Tekninen lautakunta, kokous 10.10.2023

§ 127 Ulkoleikkipaikkojen vähentäminen ja keskittäminen puistotalueilla 

LAPDno-2023-682

Valmistelija

  • Raija Talvitie, Kaupunginpuutarhuri, raija.talvitie@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin alueella on tällä hetkellä säännöllisen tarkastuksen ja kunnossapidon kohteena 71 ulkoleikkipaikkaa ja kolme ulkokuntoilupaikkaa. Tämä määrä sisältää koulujen, päiväkotien, ryhmisten ja puistojen leikkipaikat. Keskustataajaman alueella ulkoleikkipaikkoja on 59 kpl, joista kiinteistöjen pihoilla 23 kpl ja puistoissa 36 kpl. 

Leikkipaikkojen turvallisuudesta ja kunnossapidosta on määräyksiä kuluttajaturvallisuuslaissa (22.7.2011/920) ja lisäksi suunnittelua, rakentamista ja kunnossapitoa ohjaa SFS leikkipaikkastandardit. Viheraluepalveluiden toimintaan kuuluu leikkipaikkojen  turvallisuusasiakirjan  ja riskinarvioinnin ylläpito ja jokaisen leikkipaikan säännöllinen tarkastusohjelma. Tarkastusohjelma pitää sisällään viikoittaiset silmämääräiset tarkastukset, kolmen kuukauden välein tehtävä toiminnallinen tarkastus sekä vuosittain tehtävä laajamittainen vuositarkastus, kaikki tarkastukset tulee dokumentoida. Leikkipakkojen tarkastuksia hoitavan henkilön tulee olla tehtävään koulutuksen saanut henkilö.

Viheraluepalveluilla leikkipaikkatarkastuksia hoitaa pääsääntöisesti yksi henkilö.  Lisäksi toinen henkilö huolehtii tarkastuksiin ja kunnossapitoon liittyvistä hallinnollisista asioista oman työnsä ohella. Leikkivälineiden kunnostuksiin tarvitaan ajoittain lisähenkilöä. Leikkipaikkjen omaisuuden hallintaan, tarkastusten dokumentointiin ja asiakirjojen ylläpitoon on hankittu Safe to play sähköinen tietosovellus, joka sisältää jokaisen leikkipaikan kalustotiedot ja kaikki tarkastusasiakirjat . Haasteena säännöllisille tarkastuksille on tarkastuksia ja  kunnossapitoa hoitavien määräaikainen työsuhde, jonka vuoksi käytännössä koko tarkastusohjelma joudutaan suorittamaan 9 kk:n aikana. Yhteensä toiminnallisia tarkastuksia tehdään vuosittain 249 kpl ja vuositarkastuksia 74 kpl. Viikottain tehtäviä silmämääräisiä tarkastuksia kertyy vuosittain 2816 kpl. Koulujen, päiväkotien ja ryhmisten silmämääräiset tarkastukset hoidetaan henkilökunnan toimesta.

Leikkipaikkaverkoston tiheydestä ei ole olemassa lainsäädäntöä tai ohjeistusta, mutta maankäyttö- ja rakennuslaissa sekä kuntalaissa on velvoitus riittävästä laadukkaasta palveluntarjonnasta.Viheraluepalvelut on tarkastellut keskustan alueen leikkipaikkaverkostoa kaupunginosittain huomioiden leikkipaikkojen turvallinen saavutettavuus (isot väylät ja vaaralliset tienylitykset, junaradat ja joet). Tarkastelussa on otettu huomioon Suomen standardisoimisliiton SFS-EN 1176 ja 1177 leikkipaikkastandardin mukaiset turvallisen leikkipaikan edellytykset , puiston ikä ja peruskorjaustarve. Lisäksi on tarkasteltu kaupunginosittain alueiden ikärakennetta ja asukasmääriä. Lähekkäin sijaitsevien leikkipaikkojen kohdalla on mietitty toimintojen keskittämistä, etenkin kunnostusikään tulevien  leikkipaikkojen kohdalla. Leikkipuistojen kuntoa ja käyttöastetta on tarkasteltu leikkipaikkatarkastusohjelman tietoja hyväksi käyttäen. Osa puistoista on alueen asukkaiden ikärakenteesta huolimatta perhepäiväjoitajien ja heidän hoitamiensa lasten vilkkaassa käytössä.

Tarkastelun tuloksena on todettu, että Lapuan keskustataajaman alueelta olisi mahdollista poistaa kahdeksan leikkipaikkaa ilman, että palveluverkko huomattavasti heikkenisi.  Ulkoleikkipaikoista 21 on enemmän kuin 15 vuotta vanhoja ja huolimatta jatkuvasta ylläpidosta ne tulevat lähivuosina elinkaarensa päähän. Niiden ylläpidon edellytyksenä on peruskorjaus. Keskustan alueella on viime vuosina rakennettu ja kunnostettu monipuolisia koulujen sekä päiväkotien pihoja,  jotka ova puistoleikkipaikkojen lisäksi lasten käytettävissä iltaisin.

Pelttarinpuisto ja Iisakinpuisto /Saarenkangas

Pelttarinpuisto ja Iisakinpuisto ovat vanhoja kunnostuksen tarpeessa olevia puistoja. Puistojen leikkivälineet ovat pääsääntöisesti huonokuntoisia ja uusimista vailla. Molempien läheisyydessä noin 300 m:n päässä on uudempia leikkipaikkoja, joihin lapsella on melko turvallinen pääsy. Puistojen lähietäisyydessä on tällä hetkellä yhteensä viisi leikkipuistoa ja Kissankellon päiväkodin piha-alueet. Iisakinpuistoon on Ilkan alueen suunnittelussa kaavailtu kenttää ja muutamaa aikuisia palvelevaa kuntoilulaitetta.

Töyräpuisto/Välilä

Töyräpuisto sijoittuu Töyrätielle aivan Simpsiöntien sillan kupeeseen. Puiston sijainti on turvallisuuden kannalta hankala koska leikkipaikka on aivan joen tuntumassa. Puiston kalusteet ovat vanhoja ja leikkipaikka on peruskunnostuksen tarpeessa. Väliän alueella sijaitsevan Välilänpuiston kunnostus valmistuu 2023 aikana.

Hirvilammenpuisto/Hirvijoki

Hirvilammenpuisto on aikoinaan rakennettu Hirvilammen rannalle päivähoidon tarpeisiin. Nykyisellään perhepäivähoito alueelle on lakkautettu.

Metsonpuisto/Koskikylä

Metsonpuisto on vanha leikkipuisto, jonka käyttö on vähäistä. Leikkipaikan kalusteet ovat vanhoja ja puistossa tulisi tehdä peruskunnostus, jotta leikkipaikka turvallisuus täyttyisi.

Karjalanpuisto/Siirilä

Karjalanpuisto on vanha puisto Arorannantien varrella. Puiston leikkipaikan käyttö on vähäistä ja puiston kalusto on uusimista vailla. Lähietäisyydellä on kolme puistoa, joista yksi sijaitsee Siiriläntien itäpuolella ja kaksi länsipuolella.

Vallipuisto/Ritamäki

Vallipuisto on pieni puisto, joka sijaitsee Tukikohdantien päässä. Puiston käyttö on vähäistä ja lähietäisyydessä sijaitsee kaksi leikkipaikkaa.

Leikkipaikkojen poistamisen jälkeen puistoalueet kunnostetaan kunkin kohteen mukaan luonnonmukaisemmaksi viheralueiksi, mutta niiden palauttaminen myöhemmin leikkipaikoiksi on mahdollista. Uusien leikkipaikkojen toteuttaminen jatkossa tehdään asukasmäärän kasvuun ja maankäytön kehittämiseen perustuen. Rakentamisessa huomoidaan olemassa oleva leikkipaikkaverkosto ja leikkipaikkojen turvallinen ja tasapuolinen saavutettavuus sekä ylläpitovastuun aiheuttamat kustannukset.

Lapuan kaupungin hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta päättää puistojen ja yleisten alueiden suunnitelmien hyväksymisestä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta päättää, että esityksen mukaiset ulkoleikkipaikat poistetaan ja alueet kunnostetaan luonnonmukaisiksi viheralueiksi. Vuonna 2023 poistetaan Pelttarinpuiston, Iisakinpuiston, Töyräpuiston, Hirvilammenpuiston, Metsonpuiston Karjalanpuiston ja Vallipuiston ulkoleikkipaikat. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.