Kaupunginvaltuusto, kokous 29.4.2024

§ 30 Konserniohjaus / raportti konserniyhtiöiden tavoitteiden toteutumisesta ja taloudellisesta tilanteesta sekä arvio omistajaohjauksen tuloksellisuudesta

LAPDno-2024-268

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin hallintosäännön 24 §:n mukaan kaupungin kon­ser­ni­joh­toon kuuluvat kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja sekä kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen erikseen määräämät viranhaltijat.

Hallintosäännön 25 §:n mukaan konsernijohto mm. antaa val­tuus­tol­le raportin konserniyhtiöiden tavoitteiden toteutumisesta ja ta­lou­del­li­sen aseman kehittymisestä sekä omistajaohjauksen tu­lok­sel­li­suu­des­ta.

Lapuan kaupungin konserniohjeen 9 §:n mukaan kaupungin ty­tär­yh­tei­sön ja kuntayhtymän on annettava kaupunginhallitukselle kau­pun­ki­kon­ser­nin taloudellisen aseman arvioimiseen ja sen toiminnan tu­lok­sen laskemiseen tarvittavat tiedot.

Konsernijohto seuraa säännöllisesti tytäryhteisöjen toiminnan tu­lok­sel­li­suut­ta. Tytäryhteisöjen ja osakkuusyhteisöjen on pitänyt toi­mit­taa helmikuun loppuun mennessä kaupungille tilinpäätösasiakirjat kä­sit­täen tuloslaskelman ja taseen liitetietoineen, talousarvion to­teu­ma­ver­tai­lun, toimintakertomuksen sekä tilintarkastuskertomuksen. Tytäryhteisöt ovat täydentäneet helmikuun lopulla toimitettuja ti­lin­pää­tös­asia­kir­jo­ja vielä maaliskuussa. Tilinpäätösasiakirjat on toimitettu talouspäällikölle ja kaupunginjohtajalle. Tilintarkastus on vielä osassa tytäryhtiöistä kesken, joten tilintarkastuskertomuksia ei ole vielä saatu kaikista yhtiöistä.

Yhtiökokousmateriaalit toimitetaan kirjaamoon, joka välittää ne edelleen yhtiökokousedustajalle ja kaupunginjohtajalle, joka toimittaa tarvittavat valtakirjat yhtiökokousedustajalle. Kaupunginhallitus antaa kokouksessaan omistajaohjauksen yhtiökokousedustajille. Yhtiökokousten pöytäkirjajäljennökset tulee toimittaa kaupungin kirjaamoon, josta ne jaetaan edelleen kaupunginjohtajalle.

Kaupunkikonsernissa noudatetaan yhtenäistä ris­kien­hal­lin­ta­po­li­tiik­kaa, jonka periaatteet on kuvattu Lapuan kaupungin sisäisen val­von­nan ja riskienhallinnan ohjeessa. Politiikalla määritetään ne pe­ri­aat­teet, joiden mukaan riskeihin varaudutaan. Lapuan kaupungin ty­tär­yh­tiöt voivat laatia tarkempia ohjeita sisäisen valvonnan ja ris­kien­hal­lin­nan tulokselliseksi toteuttamiseksi. Ohjeiden tulee kuitenkin ol­la Lapuan kaupungin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjeen pe­ri­aat­tei­den mukaisia. Tytäryhtiöiden toimitusjohtajat ja hallituksen jäsenet vastaavat siitä, että yhtiöt ovat varautuneet riskeihin ja toteuttavat sisäistä valvontaa.

Valtuuston päätöksen mukaan tytäryhtiöiden hallitusten kokousten esityslistat ja pöytäkirjat tulee toimittaa juoksevasti tiedoksi kau­pun­gin­joh­ta­jal­le ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalle. Käytäntö toimii pääsääntöisesti.

Tilinpäätösten pohjalta arvioidaan konserniyhtiöiden tavoitteiden to­teu­tu­mis­ta ja taloudellisen aseman kehittymistä Lapuan Energia Oy:n, La­puan Kotiasunnot Oy:n, Invest Lapua Oy:n, Lapuan Jätevesi Oy:n, Lappavesi Oy:n, Simpsiönvuori Oy:n ja Thermopolis Oy:n osal­ta. Omistajaohjauksen tuloksellisuutta arvioidaan erikseen kunkin yh­tiön osalta.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää antaa kaupunginvaltuustolle raporttina kon­ser­ni­yh­tiöi­den tavoitteiden toteutumisesta ja taloudellisesta tilanteesta sekä omis­ta­ja­oh­jauk­sen tuloksellisuuden arvioinnista yllä olevan sel­vi­tyk­sen.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen.

Ehdotus

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle raporttina kon­ser­ni­yh­tiöi­den tavoitteiden toteutumisesta ja taloudellisesta tilanteesta sekä omis­ta­ja­oh­jauk­sen tuloksellisuuden arvioinnista yllä olevan sel­vi­tyk­sen.

 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen.

Valtuutettu Sari Oja-Lipasti poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 17.24 - 17.36.