Ympäristölautakunta, kokous 15.2.2023

§ 10 Ilkanpuiston asemakaava / Osa korttelia 612 ja korttelit 627 - 628 ja niihin liittyvät virkistys- ja katualueet / Asemakaavaehdotus II / lausunto

LAPDno-2021-129

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mirva Korpi, Tekninen johtaja, vt. ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Asemakaavan laajennuksen luonnosvaiheesta Ilkan alueen osakorttelissa 613 sekä kortteleissa 627-628 on pyydetty ympäristölautakunnan lausunto. 

Asemakaavan tarkoituksena on laajentaa asuntoaluetta Ilkan kaupunginosassa. Alueelle osoitetaan uusia omakotitontteja sekä lähinnä keskustaa olevalle osalle rivitalotontteja. Kaupunki on hankkinut Ilkanpellon alueelta maata asuntoalueen laajentamista varten Alanurmontien molemmilta puolilta. Alanurmontien itäpuolella alue on kaavoitettu asuntoalueeksi ja se on saanut lainvoiman vuonna 2019. Nyt kaavoitetaan länsipuoli. Kaavoittamaton alue on kaupungin omistuksessa. Alue on kaavoittamatonta peltoa. Kaavaselostuksen mukaan alueella ei ole säilytettäviä luontoarvoja. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Mirva Korpi, Tekninen johtaja, vt. ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunnalla ei ole huomauttamista asemakaavaluonnoksesta. 

Päätös

Hyväksyi esityksen.

Valmistelija

  • Arto Kahila, Rakennustarkastaja, arto.kahila@lapua.fi
  • Jarkko Panu, Rakennustarkastaja, jarkko.panu@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin maankäyttö-, kaavoitus- ja mittauspalvelut on pyytänyt lausuntoa uudesta asemakaavaehdotuksesta II Lapuan kaupungin 6. Ilkan kaupunginosan alueelle. Kaavaan ei ole tehty isoja muutoksia. Tonttijärjestystä on jonkin verran muutettu sekä lisätty pohjoispuolelle nykyisen omakotialueen ja uuden kaavan väliin puistoalue. Kaavaehdostus asetetaan uudelleen nähtäville MRA 32 §:n mukaisesti. 

Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin 6. Ilkan kaupunginosassa n. 1 km Lapuan liikekeskustasta länteen. Suunnittelualue sijoittuu Alanurmontien itäpuolella olevalle peltoalueelle, jota rajaa pohjoisessa Ilkantie. Kaava-alue rajautuu idässä Rannantien länsipuolella olevaan omakotitaloalueeseen.

Kaava-alueen pinta-ala on noin 3,2 ha. Alue on kokonaisuudessaan uutta asemakaavaa. Asemakaavaa ollaan laatimassa Lapuan kaupungin omistamalle tilalle. Nyt alueelle suunnitellaan omakotitalo-, asuinpientalo- ja rivitalotontteja.  Alueen saavutettavuus saadaan olemassa olevien tieyhteyksien kautta. Kaavalla ei ole erityisiä maisemallisia vaikutuksia.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, vt. ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta antaa asemakaavaehdotuksesta seuraavan lausunnon:

Rakennukset tulee toteuttaa siten, että ulkoa kantautuvasta liikenteen melusta aiheutuva melutaso ei ylitä sille annettuja raja-arvoja. Nämä asiat tulee ottaa huomioon jo asemakaavaa laadittaessa. Liikenteestä aiheutuva melutaso tulee todentaa mittauksin tai siitä annetuin säädöksin. Maankäyttö- ja rakennuslaki 132§ (5.5.2017 / 254).

Muilta osin ympäristölautakunnalla ei ole huomautettavaa asemakaavaehdotuksesta.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.