Kaupunginhallitus, kokous 4.3.2024

§ 50 Asemakaavan muutos / 8. Liuhtarin kaupunginosa, osakortteli 843 / Vanhan Paukun alue, 2. vaihe

LAPDno-2023-77

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Turja, Kaupungingeodeetti, markku.turja@lapua.fi

Perustelut

Asemakaavan muutos on pantu vireille 4.4.2016 § 10.

Tavoitteena on ollut tutkia maankäytön kehittämismahdollisuuksia alueella kulttuurihistoriallisen ympäristön arvot huomioon ottaen. Samalla on selvitetty mahdollisuus purkaa alueella sijaitsevan entisen ruokalarakennuksen suojelu, koska rakennus on ajautunut korjauskelvottomaan kuntoon. Suunnittelussa on tarkasteltu Vanhan Paukun kulttuurikeskuksen tapahtumista aiheutuvaa melua ja asumiseen kohdistuvan meluhaitan lieventäminen.

Vireillepantua asemakaava-aluetta on käsitelty kahdessa eri vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa on käsitelty Vanhan Paukun alueen itäpuolella olevaa aluetta, joka on kaavoitettu kerrostaloalueeksi. Kaava on saanut lainvoiman vuonna 2017.

Asemakaavan muutoksen toisessa vaiheessa on käsitelty Vanhan Paukun kulttuurikeskuksen aluetta.

Vanhan Paukun alue 8. Liuhtarin kaupunginosan osakorttelin 843 sekä siihen liittyvien virkistys- vesi- ja katualueiden asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä vuonna 2019. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin yksi (1) lausunto ja yksi (1) mielipide. Lausunto saapui Seinäjoen Museolta, joka totesi ruokalarakennuksen suojelun purkamisen mahdolliseksi. Mielipiteessä vastustettiin ruokalarakennuksen suojeluarvojen purkamista. 

Vanhan Paukun alue 8. Liuhtarin kaupunginosan osakorttelin 843 sekä siihen liittyvien virkistys- vesi- ja katualueiden asemakaavaluonnos on ollut nähtävillä vuonna 2020. Asemakaavaluonnoksesta saatiin kahdeksan (8) lausuntoa ja yksi (1) mielipide. Lausunnoissa huomautettiin melun- ja tärinäntorjuntavastuun periaatteita, pilaantuneiden maa-ainesten huomioon ottamista, kaapeleiden huomioon ottamista sekä kulttuuriympäristön suojeluarvojen tarkempaa selvitystä ja määräyksien tarkentamista. Mielipiteessä otettiin kantaa ruokalarakennuksen suojeluarvon purkamiseen.

Vanhan Paukun alueen asemakaavaehdotus laadittiin, jossa pyrittiin huomioimaan asemakaavaluonnoksesta saapuneet huomautukset. Asemakaavaehdotus oli nähtävillä vuonna 2023. Asemakaavaehdotuksesta pyydettiin viranomaisilta lausunnot. Muistutuksia, huomautuksia sisältäviä lausuntoja saapui neljä (4) ja mielipiteitä saapui yksi (1). Muistutukset koskivat melun- ja tärinäntorjuntavastuun periaatteita sekä kulttuuriympäristön suojeluarvoja ja niiden purkamista.

Muistutuksiin vastattiin tarkentamalla kulttuuriympäristön suojeluarvoja sekä vastineessa vastattiin melun- ja tärinäntorjuntavastuun periaatteisiin.

Korttelin 843 tontti 1 on varattu kulttuuritoiminnan ja liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi, joka on valtakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen ympäristö, jossa ympäristöä kehitetään vanhat rakennukset säilyttäen (YYK/s-1). Kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja miljööltään arvokas alue. Uusi rakentaminen on sovitettava kaupunkikuvalliselta ilmeeltään, materiaaleiltaan ja mittakaavaltaan alueen miljööseen. Alueelle saa sijoittaa kulttuuriin, matkailuun, käsityöläisammatteihin sekä paikallisuuteen liittyvien yritysten sekä harrastejärjestöjen opetus-, liike-, esiintymis- yms. toimitiloja, vähäisessä määrin myös kulttuurikeskuksen toimintaan liittyviä majoitus- ja asuintiloja (esim. taiteilijaresidenssit) sekä YYK-korttelialuetta ja siihen liittyviä LV- ja VP-alueita palvelevia pysäköimispaikkoja.

Korttelialueella sijaitseva Iso tehdas, makasiini, entinen työkalutehdas, entinen lämpökeskus, lataamo, paja, muuntaja ja lyijylankaosasto/ampumaradat on merkitty suojeltaviksi rakennuksiksi (sr-2). Kulttuurihistoriallisen aluekokonaisuuden säilymisen kannalta tärkeä rakennus. Rakennusta ei saa purkaa. Rakennuksen rungon ja katon muotoa ei saa muuttaa eikä julkisivujen kulttuurihistoriallista arvoa turmella. Rakennuksen ominaispiirteet tulee ottaa muutos- ja korjaustöissä huomioon. Julkisivuihin ja sisätiloihin saa erillisen harkinnan mukaan tehdä toiminnan vaatimia muutoksia. Rakennus-, korjaus- ja muutostöistä on pyydettävä museoviranomaisen lausunto.

Uudisrakennukset, laajennukset ja julkisivumuutokset ja ympäristörakentaminen tulee sovittaa huolellisesti osaksi kulttuuriympäristöä. Uudet rakennukset on sovitettava sijainnin, muodon, massan, värityksen ja julkisivujen jäsentelyn osalta aluekokonaisuuden kulttuurihistoriallista arvoa tukien. Uudisrakentamisesta on pyydettävä museoviranomaisen lausunto. Maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, uusien pysäköintialueiden rakentamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä ei saa suorittaa pyytämättä museoviranomaiselta lausuntoa.

Asemakaavamuutoksella puretaan ruokalarakennuksen suojelumerkintä perustellusti, myös Seinäjoen Museot on todennut ruokalarakennuksen suojelun purkamisen olevan mahdollinen. "Museo puoltaa asemakaavamuutosta, jossa ruokalaan kohdistuva suojelumerkintä poistetaan. Tehtyjen selvitysten mukaan rakennuksen korjaamiselle ei ote edellytyksiä. Jos rakennus korjattaisiin, siitä tulisi uudisrakennuksena kopio entisestä rakennuksesta ilman historiaa. Ruokalana rakennusta ei tarvittaisi, eikä sille olisi käyttöä. Myöskään rakennuksen sijainti toisen sisääntuloportin vieressä ei puolla rakennuksen suojelua. Aivan liian lähellä Kauppakatua sijaitsevana rakennus estää kevyen liikenteen väylän rakentamisen."

Asemakaavan muutosalueella ei ole tärinälle altistuvaa uudisrakentamista. Meluraportin johtopäätöksissä todetaan, että merkittävimpiä ympäristömelun leviämiseen vaikuttavia tekijöitä ovat lavan sijainti ja suuntaus, kaiutinkokoonpanot (suuntaava kaiutin, korkeudet), soitettavan musiikin voimakkuus ja tilaisuuden järjestäjän ympäristöasioiden (melun) vastuullinen hallinta. Melumääräyksiä ei lisätä kaavaan. Ääneneristävyysvaatimus on esitetty (vaiheessa 1) korttelin 843 AK-3-alueella. Konserttien järjestäminen alueella on hyvin vähäistä ja se hoidetaan meluilmoituksella. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Markku Turja, Kaupungingeodeetti, markku.turja@lapua.fi

Puheenjohtajiston työryhmä päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy 8. Liuhtarin kaupunginosan Vanhan Paukun alueen, vaihe 2 asemakaava-alueen osakorttelin 843 asemakaavan muutoksen sekä siihen liittyvät liikenne-, virkistys- vesi- ja katualueet.

Päätös

Puheenjohtajiston työryhmä päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy 8. Liuhtarin kaupunginosan Vanhan Paukun alueen, vaihe 2 asemakaava-alueen osakorttelin 843 asemakaavan muutoksen sekä siihen liittyvät liikenne-, virkistys- vesi- ja katualueet.

 

Pekka Kivisaari saapui klo 16.02 tämän pykälän käsittelyn yhteydessä.
 

Valmistelija

  • Minna Kangasluoma, Hallintopäällikkö, minna.kangasluoma@lapua.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus: 
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se hyväksyy 8. Liuhtarin kaupunginosan Vanhan Paukun alueen,​ vaihe 2 asemakaava-​alueen osakorttelin 843 asemakaavan muutoksen sekä siihen liittyvät virkistys-, liikenne-​,​ ​vesi-​ ja katualueet.
 

Päätös

Kokouksessa oli läsnä §:ien 44 - 52 esittelyn ajan klo 17.03 -​ 17.28 kaupungingeodeetti Markku Turja. 

Markku Turja poistui kokouksesta §:ien 44 - 52 esittelyn jälkeen ennen päätöksentekoa. 

Kaupungingeodeetti Markku Turja alusti asiaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen keskustelun jälkeen.

Liitteet