Tekninen lautakunta, kokous 29.8.2023

§ 97 Simpsiön Sammon pystytyslupa

LAPDno-2023-567

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Työryhmä HanChe (Hanna Peltotupa ja Christine Jalio) on 1.8.2023 pyytänyt lupaa teoksen tekemiseen  Simpsiön kuntoportaiden läheisyyteen kaupungin LiikkuMaRaja-hankkeen tilaamana ja Suomen kulttuurirahaston rahoittamana. 

Teos on kolmiosainen kokoluokassa korkeudeltaan noin metri, leveydeltä 2 m ja pituudelta 2 m. Materiaaleina käytetään terästä, puuta ja metsänpohjaa eli kunttaa. Suunnittelijoilta löytyy asiantuntemusta kuvanveistosta ja metallirakentamisesta (Christine Jalio) ja kuvanveistossa ja puunveistossa (Hanna Peltotupa). Teoksen teknisissä ratkaisuiden sekä käytännön toteutukseen osallistuu metallirakentamisen ammattilaiset yrityksestä EH Power Ay. Teoksen tekijät huomioivat teoksen turvallisuusnäkökohdat julkisella paikalla (kalliokiinnitys, koko, raot ja terävät reunat) sekä Simpsiön luonnon (ei vieraslajeja).

Teoksen yhteyteen kiinnitetään kyltti, jossa Simpsiön vuoren Kummajaasia kuvaillaan runomuodossa käyttämässä Sampoa uuden vihreän kullan luomiseen (esikuvana Kalevala). Kyltissä mainitaan myös kiitokset Lapuan Kaupungille, EH Powerille sekä Suomen Kulttuurirahastolle.

Hanke on toteutettava 31.8.2023 mennessä ja hankkeen loppuraportti on jätettävä Suomen kulttuurirahastolle 4.8.2023 mennessä. 

Teosta koskevat liitteet oheismateriaalina.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta myöntää luvan teoksen toteuttamiseen hakemuksen mukaisesti ehdolla, että Lapuan kaupunki saa poistaa teoksen siinä tapauksessa, että teos ei ole enää turvallinen tai sovellu käyttötarkoitukseensa tai Lapuan kaupungilla on tarve ottaa teoksen sijoituspaikka muuhun käyttöön.  

Teos on pystytettävä siten:

  1. , että se on helposti saavutettavissa ja näkyvissä
  2. , ettei se vahingoita luontoa tai ympäristöä
  3. , ettei se häiritse alueen asukkaita tai muita käyttäjiä

 

Perustelut:

Simpsiön Sampo -teos sai alkusysäyksen Lapuan kaupungin liikuntapalvelujen hallinnoimasta LiikKuMaRaja- hankkeesta, jossa muun muassa kartoitettiin sitä, miten taide voisi olla esillä erilaisissa liikuntakohteissa. Simpsiö alueena on mielenkiintoinen ympäristö, jossa yhdistyvät vahvasti paikallishistoria sekä nykyaikaiset monipuoliset ja kehittyvät harrastemahdollisuudet.Teoksen on arvioitu olevan esteettinen ja ja kulttuurinen lisä Simpsiön alueelle. Teoksen on arvioitu lisäävän alueen vetovoimaa ja tarjoavan kävijöille uutta nähtävää ja koettavaa. Teoksen on arvioitu olevan turvallinen ja kestävä. 

Lapuan kaupungin hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta päättää suostumuksesta kadun, yleisen alueen, kiinteistön pihan ja muun kaupungin omistaman alueen antamisesta muuhun käyttöön 3 kk ja sitä pidemmäksi ajaksi ja siitä määrättävästä korvauksesta.  

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.