Kaupunginvaltuusto, kokous 12.6.2023

§ 63 Lapuan kaupungin takaus Simpsiönvuori Oy:n lainalle

LAPDno-2023-453

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Simpsiönvuori Oy on 100-prosenttisesti Lapuan kaupungin omistama tytäryhtiö. Simpsiönvuori Oy pyörittää rinnehiihtokeskusta Simpsiön vuorella ja tarjoaa ravintolapalveluja lasketteluasiakkaille. Simpsiönvuori Oy:n liikevaihto oli 829.291 euroa vuonna 2022 ja 818.939 euroa vuonna 2021. Simpsiönvuori Oy:n tilikauden voitto oli 93.362 euroa vuonna 2022 ja 166.915 euroa vuonna 2021.Tilikauden päättyessä 31.12.2022 Simpsiönvuori Oy:n rahat ja pankkisaamiset olivat 307.974 euroa sekä lainat rahoituslaitoksilta olivat 240.000 euroa. Yhtiöllä ei ole velkaa Lapuan kaupungille.

Simpsiönvuori Oy on vastannut rinnetoiminnan pyörittämisestä kesäkuun 2020 alusta lukien ja toteuttanut paljon korvausinvestointeja sen jälkeen. Lapuan kaupunki etsi Simpsiölle markkinaehtoista investoria vuosina 2019-2020, mutta se ei johtanut tuloksiin ja näin ollen Lapuan kaupunki päätyi siihen, että Simpsiönvuori Oy vastaa jatkossa rinnetoiminnan pyörittämisestä ja Simpsiön kehittämisestä ympärivuotiseksi vapaa-ajankeskukseksi. 

Simpsiönvuori Oy:n tulevia ydinpalveluja ovat laskettelu, alamäkipyöräily ja niihin liittyvä ravintolatoiminta. Simpsiönvuori Oy:llä on mahdollisuudet kehittyä ympärivuotiseksi vapaa-ajankeskukseksi. Toteutettujen asiakaskyselyjen perusteella suurimmat heikkoudet ovat vuokraamotilojen ahtaus ja toimintaa tukevien ravintolapalveluiden vähäisyys. Alamäkipyöräilyä varten tarvitaan myös lisää vuokraamotiloja.Simpsiönvuori Oy harjoittaa urheiluun ja vapaa-aikaan liittyvää toimintaa Lapuan Simpsiönvuorella tehden yhteistyötä Lapuan kaupungin kanssa. Myös Lapuan kaupunki kehittää Simpsiön aluetta siten, että Simpsiö tarjoaa monipuoliset liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet. Simpsiöllä on mm. uimaranta, ensilumen latu ja merkittävä määrä kuntoilureitistöjä, joita ylläpidetään Lapuan kaupungin toimesta.

Simpsiönvuori Oy:n hallitus on valmistellut uudisrakennuksen, ns. keskipisteen, osalta kustannusarvion, piirustukset ja liiketoimintasuunnitelman. Simpsiönvuori Oy:n hallitus on pyytänyt kaupunginhallitukselta 3.4.2023 ennakkokannan siihen, että alueelle voidaan rakentaa uudisrakennus, jonka kustannusarvio on 1.917.600 euroa. Rakentamisen rahoittamiseksi on suunniteltu nostettavan 1.800.000 euron laina, jonka lyhennys tapahtuisi enintään 20 vuoden aikana. Lisäksi Simpsiönvuori Oy:n hallitus on pyytänyt kaupunginhallitukselta 3.4.2023 ennakkokannan siihen, voidaanko lainaan hakea Lapuan kaupungin omavelkaista takausta. Lapuan kaupunginhallitus on käsitellyt kaupunginhallituksen kokouksessa 3.4.2023 ennakkokantaa koskevan sisällön ja hyväksynyt omaisuuden hankinnan ja sen lainoituksen toteutusmallin kuitenkin siten, että omavelkainen takaus tulee lopullisesti myöhemmin erikseen Lapuan kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäväksi.

Simpsiönvuori Oy:n hallitus on 17.5.2023 kokouksessaan päättänyt Keskipisteen rakentamisesta ja sen rahoittamisesta POP Pankilta saadun lainatarjouksen mukaisesti. Samassa kokouksessaan Simpsiönvuori Oy:n hallitus on päättänyt hakea Lapun kaupungilta POP Pankki/Lakeuden Osuuspankin lainatarjouksen mukaiseen lainaan Lapuan kaupungin 100-prosenttista omavelkaista takausta.

Kuntalain (410/2015) 14 §:n mukaan valtuusto päättää takaussitoumuksen tai muun vakuuden antamisesta toisen velasta.

Kuntalain 129 §:n mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.

Kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden kilpailutilanteessa markkinoilla toimivan yhteisön velasta tai muusta sitoumuksesta ainoastaan, jos yhteisö kuuluu kuntakonserniin tai se on kuntien tai kuntien ja valtion yhteisessä määräysvallassa.

Simpsiönvuori Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha-Matti Näykki tulee esittelemään asiaa kaupunginhallituksen kokoukseen.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

1.       myöntää Lapuan kaupungin 100-prosenttisen omavelkaisen takauksen Simpsiönvuori Oy:n POP Pankin/Lakeuden Osuuspankilta saamalle lainalle. Lainamäärä saa olla enintään 1.800.000 euroa.

2.       päättää, että vuosittainen takausprovisio on 0,5 prosenttia edellisen vuoden viimeisenä päivänä jäljellä olevasta lainan pääomasta.

3.       edellyttää, että Simpsiönvuori Oy hakee vastavakuudeksi Lapuan kaupungille yrityskiinnityksiä lainan arvon verran.

Päätös

Kokouksessa oli läsnä tämän pykälän sekä §:ien 196 -​198 esittelyn ajan klo 17.07 -​ 17.34 maankäyttöinsinööri,​ vt. kaupungingeodeetti Markku Turja.  Markku Turja poistui kokouksesta tämän pykälän sekä §:ien 196 -​198 esittelyn jälkeen ennen päätöksentekoa.  Maankäyttöinsinööri,​ vt. kaupungingeodeetti Markku Turja alusti asiaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen.
 

Esteellisyys

Esteellisenä (yhteisöjäävi) kokouksesta poistui tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 17.34 -​ 17.36 kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Riitta Kangasluoma, kaupunginhallituksen jäsenet Marcus Toppari ja Helena Lahtinen. 

Läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan klo 17.20 -​ 17.36 olivat varajäsenet Sini Syrjälä ja Tero Juupajärvi.

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että kaupunginvaltuusto

1.       myöntää Lapuan kaupungin 100-​prosenttisen omavelkaisen takauksen Simpsiönvuori Oy:n POP Pankin/Lakeuden Osuuspankilta saamalle lainalle. Lainamäärä saa olla enintään 1.800.000 euroa.

2.       päättää,​ että vuosittainen takausprovisio on 0,​5 prosenttia edellisen vuoden viimeisenä päivänä jäljellä olevasta lainan pääomasta.

3.       edellyttää,​ että Simpsiönvuori Oy hakee vastavakuudeksi Lapuan kaupungille yrityskiinnityksiä lainan arvon verran.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa.

Keskustelun aikana puheenvuoron käyttivät valtuutetut Pekka Hella, Esko Yli-Karhu, Lasse Rajala, Riitta Kangasluoma, Ilpo Ulvinen ja Hanna-Maria Kortesoja. 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen keskustelun jälkeen.