Ympäristölautakunta, kokous 15.2.2023

§ 5 Vuoden 2023 talousarvio ja taloussuunnitelma 2024 - 2025 / käyttösuunnitelma / ympäristölautakunta

LAPDno-2022-503

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Marjamäki, Talouspäällikkö, anne.marjamaki@lapua.fi

Perustelut

Kuntalain 110 §:n mukaan "kunnan toiminnassa ja talouden hoidossa on noudatettava talousarviota". Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2023 talousarvion kokouksessaan 12.12.2022 § 105.

Lapuan kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus ja lautakunnat hyväksyvät talousarvioon perustuvat käyttösuunnitelmansa.
 
Talousarvion 2023 toteutuminen vaatii tarkkaa taloudenpitoa ja seurantaa, sillä käyttötalousmenojen taso on budjetoitu tiukaksi. Merkittävimmät epävarmuustekijät vuoden 2023 talousarvion toteutumiseen liittyvät verorahoituksen kehitykseen ja palkkakustannusten kehitykseen. Sote-uudistus luo osaltaan epävarmuutta talouden suunnitteluun. Uudistuksen lopullliset kuntakohtaiset vaikutukset tarkentuvat vasta vuonna 2023. Käyttötalouden toimintatulojen ja -menojen osalta on tärkeää, että ne kokonaisuutena pysyvät budjetissa ja mahdollisiin poikkeamiin reagoidaan kaikkien toimialojen osalta, mikäli jonkin toimialan budjetti uhkaa ylittyä.

Vuoden 2023 talousarvion vuosikate on 7,27 milj. euroa ja poistojen määräksi on arvioitu 7 milj. euroa. Tilikauden tulos on lievästi positiivinen 0,27 milj. euroa. Kaupungin talouden tasapainottamistoimenpiteitä on edelleen välttämätöntä jatkaa huolimatta talousarviovuoden 2023 positiivisesta talousarviosta. Vuoden 2023 aikana jatketaan osana normaalia toimintaa vuonna 2018 hyväksyttyä 10 kohdan toimenpideohjelmaa, jolla pyritään löytämään sellaisia toimenpiteitä ja rakenteellisia muutoksia, jotka alentavat pysyvästi käyttötalousmenoja ja/tai lisäävät  tulopohjaa ja rahoitustuloja mm. omistusten arvioinnin kautta.

Rahoituslaskelmassa varsinaisen toiminnan tuloista ja menoista kertyvä tulorahoitus on talousarviossa 2023 n. 7,27 milj. euroa. Investointien aiheuttama rahoitustarve eli investoinnit vähennettynä niihin saaduilla rahoitusosuuksilla ja myyntituloilla on 6,7 milj. euroa. Tulorahoitus riittää investointien kattamiseen, ja toiminnan ja investointien rahavirta muodostuu 0,5 milj. euroa positiiviseksi.

Kaupungin nettoinvestoinnit vuoden 2023 talousarviossa ovat 6,7 milj. euroa. Investoinnit rahoitetaan pääosin tulorahoituksella. Suunnitelmavuonna 2024 nettoinvestointitaso nousee 12 milj. euroon ja vuoden 2025 suunniteltu nettoinvestointitaso on 11,6 milj. euroa.
 
Vuoden 2023 talousarvion toteutumista tulee seurata kaikilla tasoilla jatkuvana prosessina ja raportoida kaupunginhallitukselle, lautakunnille ja valtuustolle talousarvion täytäntöönpano-ohjeiden mukaisesti. Oleellisista poikkeamista talousarvioon verrattuna on raportoitava viipymättä kaupunginhallitukselle ja ryhdyttävä toimenpiteisiin ylitysuhan torjumiseksi. Määrärahojen mahdollinen lisätarve tulee ensisijaisesti kattaa lautakunnan määrärahojen sisällä ja sopeuttaa toiminta olemassa oleviin määrärahoihin.

Vuoden 2023 talousarvion täytäntöönpano-ohje liitteenä.

 

Ehdotus

Esittelijä

Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginhallitus:

1. hyväksyy talousarvion täytäntöönpano-ohjeet

2. velvoittaa lautakuntia ja sen alaisia viranhaltijoita seuraamaan talousarvionsa toteutumista kuukausittain täytäntöönpano-ohjeiden mukaisesti.
    Raportissa on selvitettävä, mihin konkreettisiin toimenpiteisiin on ryhdytty, jos määrärahat uhkaavat ylittyä

3.  edellyttää, että lautakunnat jatkavat työtään toimenpideohjelman mukaisesti pysyvien säästökohteiden sekä rakenteellisten uudistusten löytämiseksi.

4.  päättää, että tarkistetut käyttösuunnitelmat toimitetaan talouspäällikölle 23.1.2023 mennessä.

Päätös

Kaupunginhallitus:

1. hyväksyi talousarvion täytäntöönpano-ohjeet

2. velvoitti lautakuntia ja sen alaisia viranhaltijoita seuraamaan talousarvionsa toteutumista kuukausittain täytäntöönpano-ohjeiden mukaisesti.
    Raportissa on selvitettävä, mihin konkreettisiin toimenpiteisiin on ryhdytty, jos määrärahat uhkaavat ylittyä

3.  edellyttää, että lautakunnat jatkavat työtään toimenpideohjelman mukaisesti pysyvien säästökohteiden sekä rakenteellisten uudistusten löytämiseksi.

4.  päätti, että tarkistetut käyttösuunnitelmat toimitetaan talouspäällikölle 23.1.2023 mennessä.

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, vt. ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Kaupunginhallituksen 19.12.2022 § 419 antamien täytäntöönpano-ohjeiden mukaisesti on laadittu talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2023 hyväksyttyjen määrärahojen puitteissa.

 
Toimintamenot 340.000
Toimintatulot 132.095
Toimintakate 207.905

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, vt. ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta hyväksyy talousarvion käyttösuunnitelman vuodelle 2023.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.