Ympäristölautakunta, kokous 16.4.2024

§ 18 Osayleiskaava / Simpsiönvuoren pohjoisosan osayleiskaava 2040 / Ympäristölautakunnan lausunto

LAPDno-2024-311

Valmistelija

  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi
  • Emilia Rinne, Ympäristöinsinööri vs., emilia.rinne@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin maakäyttö-, kaavoitus- ja mittauspalveluilla on 10.4.-10.5.2024 välisenä aikana nähtävillä Simpsiönvuoren pohjoisosan osayleiskaava 2040 osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Lapuan kaupunginhallitus on päättänyt yleiskaavan laadinnasta Simpsiön alueelle 9.11.2020 § 24. Päätös yleiskaavan laadinnasta on koskenut pinta-alaltaan noin 2213 hehtaarin kokoista aluetta. Yleiskaava on jaettu kahteen pienempään osaan, Simpsiönvuoren pohjoisosaan ja Simpsiönvuoren eteläosaan. Simpsiön yleiskaavoitus aloitetaan sen pohjoisosasta, jota nähtävillä oleva osallistumis- ja arviointisuunnitelma koskee. Alueen koko on noin 934 hehtaaria. Rakentamista on tähän mennessä ohjattu asemakaavalla loma-asuntorakentamisen, liikuntapalveluiden ja majoituspalvelujen mahdollistamiseksi. Asemakaavoitettua aluetta on noin 82,5 ha. Simpsiön alueen maankäyttö ja sen suunnittelu avaavat uusia mahdollisuuksia rakentamiseen ja virkistystoimintaan. Osayleiskaavan suunnittelun tavoitteena on toteuttaa rakentaminen luonnonympäristön ominaispiirteet ja ympäristövaikutukset huomioon ottaen sekä lieventää rakentamisesta mahdollisesti aiheutuvia haitallisia vaikutuksia. Lisäksi osayleiskaavan tavoitteena on ottaa huomioon muut aluetta koskevat maankäyttötarpeet sekä suunnitteluprosessin kuluessa muodostuvat tavoitteet.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on pyydetty ympäristölautakunnan lausuntoa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Emilia Rinne, Ympäristöinsinööri vs., emilia.rinne@lapua.fi

Ympäristölautakunta antaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta seuraavan lausunnon:

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa esitetään osayleiskaavan alueelle sijoittuvan luonnosuojelualue (SL-4). Kaava-aineistoon tulisi tarkentaa, että luonnonsuojelualue kuuluu Natura 2000-verkostoon.

Kaava-alueen rajaus ja luontoselvityksen rajaukset poikkeaa toisistaan, ja niiden ja muiden kaava-aineistoa varten tehtävien selvitysten osalta muistutetaan, että selvitykset tulee tehdä koko kaavotettavan alueen osalta.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa tuodaan esille myös osayleiskaavan rajautuvan osittain pohjavesialueeseen. Kaava-aineistoon olisi tarkennettava, että kyseessä on Saarenkangas 1-luokan pohjavesialue eli vedenhankintaa varten tärkeä pohjavesialue.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa puhuttiin myös osayleiskaavan alueella olevasta valtakunnallisesti merkittävästä arkeologisesta kohteesta, Kirkkotiestä. Suunnitelmassa ei ole mainintaa muinaisjäännös inventoinneista, joten ne tulee kartoittaa. Etenkin arkeologisen kohteen sijainti, ja koko aluerajauksen mukainen muinaisjäännösselvitys osayleiskaavan alueella, tulisi tarkentaa kaava-aineistoon. 

Rakennusinventointia ei ole.

Voimassa-olevassa yleiskaavassa 2001 on huomioitu suojavyöhykkeitä alueen ulkopuolella sijaitsevan ympäristövaikuksilta merkittävän teollisuuden vuoksi. Toiminnan luonteen vuoksi osalliseksi kaavan laatimiseen tulisi lisätä kyseinen toimija ja turvallisuus ja kemikaalivirasto TUKES.

Muilta osin ympäristölautakunnalla ei ole huomautettavaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.