Kaupunginhallitus, kokous 17.6.2024

§ 199 Lapuan kaupungin hankintaohje 1.8.2024 alkaen

LAPDno-2024-483

Valmistelija

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin nykyinen voimassa oleva hankintaohje on hyväksytty 22.1.2018. Nykyinen hankintaohje sisältää vielä mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden hankintaan liittyviä yksityiskohtia. Sosiaali- ja terveyspalvelut on siirretty Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Lisäksi nykyisessä hankintaohjeessa on listattu yhteishankintasopimukset, jotka eivät ole enää ajantasaisia. Myös hankintaohjeen sisältämät hankintavaltuudet eivät ole hallintosäännön mukaisesti ajantasaisia.

Päivitettyyn hankintaohjeeseen on tehty viittaukset hallintosääntöön siten, ettei hallintosäännön mahdollinen muutos edellytä hankintaohjeen päivittämistä. Myös yhteishankintasopimukset on koottu itsenäisenä liitteenä hankintaohjeeseen siten, että sen ylläpitäminen ei edellytä jatkossa hankintaohjeen päivittämistä.

Päivitetty hankintaohje on aiempaa kattavampi. Sen päivittämisessä on hyödynnetty Etelä-Pohjanmaan muiden kuntien hyviä käytäntöjä.

Hankintaohjeen mukaan hankintayksiköiden on pyrittävä järjestämään hankintatoimintansa siten, että hankintoja voidaan toteuttaa mahdollisimman kokonaistaloudellisesti ja suunnitelmallisesti olemassa olevat kilpailuolosuhteet hyväksi käyttäen ja ympäristö- ja sosiaaliset näkökohdat huomioon ottaen. Hankinnat on toteutettava tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina.

Hankintaohjeen mukaisesti hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyyn osallistujia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen. Hankintoja tehtäessä on huomioitava myös hyvän hallinnon yleiset periaatteet ja ohjeet. Viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden.

Hankintaohjeen mukaisen markkinakartoituksen tavoitteena on tunnistaa, minkälaisia toimittajia on olemassa sekä saada tietoa markkinoilla olevista ratkaisuvaihtoehdoista. Hankintayksikkö voi antaa tietoa toimittajille hankintaa koskevista suunnitelmista ja vaatimuksistaan.  Kunta voi järjestää avoimen markkinavuoropuhelun talousarvion valmisteluvaiheessa tai myöhemmin hankinnan valmisteluvaiheessa.

Uuden hankintaohjeen mukaan hankintapäätös on jatkossa tehtävä hankinnoista, joiden arvo on vähintään 10.000 euroa (alv 0 %). Tämän alittavissa hankinnoissa ei myöskään vaadita perusteluja hankinnan kilpailuttamatta jättämiselle. Muutos joustavoittaa pienimpien hankintojen tekemistä ja vähentää niihin liittyviä prosessikustannuksia.

Liitteenä on Lapuan kaupungin hankintaohjeen luonnos ja luettelo yhteishankinnoista. Oheismateriaalina on nykyinen hankintaohje.

Ehdotus

Esittelijä

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan Lapuan kaupungin hankintaohjeen ja se tulee voimaan 1.8.2024.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen.