Ympäristölautakunta, kokous 16.4.2024

§ 16 Asemakaavan muutos ja laajennus / 5. Kiviristin kaupunginosa / Korttelit 507, 512, 513 ja osakortteli 514 / Kiviristin koulu- ja virkistyskeskus / Ehdotusvaihe / Lausunto

LAPDno-2022-796

Valmistelija

  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin maankäyttö-, kaavoitus- ja mittauspalveluilla on ollut 28.2. - 31.3.2024 nähtävillä asemakaavan muutoksen ja laajennuksen ehdotusvaiheen kuuleminen koskien 5. Kiviristin alueen kortteleita 507, 512, 513 ja osakorttelia 514 sekä niihin liittyviä virkistys-, pysäköinti- ja katualueita. Asemakaavan muutos ja laajennus koskee myös Keskustan, Ritamäen ja Liuhtarin kaupunginosan katualueita.  Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin Kiviristin kaupunginosassa liikekeskustan pohjoispuolella. Suunnittelualue sijoittuu Simpsiöntien pohjoispuolelle olevalle Lapuan lukion ja ammattikoulun alueelle, jota rajaa idässä Kiviristintie, lännessä Antilankatu ja etelässä Simpsiöntie. Kaava-alue rajautuu pohjoisessa ammattikoulun alueelle ja Ammattikoulunkadulle ja Vesipalontielle. Kaava-alueen pinta-ala on noin 11,5 ha.  Asemakaavamuutoksen tarkoituksena on kehittää alueen toimintoja sekä liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä.

Entisen lukion (YO-alue) tontille osoitetaan urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (YU). Asemakaava-alueen kortteleiden käyttötarkoitusta on tarkasteltu uudelleen. Korttelit 507 ja 512 poistuvat. Itsenäisyydenpuisto sekä korttelit 507 ja 512 muutetaan urheilu- ja virkistyspalvelujenalueeksi (VU). Nykyisen ja entisen lukion (YO-alue) välille osoitetaan virkistysalue Kiviristinpuisto (VP) ja yleinen paikoitusalue (LP). Kiviristinpuistoa ja YO-aluetta rajaa Porilaistenpolku. Kiviristin muistomerkki osoitetaan suojelualueeksi (s-1). Kiviristintien katuleveyttä on tarkasteltu uudelleen ja mahdollistettu kiertoliittymän rakentaminen. Ammattikoulunkadulle on osoitettu hidasteiden rakentaminen. Antilantien julkiset paikoitusalueet on poistettu.

Rakennustarkastaja on antanut asemakaavan muutoksen ja laajennuksen ehdotuksesta seuraavan lausunnon:

"Rakennettavuusselvityksen mukaisesti GTK:n ylläpitämän sivuston Happamat Sulfaattimaat – mukaan Lapuan keskusta on lähellä happamien sulfaattimaiden esiintymisaluetta. Rakennusvalvonta huomauttaa, että happamien sulfaattimaiden selvittämiseksi tulisi toteuttaa tarkempi tutkimus maa- ja vesinäytteiden avulla tai pohjarakenteet tulee toteuttaa sulfiittipitoiset maat huomioiden, ettei mahdolliset happamat sulfaattimaat heikennä rakennuksen elinkaarta."

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta merkitsee rakennustarkastajan antaman lausunnon tiedokseen.

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.