Kaupunginvaltuusto, kokous 13.11.2023

§ 94 Lapuan kaupungin talouden toteutumaraportti 1.1. - 30.9.2023

LAPDno-2022-503

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Marjamäki, Talouspäällikkö, anne.marjamaki@lapua.fi

Perustelut

Verotulot ja valtionosuudet

Lapuan kaupungille on tilitetty kunnallisverotuloja 19,5 mil­j. eu­roa, yhteisöveroa 2,4 milj. euroa ja kiinteistöveroa 2,4 mil­j. eu­roa syyskuun loppuun mennessä. Kunnallisverokertymä on kehittynyt talousarvion tasaiseen toteutumaan verrattuna positiivisesti.

Yhteisöveroa on kertynyt  2,4 milj. euroa. Vuoden 2023 lokakuun verotuloennusteen mukaan yhteisöveroa arvioidaan kertyvän 2,9 milj. euroa.

Kiinteistöveroa on kertynyt syyskuun loppuun mennessä 2,4 milj. euroa. Vuoden 2023 kiinteistöveroennuste on 3,3 milj. euroa.

Syyskuun loppuun mennessä verotuloja on kertynyt yhteensä 24,3 milj. euroa. Talousarvioon tasaiseen toteutumaan verrattuna verotuloja on kertynyt 1,9 milj. euroa enemmän, mikä vastaa 6 %-yksikköä.

Valtionosuuksia on tilitetty syyskuun loppuun mennessä 12 milj. eu­roa. Vuoden 2023 valtionosuudet ovat 16 milj. euroa. Valtionosuudet tilitetään kuukausittain samansuuruisina summina.

Käyttötalous ja vuosikate 1.1. - 30.9.2023

Liitteenä oleva ta­lou­den toteutumaraportti sisältää sekä sisäiset että ul­koi­set erät. Vuoden 2023 budjettiluvut ja toteutumat ovat muuttuneet merkittävästi viime vuodesta sote-muutoksen vuoksi. Tämän vuoksi viime vuoden vastaavan ajankohdan vertailuluku ei ole vertailukelpoinen. Viime vuoden vertailuku lähinnä kertoo sote-muutoksen vaikutuksesta talouslukuihin.

Talouden tasainen toteutumaprosentti on 75 %.

Toimintatuotot ovat 13,2 milj. euroa ja toimintakulut ovat 44,4 milj. eu­roa.

Toimintakate on -30,8 milj. euroa ja vuosikate on 8,9 milj. euroa. Toimintakatteen toteutumaprosentti on 72,7 %. Talousarvion tasaiseen toteutumaan verrattuna toi­min­ta­ka­te on alittunut 1 milj. eurolla. Toimintakulut ovat ko­ko­nai­suu­des­saan alittuneet 1,1 milj. eurolla talouden tasaiseen to­teu­tu­maan verrattuna. Toimintatuotot ovat toteutuneet 74,6 %.sti eli niitä on kertynyt 0,4 %-yksikköä vähemmän, mikä vastaa 0,1 milj. euroa.

Kaupunginhallituksen ja lautakuntien talousarvioiden to­teu­tu­mi­nen 1.1. - 30.9.2023

Kaupunginhallituksen toimintatuotot ovat 3,1 milj. euroa ja toimintakulut 6 milj. euroa. Toimintakate on -2,9 milj. euroa. Kaupunginhallituksen toimintakate on alittunut talousarvion tasaiseen toteutumaan verrattuna 1,1 milj. euroa eli 21 %-yksikköä. Toimintatuottoja on kertynyt viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden 2,2 milj. euroa enemmän. Tämä selittyy sillä, että sote-kiinteistöjen vuokratuotot sisältyvät kaupunginhallituksen toimintatuottoihin. Kaupunginhallituksen talousarviolukuja on oikaistu koko kaupunkia koskevien palkkavarausten (0,5 milj. euroa) osalta. Kaupunginhallituksen talouden toteutuma ei ole vertailukelpoinen edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan, sillä kaupunginhallituksen alaisuuteen sisältyy aiemmista vuosista poiketen ympäristöterveydenhuolto, kelan työmarkkinatuet ja sote-kiinteistöjen vuokratulot.

Sivistyslautakunnan vuoden 2022 toteutumaluvut eivät ole vertailukelpoisia talousarviovuoden 2023 toteutuman kanssa, sillä sivistyslautakunnassa on tapahtunut organisaatiomuutos 1.1.2023 alkaen. Aiemmin sivistyslautakunnan alaisuuteen kuuluneet musiikkiopisto, taidekoulu, kansalaisopisto, kirjastotoimi, kulttuuritoimi, nuoriso- ja liikuntatoimi sekä osa sisäistä hallintoa on siirtynyt vapaa-ajan lautakunnan alaisuuteen. Koulupsykologit ja koulukuraattorit puolestaan siirtyivät 1.1.2023 hyvinvointialueen palvelukseen. Nykyisessä muodossa sivistyslautakunta sisältää opetustoimen ja varhaiskasvatuksen.

Sivistyslautakunnan toimintatuotot ovat 0,9 milj. euroa ja toimintakulut 21,7 milj. euroa. Toimintakate on -20,8 milj. euroa. Toimintakate on toteutunut 77,1 %:sti talousarvioon verrattuna. Sivistyslautakunnan toimintakate on ylittynyt talousarvion tasaiseen toteutumaan verrattuna 2,1 %-yksikköä eli 0,6 milj. eurolla. Sivistyslautakunnan toimintakulujen 2,1 %-yksikön ylitys muodostuu pääosin henkilöstömenoista. Sivistyslautakunnan henkilöstökulut ovat ylittyneet 4,3 % talousarvion tasaiseen toteutumaan verrattuna. Tämä vastaa 0,76 milj. euroa. Kevan tasausmaksusta johtuvaa ylitystä em. luvusta on 0,2 milj. euroa. Kevan tasausmaksun jakoperusteita tarkistetaan lokakuun aikana, kun lopullinen tieto vuoden 2023 tasausmaksusta saadaan. Sivistystoimen hankerahoja on siirretty käyttötalouteen 9 kuukaudelta hankkeiden kulujen mukaisessa suhteessa. Hankerahoja siirretään käyttötalouteen neljännesvuosittain. Toimintatuotot ovat toteutuneet talousarvioon nähden 66,6 %:sti. Alitusta tasaiseen toteutumaan on 0,1 milj. euroa. Sivistyslautakunnan toimintakulut ovat toteutuneet 76,6 %:sti.

Hyvinvointilautakunnan toimintatuotot ovat 0,7 milj. euroa ja toimintakulut 5,1 milj. euroa. Toimintakate on -4,4 milj. euroa. Toimintakate on toteutunut 78,7 %:sti eli toimintakate on ylittynyt 3,7%-yksikköä talouden tasaiseen toteutumaan verrattuna, mikä vastaa 0,2 milj. euroa. Hyvinvointilautakunnan hankerahoja on siirretty käyttötalouteen 9 ensimmäiseltä kuukaudelta hankkeiden kulujen mukaisessa suhteessa. Hyvinvointilautakunnan toimintakatteen ylitys johtuu toimintatuottojen alittumisesta (0,2 milj. euroa) suhteessa talousarvion tasaiseen toteutumaan. Hyvinvointilautakunnan toimintatuottojen budjettilukuihin ei sisälly vielä jäähallia koskeva määrärahamuutos.

Teknisen lautakunnan toimintatuotot ovat 8,5 milj. euroa ja toimintakulut ovat 11,2 milj. euroa. Toimintakate on -2,5 milj. euroa. Toimintakate on toteutunut 68,1 %:sti. Teknisen lautakunnan toimintakate on alittunut 6,8 %-yksikköä mikä vastaa 0,2 milj. euroa. Teknisen lautakunnan käyttötalouteen ei enää sisälly pelastustoimen kuluja, koska pelastustoimi on siirtynyt hyvinvointialueen hoidettavaksi.

Ympäristölautakunnan toimintatuotot ovat olleet 0,08 milj. euroa ja toimintakulut 0,2 milj. euroa. Toimintakate on -0,16 milj. euroa. Toimintakate on toteutunut 67,9 %:sti. Toimintakate on alittunut talouden tasaiseen toteutumaan verrattuna 7,1 %-yksikköä. Tämä vastaa 0,02 milj. euroa.

Ennuste talouden toteutumasta

Toimintakate on talousarvioon nähden alittunut 1,1  milj. euroa syyskuun lopussa. Toimintatuottoja on kertynyt syyskuun lopppuun mennessä 13,2 milj. euroa, mikä vastaa 74,6 %:tia talousarviosta. Toimintatuotot ovat alittaneet talouden tasaisen toteutuman 0,1 milj. eurolla.

Toimintakuluihin on budjetoitu 60,6 milj. euroa. Syyskuun lopun to­teu­tu­man mukaan toimintakulut olivat 44,4 milj. euroa. Talousarvio on toteutunut toimintakulujen osalta 73,2 %:sti. Toimintakulut ovat talouden tasaiseen toteutumaan verrattuna 1,8 %-yksikköä pienemmät. Tämä vastaa 1,1 milj. euroa.

Vuosikate on syyskuun lopussa lähes 8,9 milj. euroa. Vuosikate on 2,6 milj. euroa suurempi kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

Investointien nettomenot ovat olleet syyskuun lopussa 4,2 milj. eu­roa eli 50,3 % talousarvion nettoinvestoinneista. Investointien toteutuma on yleensä takapainotteista ja painottuvat loppuvuoteen. Ko­ko­nais­lai­na­mää­rä on ollut syyskuun lopussa 61,3 milj. euroa. Lainojen muutos -6,3 milj. vuoden 2023 lopun tilanteeseen verrattuna. Uutta lainaa ei ole vielä syyskuuhun mennessä nostettu, mutta uutta pitkäaikaista lainaa nostetaan 5 milj. euroa loppuvuonna.

Kuluvan vuoden talouskehitys on ollut positiivista. Erityisesti verotulokehitys on ollut positiivista suhteessa talousarvion tasaiseen toteutumaan. Tätä selittää edellisen vuoden verohännät, joita on tilitetty alkuvuodesta. Tämän jälkeen verotulotilitykset tasaantunevat sille tasolle, mikä vastaa veroprosenttiin tehtyä sote-leikkausta. Verotulot tasaantuvat loppuvuotta kohden ja elo- ja syyskuulla verotilityksiin tehtiin oikaisu, joka tasasi verotulokehitystä. Verotulojen ennustetaan kuitenkin pysyvän budjetoitua tasoa parempana kuluvana vuonna eikä syksyn verotuloennusteisiin tullut merkittäviä muutoksia aiempaan ennusteeseen verrattuna.

Toimintakulut ovat syyskuun talousraporteilla 1,1 milj. euroa pienemmät talousarvion tasaiseen toteutumaan verrattuna. Vuoden 2023 palkkojen yleiskorotukset tulivat voimaan 1.6.2023, joten toimintakulut kasvavat henkilöstömenojen osalta vuoden jälkimmäisellä puolella. Henkilöstökulujen osuus toimintakuluista on n. 51 %, joten palkankorotusten vaikutus on suuri.

Toimintakulujen kasvun muita merkittäviä tekijöitä kuluvan vuoden osalta ovat edelleen inflaatio ja korkokulujen nousu. Vuoden 2023 talousarvio on laadittu tasapainoon. Tämän hetkisten talouslukujen perusteella näyttää, että talousarvio on mahdollista saavuttaa ja tilikauden tulos olisi ylijäämäinen.

Viime vuodet ovat kuitenkin osoittaneet, että ennusteet ovat olleet hyvinkin epävarmoja ja yhteiskunnassa on tapahtunut muutoksia, joilla on ollut suuria vaikutuksia kansantalouteen.

Taloustilanteen aktiivinen seuranta, toimenpideohjelman sekä kustannustietoisten ratkaisujen tekeminen ovat kuitenkin ehdottoman tärkeitä tekijöitä talouden tasapainon säilyttämisessä.

Lapuan kaupungin talouden toteutumaraportti 1.1. - 30.9.2023 on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus

1. merkitsee tiedoksi talouden toteutuman ajalta 1.1. - 30.9.2023
2. päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee tiedoksi talouden toteutuman ajalta 1.1. - 30.9.2023.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se merkitsee tiedoksi talouden toteutuman ajalta 1.1. -​ 30.9.2023.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Keskustelussa puheenvuoron käyttivät valtuutetut Hanna-Maria Kortesoja, Pekka Hella, Ilpo Ulvinen ja  Helena Lahtinen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen keskustelun jälkeen.