Perustelut
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja ehdotuksista lisätä rakentamislakiin uudelleen laaditun rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) ja uusiutuvan energian direktiivin (RED III) vaatimia lakimuutoksia. Lisäksi esityksessä ehdotetaan säädettäväksi rakentamislakiin seuraamus EU:n rakennustuoteasetuksen rikkomisesta ja kahta teknistä korjausta. Rakentamislakiin ehdotetaan myös uusia säännöksiä asumisen ja majoittumisen määritelmistä nopeasti yleistyneen asuntojen lyhytvuokrauksen huomioimiseksi rakentamislaissa. Lausuntoja voi antaa 25. huhtikuuta 2025 saakka.
Lausunto lyhytvuokrausta koskevasta pykälästä
Lyhytvuokrauksen sääntelyn tavoitteena on ollut mahdollistaa lyhytaikaisen vuokraustoiminnan edellytykset sekä samalla parantaa mahdollisuuksia puuttua toiminnasta mahdollisesti aiheutuviin ongelmiin. Nykyisessä esityksessä asetetut rajoitukset eivät kuitenkaan vastaa lain alkuperäistä tarkoitusta, vaan ne rajoittavat toimintaa ja ovat hankalasti rakennusvalvonnan todennettavissa. Esitetty selkeä määräaikarajaus velvoittaa selvittämään ja puuttumaan toimintaan mahdollisesti hallintopakkomenettelynä, mikä aiheuttaa merkittäviä haasteita käytännön valvonnalle. Näytön hankkiminen lyhytvuokraustoiminnan tosiasiallisesta kestosta on vaikeaa, joten sääntelyllä ei saavuteta niitä hyötyjä, joita sillä on tarkoitettu olevan.
Verianin teettämän tutkimuksen (2024) mukaan 90 % vastaajista ei ole havainnut lyhytvuokraustoiminnassa ongelmia. Tämä osoittaa, että esitettyjen rajoitusten tarve on vähäinen. Vaikka on tärkeää pystyä puuttumaan mahdollisiin ongelmatilanteisiin entistä paremmin, vastuu tästä kuuluu ensisijaisesti taloyhtiöille ja vuokranantajille. Ei ole perusteltua asettaa lailla laajempaa käyttörajoitusta tai velvoittaa viranomaisia puuttumaan tiettyihin tilanteisiin, erityisesti kun tällaiset toimet eivät ole lain tavoitteen mukaisia.
Lisäksi kyseinen kirjaus poistettiin aiemmin laista laajan vastustuksen vuoksi. Sen todettiin lisäävän rakennusvalvonnan työmäärää sekä rajoittavan elinkeinovapautta. Näin ollen sääntelyllä ei saavuteta niitä hyötyjä, joita sillä on tavoiteltu.
Rajoittaminen vaikuttaa myös olemassa olevien asuntojen käyttöön ja saattaa johtaa rakennusten jäämiseen tyhjilleen. Rakennusten laajempi käyttö tukee puolestaan ilmastotavoitteita ja kiertotaloutta edistämällä tilojen tehokasta hyödyntämistä.
Valmistelutekstissä esitetään erilaisia vaihtoehtoja lyhytvuokrauksen sääntelylle, kuten rakentamiseen ja alueiden käyttöön liittyvä lainsäädäntö, huoneenvuokralain kaltainen sääntely vuokra- ja sopimussuhteiden näkökulmasta tai asunto-osakeyhtiölain kautta toteutettava sääntely. On kuitenkin huomattava, että hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on ollut varmistaa lyhytaikaisen vuokraustoiminnan edellytykset ja samalla mahdollistaa nykyistä parempi puuttuminen havaittuihin ongelmiin. Nykyinen esitys kuitenkin kaventaa merkittävästi kuntien itsemääräämisoikeutta ja siirtää valvontavastuun rakennusvalvonnalle, mikä on käytännössä haastavaa ja tehotonta.
Asunto-osakeyhtiölain muutos tarjoaa jo taloyhtiöille mahdollisuuden puuttua lyhytvuokraukseen omien päätöstensä kautta. Siksi esitetystä kirjauksesta tulisi luopua tai vähintään poistaa muutoksessa esitetyt 90 tai 180 päivän käyttörajoitukset, jotta toiminnan tarkoituksenmukaisuus ja hallinnon sujuvuus voidaan varmistaa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi
Ympäristölautakunta hyväksyy edellä mainitun lausunnon.
Päätös
Lautakunta hyväksyi esityksen.