Tekninen lautakunta, kokous 29.8.2023

§ 96 Seinäjoen seudun vesihuollon yleissuunnitelma

LAPDno-2022-298

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anssi Kylkisalo, Kunnallistekniikan päällikkö, anssi.kylkisalo@lapua.fi

Perustelut

Seinäjoen seudun vesihuollon yleissuunnitelman aloituskokous pidettiin 15.11.2021. Kokouksessa vesihuollon yleissuunnitelman laatiminen sai myönteisen vastaanoton, joten asiaa päätettiin lähteä edistämään. Edellinen aluetta koskeva suunnitelma valmistui vuonna 2009. Kansainvälisen vesihuoltouudistuksen ohjelman mukaan alueellinen vesihuoltosuunnittelu on tärkeä keino vesihuollon toimintavarmuuden edistämisessä. Alueellinen suunnittelu on vesihuoltolain mukaista toimintaa; vesihuoltolain 5 §:n mukaan kunnan tulee osallistua alueelliseen suunnitteluun.

Nyt laadittavan suunnitelman suunnittelualueena on Alajärven, Alavuden, Ilmajoen, Isonkyrön, Kauhajoen, Kauhavan, Kuortaneen, Kurikan, Lapuan ja Seinäjoen kuntien alueet. Lisäksi suunnittelussa otetaan huomioon suunnittelualueen ulkopuolinen vesihuolto tarpeellisin osin. Suunnittelualue tarkentuu lopulta suunnitteluun sitoutuvien kuntien ja vesihuoltolaitosten mukaan. 

Maa- ja metsätalousministeriöltä on saapunut ELY-keskukseen ohjauskirje, jossa ELY:n rahoitusosuus vahvistui. Hankerahoituksen kustannusjako kunnittain on liitteenä.

Yleissuunnitelma palvelee päätöksentekoa niin investointien kuin hallinnollisten päätöstenkin osalta.

Suunnittelun tavoitteena on 

  • Ekologisesti kestävien, pitkäikäisten ja toimivien vesihuoltoratkaisujen suunnittelu ja edistäminen
  • Ilmastonmuutokseen varautuminen ja sopeutuminen
  • Laadukkaiden vesihuoltopalvelujen kehittäminen
  • Vesihuoltopalvelujen jatkuvuuden varmistaminen
  • Toimintavarmuuden lisääminen erityistilanteissa
  • Laitosten välisen vesihuoltoyhteistyön edistäminen
  • Osaamisen turvaaminen laitoksia uudelleen organisoitaessa ja henkilöstön sukupolvenvaihdoksessa
  • Vesihuollon tarpeiden huomioiminen maakuntakaavassa.

Suunnitelmassa tarkastellaan vedenhankinnan ja jakelun sekä jätevesien johtamisen ja käsittelyn kehittämiseksi tarpeelliset hankkeet vuoteen 2050. Suunnitelmaan laaditaan hanke-ehdotuksia, jotka vastaavat suunnittelun tavoitteisiin. Talousveden osalta hanke-ehdotuksia muodostettaessa kiinnitetään erityistä huomiota vedenhankinnan ja jakelun varmuuteen sekä talousveden laatuun myös poikkeus- ja häiriötilanteissa sekä kriisiaikana. Myös tekopohjaveden hyödyntämisen mahdollisuudet vedenhankinnassa otetaan huomioon. Jätevesien käsittelyn hanke-ehdotuksia muodostettaessa huomioidaan puhdistamoiden kapasiteetti, mahdollisesti kiristyvät lupaehdot ja mahdollinen tarve käsitellä uusia haitallisia aineita. 

Vesihuoltoverkostoihin ja laitoksiin liittyvien kehitystarpeiden lisäksi suunnitelmassa tarkastellaan ylikunnallisia ja muuten laaja-alaisia organisatorisia muutoksia. Vesihuoltolaitoksen yhteistoiminnan mahdollisuuksia selvitetään ja arvioidaan henkilöstön vaihtuvuuden ja saatavuuden vaikutuksia vesihuoltopalvelujen ja -osaamisen turvaamisessa. Tarkastelujen perusteella ehdotetaan mahdollisia vesihuoltoyhteistyön lisäämistarpeita ja uusia vaihtoehtoja vesihuollon organisoimiseksi alueella.

 

Ehdotus

Esittelijä

Anu Muurimäki, Tekninen johtaja, anu.muurimaki@lapua.fi

Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi, että

1) Lapuan kaupunki osallistuu Seinäjoen seudun vesihuollon yleissuunnitelman laatimiseen.

2) Lapuan kaupungin kustannusosuus (4 738 euroa) maksetaan teknisen lautakunnan budjetista.

3) Kunnallistekniikan päällikkö vastuutetaan hankkeen yhteyshenkilöksi Lapuan kaupungin osalta.

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.

 

Valmistelija

Toni Leppänen, Hallintojohtaja, toni.leppanen@lapua.fi

Perustelut

Seinäjoen seudun vesihuollon yleissuunnitelma on oheismateriaalina. 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kaupunginhallitus päättää, että

1. Lapuan kaupunki osallistuu Seinäjoen seudun vesihuollon yleissuunnitelman laatimiseen.

2. Lapuan kaupungin kustannusosuus (4.738 euroa) maksetaan teknisen lautakunnan budjetista.

3. Kunnallistekniikan päällikkö toimii hankkeen yhteyshenkilönä Lapuan kaupungin osalta.
 

Päätös

Kaupunginhallitus päätti, että

1. Lapuan kaupunki osallistuu Seinäjoen seudun vesihuollon yleissuunnitelman laatimiseen.

2. Lapuan kaupungin kustannusosuus (4.738 euroa) maksetaan teknisen lautakunnan budjetista.

3. Kunnallistekniikan päällikkö toimii hankkeen yhteyshenkilönä Lapuan kaupungin osalta.

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi
  • Minna Lahti, Kunnallistekniset palvelut, minna.lahti@lapua.fi

Perustelut

Seinäjoen seudun vesihuollon alueellinen yleissuunnitelma kattaa Alajärven, Alavuden, Ilmajoen, Isonkyrön, Kauhajoen, Kauhavan, Kuortaneen, Kurikan, Lapuan ja Seinäjoen kunnat. Suunnittelutyön teettivät suunnittelualueen kunnat ja suunnittelualueen kuntien vesihuolto- ja tukkulaitokset yhdessä ELY-keskuksen Vesihuoltopalvelut -yksikön (Etelä-Savon ELY-keskus) kanssa. Suunnittelutyön on tehnyt AFRY Finland Oy. Työtä on ohjannut tilaajan, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Etelä-Pohjanmaan liiton edustajista koostunut ohjausryhmä. Edellinen vesihuollon alueellinen yleissuunnitelma on tehty v. 2009.

Seinäjoen seudun vesihuollon alueellinen yleissuunnitelma on jaettu neljään osaraporttiin. Ensimmäinen osaraportti käsittää suunnittelualueen vesihuoltoa koskevat perustiedot. Toinen osaraportti koskee suunnittelualueen vesihuoltoa koskevia ennusteita. Kolmannessa osaraportissa keskitytään aluetta koskeviin teknisiin ja organisatorisiin hanke-ehdotuksiin, jotka parantavat suunnittelualueen vesihuollon tehokkuutta, toimintavarmuutta ja ekologista kestävyyttä. Viimeisessä eli neljännessä osaraportissa kuvataan edellä esitettyjen hanke-ehdotusten priorisointi. Priorisoinnin perusteella yleissuunnitelmaan on valittu ne kehittämishankkeet, joiden on arvioitu toteutuvan seuraavien kymmenen vuoden aikana. Varsinaiseen vesihuollonalueelliseen yleissuunnitelmaan on sisällytetty lyhyet tiivistelmät osaraporteista 1–4 sekä prioriteettihankkeiden hankesuunnitelmat.

Lapuan kaupungin osakkuusyhtiöitä ja Lapuan kaupungin vesihuoltolaitosta koskevat hankesuunnitelmat:

·         1: Yhteistyön lisääminen alueen vesihuoltolaitosten kesken. Suunnitelmassa viitataan miten alueen vesihuoltopalvelut saadaan parhaiten turvattua laajalla yhteistyöllä palveluita tarjoavien laitosten kesken. Suunnitelmassa esitetään yhteistyön lisäämistä ja tiivistämistä sekä normaalitilanteen operoinnissa että häiriötilanteissa ja henkilöstön osalta suunnittelu ja toteutus vuosina 2023-2032.

·         2: Lappavesi Oy:n vedentuotannon varmuuden parantaminen. Nykyisten vedenottamoiden kapasiteettilisäykset ja lisävedenoton suunnittelu ja toteutus vuosina 2023-2025. Lisävedenhankintasuunnitelmiin kuuluu jo nyt Lapualla olevan Kukkukankaan ja Kauhavalla olevan Nahkalan vedenottamoiden vedenkäsittelykapasiteetin varmentaminen ja lisäys. Lisäksi alustavia selvityksiä on tehty tekopohjavesilaitoksen rakentamisesta Lapuan Hirvikankaalle sekä lisäpohjavedenotosta Alajärvi/Lehtimäki alueelta. 

·         9: Kanta-Kauhavan jätevesien johtaminen Lapuan jätevedenpuhdistamolle. Siirtoviemärin  suunnittelu ja toteutus vuosina 2024-2027. Kauhavan jätevedenpuhdistamo on saneeraustarpeessa noin 10 v. sisällä. Puhdistamon saneerauksen sijaan jätevedet johdetaan rakennettavaa uutta siirtoviemäriä pitkin Lapuan jätevedenpuhdistamolle. Siirrettävään jätevesimäärään vaikuttaa Kauhavan suurehko vuotovesien määrä. Vuotovesien hallintaa tulisikin kiinnittää huomiota viemäriverkoston saneerausta suunniteltaessa. Lisäksi Lapuan jätevedenpuhdistamon kapasiteetin riittävyys varmistetaan mm. jätevesivirtaaman huippujen tasauksella. Kapasiteetin muutostarvetta voidaan arvioida myös puhdistamon saneeraustoimenpiteiden yhteydessä.

·         11-13: Lietteenkäsittelyn vaihtoehtojen selvittäminen, energiatehokkuuden parantamismahdollisuuksien selvittäminen ja hiilijalanjälkilaskenta laitosten yhteistyönä sekä vesivarojen suojelun kehittäminen.  

Kaikkien hankkeiden toteutusajankohta ja kustannusarvio-taulukko 10 on esitetty loppuraportin sivulla 39. Suunnitelmaa ja sen tuottamia pohjatietoja voidaan hyödyntää vesihuollon tulevaisuutta koskevien päätöksien teossa. Yksityiskohtaisemmat suunnitelmat laaditaan tämän suunnitelman pohjalta. 

Suunnitelman esittelytilaisuus kuntien, vesihuoltotoimijoiden ja muiden yhteistyötahojen edustajille pidetään tiistaina 5.9.2023 klo 13. Tilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteydellä.

Ohjausryhmä pyytää lausuntoa Seinäjoen seudun vesihuollon alueellisesta yleissuunnitelmasta kunnilta ja vesilaitoksilta 15.9.2023 mennessä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta antaa yleissuunnitelmasta seuraavan lausunnon: 

Lapuan kaupunki pitää erittäin tärkeänä yleissuunnitelman mukaisia hankkeita, jotka koskevat Lappavesi Oy:n vedentuotannon varmuuden parantamista. 

Lapuan Jätevesi Oy on perustettu vuonna 1973 Lapuan ja Nurmon jätevesien käsittelyä varten. Vuodesta 2007 lähtien Lapuan Jätevesi Oy on huolehtinut myös Kuortaneen kunnan jätevesien puhdistamiseta ja yleissuunnitelmassa esitetään myös, että Kauhavan kaupungin jätevedet tullaan johtamaan Lapuan Jätevesi Oy:n puhdistettavaksi. Kyseessä on yleissuunnitelman mukaan 3,7 milj. €:n investointi. Tässä yhteydessä tulisi tarkastella uudelleen Lapuan Jätevesi Oy:n omistus- ja kustannusjako kuntien kesken.  

Lapuan kaupunki suhtautuu myönteisesti yleissuunnitelmassa esitettyyn vesihuoltolaitosten energiatehokkuuden parantamismahdollisuuksien selvittämiseen ja pitää kannatettavana sitä, että vesihuoltolaitokset toteuttaisivat lähivuosien aikana taloudellisesti kannattavia hankkeita energiatehokkuuden parantamiseksi. Vesihuoltolaitosten tulisi selvittää myös mahdollisia yhteistyöhankkeita muiden toimijoiden kanssa. Lisäksi Lapuan kaupunki katsoo, että vesihuoltolaitosten tulisi varautua nykyistä paremmin häiriötilanteisiin, jotka johtuvat vesihuoltolaitosten ulkopuolisesta toiminnasta. Vesihuoltolaitosten tulisi parantaa mm. pohjavesikaivojen ja vesijohtoverkoston suojaamista. 

Hankkeiden toteuttaminen vaatii mittavia investointeja ja investointeihin tulisi selvittää rahoitusmahdollisuuksia julkisella rahoituksella. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.