Tekninen lautakunta, kokous 20.2.2024

§ 30 Uimahallin rakennuttaminen

LAPDno-2024-165

Valmistelija

  • Timo Korpela, Kiinteistöpäällikkö, timo.korpela@lapua.fi

Perustelut

Rakennuttamisessa toteutusmuodolla tarkoitetaan tapaa hankkia tai kilpailuttaa rakennushanke, prosessia, jolla suunnittelu ja toteutus viedään läpi sekä sopimusmuotoa, jolla vastuista ja kaupallisista ehdoista sovitaan. Valittu toteutusmuoto määrittää sen, miten rakennushankkeen tehtävät sekä riskit ja hyödyt jaetaan eri osapuolten kesken. Toteutusmuodon valintaan sisältyy päätös siitä, mitä suunnittelu- ja urakkamuotoa käytetään. 

Urakkamuoto määrittelee, minkälaisin ehdoin urakoitsijoiden kanssa toimitaan. Mahdollisia urakkamuotoja ovat mm. teknisten ratkaisujen KVR-urakkamuoto, projektinjohto urakkamuoto ja perinteinen jaettu urakkamuoto. Oheismateriaalina on  urakkamutojen vertailut.

Urakkamuoto on syytä valita hyvissä ajoin, että voidaan kilpailuttaa ja valita tarvittavat suunnittelijat ja teettää urakkakilpailutuksessa tarvittavat suunnitelmat ja asiakirjat. Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkajulkaisun 110 / uimahallien ja kylpylöiden suunnittelu oppaan mukaan uimahallirakentamisen urakkamuodoksi suositellaan perinteistä jaettua urakkamuotoa. Siinä tilaaja kilpailuttaa ja valitsee suunnittelijat ja ohjaa suunnittelua pystyen näin vaikuttamaan laadullisten ja taloudellisten tavoitteidensa saavuttamiseen parhaiten. Tilaajan kustannus- ja määrälaskennalla ennen urakkatarjosten pyytämistä voidaan havaita mahdolliset suunnitelmien puutteet ja virheet ja siten varmistua hankkeen toteutumisesta sujuvasti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. 

Suunnittelumuoto määrittelee, minkälaisin ehdoin suunnittelijoiden kanssa toimitaan ja mitkä ovat suunnittelijoiden sopimussuhteet toisiinsa, rakennuttajaan sekä urakoitsijoihin. Suunnittelusopimuksissa määritetään suunnittelutehtävien laajuus, sisältö, aikataulu sekä noudatettavat maksuperusteet. Kokonaissuunnittelussa rakennuttaja solmii ainoastaan yhden suunnittelusopimuksen kokonaissuunnittelijan kanssa. Jaetussa suunnittelussa suunnittelu jaetaan osiin, joista kaikista pyydetään omat tarjoukset. Kukin suunnittelija vastaa omasta ja mahdollisten omien alisuunnittelijoidensa työstä. Tilaajan tehtävänä on määritellä, kuka toimii hankkeen pääsuunnittelijana ja minkälaisia ovat alistussuhteet. Suunnitelmien kokonaisuudesta ja ristiriidattomuudesta vastaa pääsuunnittelija. Ositetussa suunnittelussa on saman suunnittelualan tehtäviä joko jaettu useamman suunnittelijan kesken tai siirretty tehtäviä jonkin urakoitsijan vastuulle. Esimerkkinä suunnitteluvastuun siirtämisestä yhden urakoitsijan vastuulle on teknisten ratkaisujen urakka. Uimahallihanke on vaativa erikoissuunnittelukohde. Suunnittelijavalinnassa on syytä painottaa uimahallin suunnittelukokemusta referenssien kautta. Jaettu suunnittelijavalinta suunnittelualoittain mahdollistaa parhaan tilaajan laatu/hintapainotteisen suunnittelijavalinnan. 

Uimahallin suunnittelutoimikunta käsittelee toteutustavan valintaa kokouksessaan 20.2.2023, jonka pohjalta esitetään toteutustapa teknisen lautakunnan päätettäväksi. Toteutustavan valinta ohjaa suunnittelumuodon valintaa, mutta tarkemmin valittava suunnittelumuoto linjataan suunnitteluohjelmassa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä uimahallin suunnittelutoimikunnan esityksen uimahallin toteutustavasta. 

Päätös

Uimahallin suunnittelutoimikunta on kokouksessaan 20.2.2024 päättänyt esittää tekniselle lautakunnalle, että uimahallin rakennuttaminen toteutetaan jaetun urakan mallin mukaisesti.

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen keskustelun jälkeen.