muuttuminen siten, että hallinnon toimialan johtajana toimii kaupunginjohtaja. Tässä yhteydessä tarkasteltiin myös viranhaltijoiden toimivaltuuksia niin, että ne ovat viran kannalta mahdollisimman järkeviä. 

Nyt tehdyllä hallintosäännön muutoksilla huomioitiin Lapuan kaupunginvaltuuston 6.3.2023 kokouksessa tehty päätös § 24 koskien hyvinvointikoordinaattorin toimen perustamista ja täyttölupaa 1.3.2023 alkaen tai sopimuksen mukaan / lisäys hallintosääntöön sekä kaupunginvaltuuston kokouksessa 17.4.2023 tehty päätös § 35 Vapaa-ajanlautakunnan nimen muuttaminen hyvinvointilautakunnaksi 1.8.2023 alkaen. Lisäksi muutostöissä on huomioitu Lapuan kaupunginvaltuuston kokouksen 15.5.2023 päätös § 53 koskien maankäyttöinsinöörin viran lakkauttamista ja tehtävien sisällyttämistä kaupungingeodeetin virkaan ja sivistysjohtajan nimen muutos sivistys- ja hyvinvointijohtajaksi Lapuan kaupunginhallituksen 8.5.2023 kokouksen § 162 mukaisesti.

Lisäksi muutostöissä on korjattu vielä viittauksia palvelukeskuksiin, jotka muuttuivat toimialoiksi 1.1.2023 alkaen sekä tarkasteltu hallinnon toimialan, kasvatuksen, koulutuksen ja vapaa-ajan toimialan sekä teknisen toimialan henkilöstön valintoja ja viranhaltijoiden toimivaltuuksia niin, että ne ovat viran kannalta mahdollisimman järkeviä sekä käyty läpi lautakuntien tehtävät. Lisäksi hallintosääntöön on tuotu uusi liite (Liite 4.) koskien toimivaltaa vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Kuntalain 90 §:n 3 momentin mukaisesti kunnan hallintosäännössä tulee olla tarpeelliset määräykset hallinnon ja toiminnan järjestämisestä, päätöksenteko- ja hallintomenettelystä sekä valtuuston toiminnasta poikkeusoloissa sekä normaaliolojen häiriötilanteissa.

Esitys muutoksista ja luonnos Lapuan kaupungin hallintosäännöksi ovat oheismateriaalina. 
 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että

1.  se hyväksyy muutokset Lapuan kaupungin hallintosäännön.
2.  hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 1.8.2023 alkaen.  
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Perustelut

Esitys hallintosäännön muutoksista oheismateriaalina.

 

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että

1.  se hyväksyy muutokset Lapuan kaupungin hallintosäännön.
2.  hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 1.8.2023 alkaen.  

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. 

Keskustelun aikana valtuutettu Sari Oja-Lipasti teki seuraavan ponsiesityksen:

"Lapuan kaupungin hallintosääntöä ja toimintatapoja kehitetään siten, että osallistuminen etäyhteyden välityksellä on mahdollista Lapuan kaupungin toimielinten kokouksiin".

Valtuutettu Marcus Toppari kannatti valtuutettu Sari-Oja Lipastin esitystä ja esitti lisäksi, että asia tulisi palauttaa takaisin valmisteluun ja hallintosääntöön tulisi lisätä etäyhteyden mahdollisuus myös normaaliolojen aikana. 

Valtuutetut Esa Rintala, Pekka Kivisaari, Pekka Hella ja Kai Pöntinen kannattivat ponsiesitystä. Valtuutettu Riitta Kangasluoma kannatti ponsiesitystä sekä asian palauttamista takaisin valmisteluun etäyhteyden osalta siten, että kaupunginhallituksen esitys kumminkin hyväksytään. Keskustelun aikana valtuutettu Marcus Toppari veti oman esityksensä pois eikä uusia esityksiä esitetty. 

Valtuuston puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta hyväksyykö valtuusto valtuutettu Sari Oja-Lipastin ponsiesityksen yksimielisesti.

Vastaesityksiä ei esitetty, joten valtuutettu Sari Oja-Lipastin ponsiesitys hyväksyttiin.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen ja ponsiesityksen keskustelun jälkeen.