Ympäristölautakunta, kokous 16.4.2024

§ 21 Rakennusvalvontataksan muutos v. 2024

LAPDno-2022-561

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 145 §:n mukaan toimenpiteen suorittaja tai luvan hakija on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun, jonka perusteet määrätään kunnan hyväksymässä taksassa.  Rakennustyön valvonnasta suoritettavien maksujen tason määräämisessä on kiinnitettävä huomiota siihen, miten tehokkaasti ja yksityiskohtaisesti valvontatyö voidaan resurssien puitteissa suorittaa.  Maksujen keskinäisiä suhteita määrättäessä tulee pyrkiä siihen, että ne heijastaisivat toimenpiteiden rakennusvalvonnalta edellyttämää työmäärää ja aiheutuvia kustannuksia. Huomioon ottaen se, että rakennusvalvontaan liittyy myös kunnassa tarvittava rakentamisen ohjaus ja neuvonta, taksan mukaisten maksuperusteiden olisi säilyttävä kohtuullisina.

Rakennusvalvonnan taksat tarkistetaan vuosittain. Edellisen kerran taksoja on tarkistettu 14.6.2022.  Kaupunginhallituksen talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025 - 2026 laadintaohjeiden mukaan maksuihin ja taksoihin tulee tehdä vähintään kustannustason nousua vastaavat korotukset.  Taksoihin tehdään 5 %:n korotus rakennuslupa- ja purkamislupamaksuihin.  Lisäksi taksoihin tehdään 2,5 %:n korotus rakennuksen paikan ja korkeusaseman maalle merkitsemiseen ja sijaintikatselmuksen suorittamiseen sekä suunnittelutarveratkaisu- ja poikkeamispäätöksiin sekä vähäinen poikkeaminen maksuun.  Muilta osin taksaan ei ole esitetty korotuksia.

Rakennuslupien määrä on yleisesti ollut  hieman suurempi kuin toimenpidelupien, joten talousvaikutus arvioidaan pysyvän kokonaisuudessaan esitettynä 2,5 %:na. Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemistä ja sijaintikatselmusta koskevan taksan 8 §:n, rakennusluvan erityisten edellytysten olemassaolon ratkaisua suunnittelutarvealueella koskevan taksan 11 §:n ja poikkeusluvan myöntämistä koskevan taksan 11 §:n osalta on kuultu kaupungingeodeettia.

Hallintosäännön mukaan taksasta päättää ympäristölautakunta.

Esitys rakennusvalvonnan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavia maksuja koskevan taksasta liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta hyväksyy rakennusvalvonnan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavia maksuja koskevan taksan esityksen mukaisesti.
 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.

Valmistelija

  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi

Perustelut

Vuoden 2024 loppuun saakka rakennuslupa vaaditaan aina, kun rakennukseen tulee kiinteä tulisija. Rakennuslupa vaaditaan vaikka sauna olisi hyvinkin pieni tai se hankittaisiin valmiina pakettina. Uusi rakentamislaki mahdollistaa esimerkiksi pihasaunan tai varaston rakentamisen täysin ilman rakennuslupaa 1.1.2025 alkaen.

Laki mahdollistaa alle 30 neliöisten tai alle 120 kuutioisten piharakennusten rakentamisen ilman rakennuslupaa. Uudistus mahdollistaa esimerkiksi pihasaunan tai varaston rakentamisen huomattavasti pienemmällä kynnyksellä.

Uusi laki ei vapauta rakentamista kuitenkaan aivan totaalisesti, asemakaavan mukainen rakennusoikeus tulee edelleen löytyä. Lisäksi tulee noudattaa asemakaavaa ja rakentamista koskevia muita määräyksiä. Mikäli määräyksistä poiketaan, tulee rakentamiseen hakea poikkeamislupaa.

Ennakointina tulevaan lakimuutokseen nähdään perustelluksi muuttaa taksaa siten, että kyseisiltä hankkeilta ei veloiteta käsittelymaksua eikä sijainninmerkintä maksua.

Näin varmistetaan, ettei hankkeita lähdettäisi siirtämään tai rakentamaan luvatta pelkästään maksun takia, mitä on nyt havaittavissa. Ohjaus ja neuvonta on rakennusvalvonnan yksi tehtävä ja on tärkeää, että pystytään varmistamaan poikkeamisluvan tarvetta hankkeissa. Käsittelystä peritään erikseen maksut, mikäli joudutaan käsittelemään poikkeamisia. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta päättää hyväksyä rakennusvalvontataksan kohtaan 2.3 lisäyksen alle 30 neliöisen tai alle 120 kuutioisen piharakennuksen rakentaminen 0 € ja taksan kohtaan 8.2 tekstiksi talousrakennus tai vastaava 173 € ja pienehkö rakennus tai rakennelma 0 €. 

Taksan muutos tulee voimaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta 1.5.2024.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.