Kaupunginvaltuusto, kokous 13.11.2023

§ 95 Konserniohjaus / raportti valtuustolle konserniyhtiöiden tavoitteiden toteutumisesta ja taloudellisesta tilanteesta

LAPDno-2023-282

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin hallintosäännön 24 §:n mukaan kaupungin kon­ser­ni­joh­toon kuuluvat kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja sekä kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen erikseen määräämät viranhaltijat. Kaupunginhallitus ei ole erikseen määrännyt muita viranhaltijoita konsernijohtoon.

Hallintosäännön 25 §:n mukaan konsernijohto antaa val­tuus­tol­le raportin yhtiöiden tavoitteiden toteutumisesta ja taloudellisen ase­man kehittymisestä sekä arvion tulevasta kehityksestä ja riskeistä puo­li­vuo­sit­tain.

Lapuan kaupungin konserniohjeen 9 §:n mukaan kaupungin ty­tär­yh­tei­sön ja kuntayhtymän on annettava kaupunginhallitukselle kau­pun­ki­kon­ser­nin taloudellisen aseman arvioimiseen ja sen toiminnan tu­lok­sen laskemiseen tarvittavat tiedot. Lapuan kaupungin kon­ser­ni­oh­je on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 29.10.2018.

Kaupunkikonserniin kuuluville tytäryhteisöille ja säätiölle on muis­tu­tet­tu konserniohjeesta, konserniohjeen aikatauluista sekä kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen päätöksestä toimittaa hallituksen kokousten esi­tys­lis­tat ja pöytäkirjat juoksevasti tiedoksi kaupunginjohtajalle ja kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen puheenjohtajalle. Osa tytäryhtiöistä toimii ohjeen mukaisesti ja osa tytäryhtiöistä on muistutusten jälkeen pyrkinyt toi­mi­maan annetun ohjeistuksen mukaisesti. Toimintaprosessia on edelleen kehitettävä.

Konsernijohto seuraa säännöllisesti tytäryhteisöjen toiminnan tu­lok­sel­li­suut­ta. Tytäryhteisön tulee antaa seurantaa varten kaupungille puo­li­vuo­sit­tain raportti sille asetettujen tavoitteiden toteutumisesta, toi­min­nan ja talouden kehittymisestä sekä arvio niihin liittyvistä ris­keis­tä. Tytäryhteisöllä tulee olla tätä varten riittävät talouden ja toi­min­nan seuranta- ja mittausjärjestelmät sekä yhteisön hallituksen hy­väk­sy­mät sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimintaohjeet. To­den­nä­köi­ses­ti realisoituvasta riskistä on raportoiva viipymättä kon­ser­ni­joh­dol­le.

Puolivuotiskatsaus ajalta 1.1. - 30.6. tulee konserniohjeen mukaisesti toimittaa 15.8. mennessä. Vuonna 2023 tytäryhtiöille annettiin lisäaikaa siten, että puolivuotiskatsaus pyydettiin toimittamaan 15.9. mennessä. Konserniohjeen mukaan puo­li­vuo­tis­kat­sauk­seen tulee sisällyttää ainakin tiedot talouden ja ase­tet­tu­jen tavoitteiden toteutumasta, johtopäätökset yhteisön toi­min­nan ja talouden tilasta ja resurssien muutoksesta sekä eh­do­tuk­set korjaaviksi toimenpiteiksi. Hallitusten roolia puolivuotiskatsausten valmistelussa on osittain vahvistettava.

Tytäryhtiöistä Lapuan Energia Oy, Lapuan Kotiasunnot Oy, Invest Lapua Oy, Lapuan Jätevesi Oy, Lappavesi Oy, Simpsiönvuori Oy ja Thermopolis Oy ovat toimittaneet puolivuotiskatsaukset. Puo­li­vuo­tis­kat­saus­ten yhteydessä on pääsääntöisesti toimitettu myös ko. ajan­jak­son tuloslaskelma ja tase.

Kaupunginhallituksen tarkoituksena on kutsua ta­lous­se­mi­naa­rin yhteydessä 21.11. - 22.11.2023  kuultavakseen Lapuan Energia Oy:n, La­puan Kotiasunnot Oy:n, Invest Lapua Oy:n, Lapuan Jätevesi Oy:n/Lap­pa­ve­si Oy:n, Simpsiönvuori Oy:n ja Thermopolis Oy:n toi­mi­tus­joh­ta­jat.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus päättää antaa valtuustolle raporttina kon­ser­ni­yh­tiöi­den tavoitteiden toteutumisesta ja taloudellisesta tilanteesta yllä ole­van selvityksen.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen.

Ehdotus

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle raporttina kon­ser­ni­yh­tiöi­den tavoitteiden toteutumisesta ja taloudellisesta tilanteesta yllä ole­van selvityksen.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi raporttina konserniyhtiöiden tavoitteiden toteutumisesta ja taloudellisesta tilanteesta yllä olevan selvityksen.