Kaupunginvaltuusto, kokous 29.4.2024

§ 33 Lapuan kaupungin hallintosäännön muuttaminen 1.5.2024 alkaen

LAPDno-2024-98

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi
Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi

Perustelut

Kunnan hallinnossa on noudatettava hallintosäännön määräyksiä. Jokaisessa kunnassa ja kuntayhtymässä on oltava hallintosääntö, jonka sisällön määrittelee kuntalain (410/2015) 90 §. Hallintosäännössä on annettava tarpeelliset määräykset ainakin niistä asioista, jotka kuntalain 90 §:ssä luetellaan. Valtuusto päättää hallintosäännön sisällöstä ja muutoksista.

Hallintosääntöön on tehty seuraavia muutoksia:

-          yhteyspäällikön ratkaisuvallan poistaminen ja siirto

-          vaalitoimielimiin keskusvaalilautakunnan lisääminen

-          otto-oikeuksien jakaminen kaupunginhallitukselle ja tekniselle lautakunnalle koskien kaupungingeodeettia

-          hankintarajojen päivitys hankintavaltuuksiin

-          henkilöstövalintoihin toimialajohtajien suorien alaisten päivitys

-          virheellisten liiteviittausten korjaus ja muut vähäiset muutokset

-          liitteiden päivitys: hallintopäällikön ratkaisuvalta, lukion rehtorin ratkaisuvalta sekä liitteen 3 viranhaltijoiden hankintavaltuudet sekä ratkaisuvallan päivittäminen siltä osin, kun tehtävät on lakisääteisiä tai operatiivisia

Hankintaohje tullaan päivittämään ja käsittelemään kaupunginhallituksessa sen jälkeen, kun hallintosäännön hankintarajat on hyväksytty.

Esitys muutoksista ja luonnos Lapuan kaupungin hallintosäännöksi ovat oheismateriaalina.
 

Ehdotus

Esittelijä

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan Lapuan kaupungin hallintosäännön. Hallintosääntö tulee voimaan 1.5.2024 alkaen.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen ja päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan Lapuan kaupungin hallintosäännön 1.5.2024 alkaen. 

Ehdotus

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan Lapuan kaupungin hallintosäännön. Hallintosääntö tulee voimaan 1.5.2024 alkaen.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Keskustelussa puheenvuoron käyttivät Esa Rintala, Lasse Rajala, Esko Yli-Karhu, Kai Pöntinen ja Ilpo Ulvinen. Käydyssä keskustelussa valtuutettu Esa Rintala teki kaupunginhallituksen ehdotuksesta poikkeavan esityksen koskien hallintosääntömuutosta 33 §:n Hankinta- ja hyväksymisvaltuuksiin sekä muutoksia liitteeseen 3 siten, että näitä muutoksia ei vielä tehtäisi vaan palattaisiin asiaan seuraavan hallintosäännön uudistuksen yhteydessä ja kirjallisesti perusteltuna. Valtuutettu Ismo Jäätteenmäki kannatti valtuutettu Esa Rintalan esitystä. 

Keskustelun jälkeen puheenjohtaja totesi, että Esa Rintala on tehnyt Ismo Jäätteenmäen kannattamana kaupunginhallituksen ehdotuksesta eriävän esityksen, joten asiassa suoritetaan avoin äänestys. Puheenjohtaja esitti, että ne, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta äänestävät JAA ja ne, jotka kannattivat Esa Rintalan esitystä, äänestävät EI. Äänestysjärjestys hyväksyttiin. 

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä annettiin 20 JAA-ääntä ja 14 EI-ääntä.

Puheenjohtaja totesi, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Lapuan kaupungin hallintosäännön, joka tulisi esityksestä poiketen voimaan 1.7.2024.