Kaupunginhallitus, kokous 4.3.2024

§ 64 Lupa varhaiskasvatuksen opettajan toimien (2 kpl) täyttämiseen 1.8.2024 alkaen toistaiseksi

LAPDno-2024-64

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Korkiamäki, Varhaiskasvatuspäällikkö, katja.korkiamaki@lapua.fi

Perustelut

Varhaiskasvatuslain mukaan (540/2018 37 §) päiväkodissa kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä toimivasta henkilöstöstä vähintään kahdella kolmasosalla tulee olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus (ent. lastentarhanopettaja). 

Varhaiskasvatuslaki korostaa pedagogiikan merkitystä ja samalla opettajan pedagogista vastuuta. Kokonaisvastuu lapsiryhmän toiminnan suunnittelusta, toiminnan suunnitelmallisuuden ja tavoitteellisuuden toteutumisesta sekä toiminnan arvioinnista ja kehittämisestä on opettajalla. Päiväkodissa lastentarhanopettajan vastuulla on myös lapsen henkilökohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja sen arviointi. Opettajan tehtävänä on suunnitella, arvioida ja kehittää kulloisenkin lapsiryhmän pedagogista (tiedollisiin ja taidollisiin pohjautuvaa) toimintaa siten, että lapsiryhmässä käsitellään, opetellaan, opitaan ja kehitetään asioita, joita lapsen kehityksen ja oppimisen kannalta on kulloisessakin vaiheessa tarpeen harjoittaa. Opettaja vastaa tehtävässään siitä, että tämä pedagogiikka toteutuu ryhmässä yhdessä muun tiimin kanssa.

Varhaiskasvatukseen haetaan täyttölupaa kahdelle (2) varhaiskasvatuksen opettajan toimelle. Alkusijoituspaikkana ovat Kissankellon vuorohoitopäiväkoti ja Alanurmon päiväkoti. Toimet ovat vapautuneet toisiin tehtäviin siirtymisien myötä. Toimien täyttäminen ei aiheuta lisäkustannuksia varhaiskasvatukselle vaan ne ovat huomioitu vuoden 2024 talousarviossa.

 

Ehdotus

Esittelijä

Mika Kamunen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.kamunen@lapua.fi

Sivistyslautakunta pyytää kaupunginhallitukselta lupaa varhaiskasvatuksen opettajan toimien (2 kpl) täyttämiseen 1.8.2024 alkaen toistaiseksi.

Päätös

Sivistyslautakunta kuuli varhaiskasvatuspäällikkö Katja Korkiamäkeä asiassa ja hyväksyi sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksen.

Perustelut

Lapuan kaupungin hallintosäännön 35 §:n mukaan kaupunginvaltuusto päättää virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta. Kaupunginhallitus päättää toimien perustamisesta ja lakkauttamisesta. 

Lapuan kaupungin hallintosäännön 36 §:n mukaan vapautuvien sekä uusien virkojen ja toimien täyttäminen edellyttää täyttölupaa kaupunginhallitukselta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kaupunginhallitus päättää myöntää täyttöluvat varhaiskasvatuksen opettajan toimien (2 kpl) täyttämiseen 1.8.2024 alkaen toistaiseksi.

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen.