Tekninen lautakunta, kokous 10.10.2023

§ 129 Yläkoulun lisämääräraha 

LAPDno-2023-690

Valmistelija

  • Timo Korpela, Kiinteistöpäällikkö, timo.korpela@lapua.fi

Perustelut

Lapuan yläkoululle on tehty 16.8.2023 vesikattokatselmus ProLeader Oy:n toimesta. Katselmuksen johtopäätöksenä on, että tiilikate alkaa olla teknisen käyttöikänsä päässä. Myös aluskatteena toimiva kermi alkaa ikääntyessään haurastua. Yläpohjassa oleva yksi havaittu vuotokohta on paikallinen ja alueella jossa risteävän katon syöksytorvi lisää kosteusrasitusta. Nämä vauriot ja viat on korjattu. Lisäksi on korjattu seinärappaus vuotokohdassa ja joitain tiilikatto ruoteita on uusittu. Raportissa todetaan myös, että reuna-alueella vesikatteen tuulettuvuus on puutteellinen. Laajoja vesivuotoja ei havaittu.

Jatkotoimenpiteet:
Toimenpide A. Tiilikate tulee puhdistaa ja rikkoutuneet tiilet uusia. Ikääntyneen vesikatteen kuntoa tulee seurata säännöllisesti ja puutteet/vauriot korjata välittömästi.
Toimenpide B. Pidemmän tähtäimen suosituksena on mainittu vesikaton ja yläpohjan uusiminen/peruskorjaus kokonaisuudessaan seuraavien 5-10 vuoden kuluessa.
Vesikatolle tehtävät toimenpiteet tulee suunnitella kokonaisuutena huomioiden kohteen erityispiirteet ja rakennuksen suojelumääräykset sekä muut rakennuksen korjaus- ja muutostarpeet, kuten talotekniikka.

Toimenpiteen A tiilikatteen puhdistus, sammaleen poisto ja rikkoontuneiden tiilien uusinta budjettihinta on 15 000 €.
Toimenpiteen B vesikaton ja yläpohjan uusiminen/peruskorjaus kokonaisuudessaan tavoitehinta-arvio on 490 000 €. 
Tässä vaihtoehdossa yläpohjan uusiminen on suunniteltava kokonaisuutena huomioiden kohteen erityispiirteet ja rakennuksen suojelumääräykset sekä muut rakennuksen korjaus- ja muutostarpeet, kuten talotekniikka ja hankinta kilpailutettava, minkä perusteella lopullinen hinta tarkentuu.

Muistio katselmuksesta ja osittainen asbesti- ja haitta-ainekartoitus oheismateriaalina. 

Yläkoululla on suoritettu kesän ja syksyn 2023 aikana kosteusteknisen kuntotutkimuksen, kuitu- ja ilmanvaihtoselvityksen mukaisia toimenpiteitä. Yläkoulun kustannuspaikalle 090405 Peruskoulun yläkoulu. Kustannuspaikalle ei ole varattu rahoitusta vuodelle 2023. Kustannuspaikalta 090631 Sisäilmaongelmaiset kiint., varaus on tarpeen siirtää määrärahaa kustannuspaikalle 090405. Toteutuneet kustannukset tähän mennessä on  102 000 €. Kokonaiskustannusten arvioidaan olevan yhteensä 120 000 €. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Lautakunta päättää

  1. esittää kaupunginallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että yläkoulun katon peruskorjaukseen myönnetään 500.000 €:n lisämääräraha.
  2. päättää, että kustannuspaikalle 090405 Yläkoulu siirretään 120.000 € kustannuspaikalta 090631 Sisäilmaongelmaiset kiint., varaus

Päätös

Keskustelun jälkeen tekninen johtaja muutti ehdotustaan:

  1. tarvittava lisämääräraha haetaan sen jälkeen, kun kohteeseen on laadittu tarkemmat suunnitelmat ja kustannusarvio. Suunnitelmat ja kustannusarvio  laaditaan 31.12.2023 mennessä. 
  2. Päättää, että kustannuspaikalle 090405 Yläkoulu siirretään 120.000 € kustannuspaikalta 090631 Sisäilmaongelmaiset kiint., varaus.

 

Lautakunta hyväksyi teknisen johtajan muutetun ehdotuksen yksimielisesti. Lautakunta pitää yläkoulun katon peruskorjausta erittäin tärkeänä.

Pöytäkirjamerkintä: rakennuttajainsinööri Jarmo Kivikangas oli asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn aikana. Hän poistui kokoushuoneesta ennen päätöksentekoa.