Kaupunginvaltuusto, kokous 12.6.2023

§ 66 Kaupunginvaltuuston itsearviointi vuodesta 2022

LAPDno-2023-417

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Kuntalain (410/2015) mukaan valtuusto vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta sekä käyttää kunnan päätösvaltaa.

Valtuusto päättää: 1) kuntastrategiasta, 2) hallintosäännöstä, 3) talousarviosta ja taloussuunnitelmasta, 4) omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta, 5) liikelaitokselle asetettavista toiminnan ja talouden tavoitteista, 6) varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteista, 7) sisäisen valvonnan ja riskien-hallinnan perusteista, 8) palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista, 9) takaussitoumuksen tai muun vakuuden antamisesta toisen velasta, 10) jäsenten valitsemisesta toimielimiin, 11) luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteista, 12) tilintarkastajien valitsemisesta, 13) tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapaudesta, sekä 14) muista valtuuston päätettäviksi säädetyistä ja määrätyistä asioista.

Kuntaliiton suosituksen (2006) mukaan kunnan arviointijärjestelmä kattaa valtuuston ja lautakuntien arvioinnin, toimintayksiköissä toteutetun arvioinnin, tilintarkastuksen, sisäisen valvonnan sekä mahdollisen controller-toiminnon. Kaupunginvaltuuston itsearviointi toteutettiin sähköisellä google forms -kyselyllä keväällä 2023. Vastauslinkki kyselyyn lähetettiin sähköpostilla kaikille kaupunginvaltuuston jäsenille. Vastausprosentti kyselyyn oli 71 %.

Kyselyllä selvitettiin kaupunginvaltuuston jäsenten itsearviointi kuluneen valtuustokauden työskentelystä. Monivalintakysymyksissä väittämiin vastattiin asteikolla 1-5, jolloin 1=täysin eri mieltä ja 5=täysin samaa mieltä. Kysymykset perustuivat Kuntaliiton tekemään malliin.

Yhteenveto Lapuan kaupunginvaltuuston itsearvioinnista vuodesta 2022 on oheismateriaalina.
 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kaupunginhallitus
1.  merkitsee kaupunginvaltuuston itsearvioinnin tiedokseen ja esittää edelleen, että kaupunginvaltuusto merkitsee itsearvioinnin tiedokseen.
2.  esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto keskustelee itsearvioinnin tuloksista. 
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se keskustelee kaupunginvaltuuston itsearvioinnista ja merkitsee itsearvioinnin tiedoksi. 
 

Päätös

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen.