Kaupunginvaltuusto, kokous 29.4.2024

§ 35 Asemakaavan muutos ja laajennus / 1. Keskustan, 5. Kiviristin, 7. Ritamäen ja 8. Liuhtarin kaupunginosat, korttelit 507, 512, 513 ja osakortteli 514 / Kiviristin koulu- ja virkistyskeskus

LAPDno-2022-796

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heidi Hulkki, Kaavasuunnittelija, heidi.hulkki@lapua.fi
Markku Turja, Kaupungingeodeetti, markku.turja@lapua.fi

Perustelut

Asemakaavan muutos ja laajennus on pantu vireille 17.10.2022 § 316.

Asemakaavan muutos ja laajennus koskee Lapuan kaupungin Kiviristin kaupunginosan kortteleita 507, 512, 513, osakorttelia 514 sekä niihin liittyviä virkistys-, pysäköinti- ja katualueita. Asemakaavan muutos ja laajennus koskee myös Keskustan, Ritamäen ja Liuhtarin kaupunginosan katualueita. Asemakaava muutoksen ja laajennuksen tarkoituksena on ollut kehittää alueen toimintoja sekä liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä. 

Kiviristin koulu- ja virkistyskeskus 1.Keskustan, 5.Kiviristin, 7.Ritamäen ja 8.Liuhtarin kaupunginosan asemakaavan muutoksen ja laajennuksen asemakaavaluonnos, osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja asemakaavaselostus on ollut nähtävillä loppuvuonna 2023. Asemakaavaluonnoksesta saatiin neljä (4) lausuntoa. Mielipiteitä ei saapunut. Lausunnoissa esitettiin pysäköintialueen lisäämistä Ammattikoulunkadun varteen, huomautettiin asemakaavan laadinnasta, tarkasteluista ja taustamateriaaleista. Lisäksi radan läheisyyteen kohdistuvalle suunnittelulle ja rakentamiselle pyydettiin huomioimaan alikulkusillat ja niiden stabiliteetti sekä pyytämään Väylävirastolta lausunto. 

Kiviristin koulu- ja virkistyskeskuksen asemakaavaehdotus laadittiin, jossa pyrittiin huomioimaan asemakaavaluonnoksesta saapuneet huomautukset. Asemakaavaehdotus oli nähtävillä alkuvuodesta 2024. Viranomaisilta pyydettiin lausunnot. Muistutuksia, huomautuksia sisältäviä lausuntoja saapui kolme (3) ja mielipiteitä saapui yksi (1). Lausuntojen muistutukset koskivat pysäköintialueen lisäämistä Ammattikoulukadun varteen, Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava uudistuksen tilanteen päivittämistä kaavaselostukseen sekä uutena asiana happamien sulfaattimaiden selvitystä. Mielipide koski kiertoliittymää, jota toivottiin toteuttavaksi siten, ettei se haittaa nykyisen myymäläliikkeen huoltoliikennettä nykytilanteeseen nähden.

Muistutuksiin vastattiin päivittämällä Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava uudistuksen tilanne kaavaselostukseen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan. Mahdolliset maa-ainesten tarkemmat tutkimukset käsitellään rakennusluvan yhteydessä.

Alueelle muodostuva opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (YO) 514 on ennestään rakennettu, jossa sijaitsee Lapuan lukio ja koulutuskeskus Sedu. Kaavalla mahdollistetaan rakennuksen laajentaminen, lisäkerroksen rakentaminen. Kortteliin 513 muodostuu urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (YU). Rakennuksiin ei saa rakentaa kellaria. Korttelista 513 on purettu Lapuan entinen lukio. Kaava mahdollistaa uimahallin sekä Kiviristin urheilukenttää palvelevien rakennusten rakentamisen kortteliin 513. Rakentaminen tulee toteuttaa kaupunkikuvallisesti laadukkaasti ja yhtenäistä rakennustapaa noudattaen kortteleissa 513 ja 514.

Asemakaavan muutoksella ja laajennuksella muutetaan korttelien 507 ja 512 käyttötarkoitus urheilu- ja virkistyspalvelujen alueeksi (VU). Lisäksi Antilantien rakentamaton pysäköintialue on muutettu urheilu- ja virkistyspalvelujen alueeksi (VU). Kiviristin urheilukenttälle ja virkistysalueelle voidaan sijoittaa toimintaa palvelevia rakennelmia, urheilukatsomoita ja urheilukenttää rajaavia aitoja.

Yleiset pysäköintialueet (LP) on osoitettu osakorttelin 514 pohjoispuolelle, jossa pysäköinti on ennestään rakennettu sekä korttelin 513 pohjoispuolelle.

Kiviristinpuistoa (VP) laajennetaan, Porilaistenpolku sekä korttelin 514 kaakkoisosa ja korttelin 513 länsi- ja luoteispuoli muutetaan Kiviristinpuistoksi. Porilaistenpolku siirrettiin korttelin 514 ja Kiviristinpuiston väliin, jossa on ennestään polku/huoltotie. Kiviristin muistomerkki sijaitsee Kiviristinpuistossa, muistomerkille on osoitettu suojelumerkintä s-1.

Kiviristintietä on laajennettu ja mahdollistettu kevyenliikenteenväylien rakentaminen molemmin puolin. Simpsiöntietä on laajennettu itäpuolelta, joka mahdollistaa kevyenliikenteenväylän rakentamisen molemmin puolin. Ammattikoulunkadulla on rakennusalan raja, joka mahdollistaa hidasteiden rakentamisen. Kiviristintien, Simpsiöntien ja Miiankyläntien risteysalueelle on mahdollistettu kiertoliittymän rakentaminen. Sammonpolku ja Porilaistenpolku ovat molemmat ennestään rakennettua ympäristöä.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Turja, Kaupungingeodeetti, markku.turja@lapua.fi

Puheenjohtajiston työryhmä päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy 1. Keskustan, 5. Kiviristin, 7. Ritamäen ja 8. Liuhtarin kaupunginosien  asemakaavan muutoksen ja laajennuksen Kiviristin koulu- ja virkistyskeskuksen asemakaava-alueen korttelin 507, 512, 513 ja osakorttelin 514 sekä siihen liittyvät virkistys-, pysäköinti- ja katualueet.

Päätös

Puheenjohtajiston työryhmä päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy 1. Keskustan, 5. Kiviristin, 7. Ritamäen ja 8. Liuhtarin kaupunginosien  asemakaavan muutoksen ja laajennuksen Kiviristin koulu- ja virkistyskeskuksen asemakaava-alueen korttelin 507, 512, 513 ja osakorttelin 514 sekä siihen liittyvät virkistys-, pysäköinti- ja katualueet.

Valmistelija

Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy 1. Keskustan, 5. Kiviristin, 7. Ritamäen ja 8. Liuhtarin kaupunginosien asemakaavan muutoksen ja laajennuksen Kiviristin koulu- ja virkistyskeskuksen asemakaava-alueen korttelin 507, 512, 513 ja osakorttelin 514 sekä siihen liittyvät virkistys-, pysäköinti- ja katualueet.

Päätös

Kokouksessa oli läsnä §:ien 113 -​ 118 esittelyn ajan klo 17.03 -​ 17.33 kaupungingeodeetti Markku Turja.  Markku Turja poistui kokouksesta §:ien 113 -​ 118 esittelyn jälkeen ennen päätöksentekoa.  Kaupungingeodeetti Markku Turja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen.

Ehdotus

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy 1. Keskustan, 5. Kiviristin, 7. Ritamäen ja 8. Liuhtarin kaupunginosien asemakaavan muutoksen ja laajennuksen Kiviristin koulu- ja virkistyskeskuksen asemakaava-alueen korttelin 507, 512, 513 ja osakorttelin 514 sekä siihen liittyvät virkistys-, pysäköinti- ja katualueet.

Päätös

Lapuan kaupungingeodeetti Markku Turja alusti asiaa. Keskustelussa puheenvuoron käytti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kai Pöntinen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen keskustelun jälkeen.