Tekninen lautakunta, kokous 29.8.2023

§ 102 Poikkeamislupa / 408-408-24-1

LAPDno-2022-361

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ari-Pekka Laitalainen, Kaupungingeodeetti, ari-pekka.laitalainen@lapua.fi

Perustelut

Asiakas hakee maankäyttö- ja rakennuslain mukaista poik­kea­mis­lu­paa saunarakennuksen rakentamiseen ja nykyisen rakennuksen purkamiseen Lapuan kaupungin Haapakosken kylään kuuluvan tilan Pitkäranta 408-408-24-1 alueelle Lapuanjoen rantaan. Rakennus sijaitsee haja-asutusalueella, jossa ei ole voimassaolevaa asema- tai sellaista oikeusvaikutteista yleis­kaa­vaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyt­tä­mi­ses­tä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Tilan pinta-ala on noin 1440 m2 ja sille suunnitellaan rakennettavan 24 m2 saunarakennus. Rakentamisen yhteydessä puretaan kiinteistöllä jo sijaitseva noin 48 m2 kokoinen talousrakennus.

Kiinteistön jätevesiasiat selvitetään rakennuslupamenettlyn yhteydessä. Kiinteistöllä on kantovesi.

Liitteenä Kiinteistörekisterin karttaote, asemapiirros ja rakennuslupakuvat

Maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n mukaan meren tai vesistön ran­ta-alu­ee­seen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa ra­ken­nus­ta ilman poikkeuslupaa. Mitä edellä on sa­not­tu, koskee myös ranta-aluetta, jolla rakentamisen ja muun käytön suun­nit­te­le­mi­nen pääasiassa rantaan tukeutuvan loma-asutuksen jär­jes­tä­mi­sek­si on tarpeen alueella odotettavissa olevan ra­ken­ta­mi­sen vuoksi.

MRL:n 171 §:n mukaan kunta voi erityisistä syistä myön­tää poik­kea­mi­sen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetystä tai sen nojalla an­ne­tus­ta rakentamista tai muuta toimenpidettä kos­ke­vas­ta sään­nök­ses­tä, määräyksestä, kiellosta tai muusta ra­joi­tuk­ses­ta.

Poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se:

  1. aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai aluei­den käytön muulle järjestämiselle;
  2. vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
  3. vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien ta­voit­tei­den saavuttamista; tai
  4. ohtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin ai­heut­taa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

                     
Naapurikiinteistöjen omistajat on kirjallisesti kuultu hakijan toimesta, ei­kä heillä ole huomauttamista rakennushankkeen suhteen.

 

Ehdotus

Esittelijä

Ari-Pekka Laitalainen, Kaupungingeodeetti, ari-pekka.laitalainen@lapua.fi

Haettu saunarakennuksen poikkeamislupa tilalle 408-408-24-1 myönnetään ha­ke­muk­sen mukaisena maankäyttö- ja ra­ken­nus­lain 171 §:n no­jal­la lain 72 §:n säännöksestä.

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.

 

Valmistelija

  • Markku Turja, Kaupungingeodeetti, markku.turja@lapua.fi
  • Heidi Hulkki, Kaavavalmistelija, heidi.hulkki@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin Karhunkylän kunnan osaan tilalle Pitkäranta kiinteistötunnus 408-408-24-1, haetaan poikkeuslupaa saada rakentaa lomarakennus puretun rakennuksen tilalle. Rakentamisen vaikutus on vähäinen. Rakennus tulee olemaan ulkoasultaan talonpoikaistyylinen, mikä sopii alueen luonteeseen. Rakennus sijaitsee haja-​asutusalueella,​ jossa ei ole voimassaolevaa asema-​ tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa,​ jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Nyt suunnitteilla oleva rakennushanke tulee sijaitsemaan joen rannalla ja on siksi käsiteltävä poikkeamislupana. Rakennuspaikan koko on noin 0,144 ha. Rakennuspaikka on olosuhteiltaan maankäyttö- ja ra­ken­nus­lain 16 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta. Kiinteistöllä on käytössä vesi- ja sähköliittymät. Jäteveden käsittelymenettelyn määrittäminen tapahtuu rakennuslupakäsittelyn yhteydessä. Suunniteltu lomarakennus on kaksi kerroksinen ja kooltaan 87 m2. Aikaisemmin rakennettu saunarakennus on kooltaan 24 m2.

​Maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n mukaan meren tai vesistön ran­ta-alu­ee­seen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa ra­ken­nus­ta ilman poikkeuslupaa. Mitä edellä on sa­not­tu, koskee myös ranta-aluetta, jolla rakentamisen ja muun käytön suun­nit­te­le­mi­nen pääasiassa rantaan tukeutuvan loma-asutuksen jär­jes­tä­mi­sek­si on tarpeen alueella odotettavissa olevan ra­ken­ta­mi­sen vuoksi.

MRL:n 171 §:n mukaan kunta voi erityisistä syistä myön­tää poik­kea­mi­sen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetystä tai sen nojalla an­ne­tus­ta rakentamista tai muuta toimenpidettä kos­ke­vas­ta sään­nök­ses­tä, määräyksestä, kiellosta tai muusta ra­joi­tuk­ses­ta.

Poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se:

  1. aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai aluei­den käytön muulle järjestämiselle;
  2. vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
  3. vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien ta­voit­tei­den saavuttamista; tai
  4. johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin ai­heut­taa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Rajanaapureita on kuultu kaupungin toimesta kirjallisesti eikä naa­pu­ri­kiin­teis­tö­jen omistajat ole jättäneet huomautuksia määräaikana.

Rakennuspaikan koko on riittävä rakennushankkeeseen ja ym­pä­röi­vien rakennuspaikkojen kokoon. Näin ollen voidaan katsoa, että ra­ken­nus­han­ke ei tuota haittaa tulevalle kaavoitukselle tai alueiden käy­tön muulle järjestämiselle. Näin ollen voi­daan katsoa olevan olemassa rakennushanketta puoltavia erityisiä syi­tä.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta, jonka kuluessa poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava.

Liitteenä otteet kartasta, asemapiirroksesta, rakennuslupakuvista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tilalle 408-408-24-1 myönnetään ha­ke­muk­sen mukainen poikkeaminen maankäyttö- ja ra­ken­nus­lain 171 §:n no­jal­la maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n säännöksestä.

Päätös on voimassa kaksi vuotta, jonka kuluessa on haettava poikkeamispäätöksen mukaista rakennuslupaa.

Hakemuksen käsittelystä peritään Lapuan kaupungin rakennusvalvonnantaksan mukaisesti 644 €:n käsittelymaksu.

Perustelut:

Maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n mukaan meren tai vesistön ranta-alueeseen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena.

Maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n mukaan kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen tässä laissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se: 1) aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle; 2) vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista; 3) vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai 4) johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Maankäyttö- ja rakennuslain 172 §:n mukaan kunnan on määrättävä poikkeamispäätöksessä aika, jonka kuluessa poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava. Määräaika voi olla enintään kaksi vuotta. Alueellisen poikkeamisen määräaika voi olla kuitenkin enintään viisi vuotta. Lisäksi kunnan on toimitettava poikkeamispäätös viivytyksettä tiedoksi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. Poikkeamispäätökseen sovelletaan, mitä 145 §:ssä säädetään lupa- ja valvontamaksusta.

Lapuan kaupungissa rakennusvalvonnan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavien maksujen kohdan 11.3. mukaan hakemuksen käsittelystä, joka koskee poikkeuksen myöntämistä ranta-alueelle tia rakennuksen suojelua koskevasta kaavamääräyksestä peritään 644 €. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.