Ympäristölautakunta, kokous 15.2.2023

§ 7 Ympäristönsuojelulain mukainen suunnitelmallinen valvonta 2022

LAPDno-2022-125

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, vt. ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Valvontasuunnitelma on laadittu vuosille 2020-2024 ja se tarkastetaan viiden vuoden välein, ellei lainsäädännön muutokset edellytä suunnitelman muuttamista aikaisemmin.

Valvontasuunnitelman laatiminen perustuu ympäristönsuojelulakiin (527/2014), jonka 168 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on laadittava alueelleen ympäristönsuojelulain mukaista säännöllistä valvontaa varten valvontasuunnitelma. Valvontasuunnitelmassa on oltava tiedot alueen ympäristöoloista ja pilaantumisen vaaraa aiheuttavista toiminnoista sekä käytettävissä olevista valvonnan voimavaroista ja keinoista. Suunnitelmassa kuvataan tämän lisäksi valvonnan järjestäminen ja riskinarvioinnin perusteet sekä valvonnasta vastaavien viranomaisten yhteistyö. 

Valvontasuunnitelman perusteella kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on laadittava valvontaohjelma, jossa kuvataan valvottavat kohteet ja niihin kohdistettavat säännölliset valvontatoimet. Valvontaohjelma on pidettävä ajan tasalla. 

Valvontasuunnitelman mukaisia säännöllisen valvonnan piiriin kuuluvia kohteita on yhteensä 99 kpl. Valvontaohjelman mukaan näistä kohteista oli tarkoitus valvoa 28 kpl vuonna 2022.  

Valvontaohjelman mukaan vuonna 2022 valvonta kohdistetaan metalliteollisuuden kohteisiin ja jätteiden laitosmaista tai ammattimaista käsittelyä harjoittaviin toimintoihin. Lisäksi tarkastetaan muista toiminnoista ne kohteet, joilla valvontasuunnitelman mukainen tarkastusväli täyttyy. Tarkastuksia tehdään myös uutta toimintaa aloittaviin toimintoihin. Vuonna 2022 valvontaohjelmaan kuulumattomia tarkastuksia tehdään ympäristöluvan, rekisteröinnin ja 115 a §:n mukaisen ilmoituksen käsittelyn yhteydessä. Lisäksi em. kohteilla suoritetaan tarkastus, mikäli kyseessä on uuden toiminnan tai laajennuksen käyttöönottaminen. Vuonna 2022 valvotaan jätelain 100 §:n mukaisesti rekisteröidyt kohteet. Lisäksi vuonna 2022 pyritään laatimaan jätelain 124 §:n mukaista valvontaa varten yhteenveto laitoksista ja toiminnoista, joissa syntyy vaarallista jätettä. Vuonna 2022 suoritetaan tarkastus toiminnassa oleville maa-ainesten ottoalueille. Voimassa olevien maa-ainesten ottolupia on 7 kpl Lapuan kaupungin alueella. Tarkastusta ei suoriteta niille ottoalueille, joilla ei ole toimintaa. Muuta valvontaa suoritetaan vuonna 2022 tarvittaessa. Vuonna 2022 pyritään huolehtimaan siitä, että jätevesiasetuksen mukaiset kiinteistöt parantavat jäteveden käsittelyjärjestelmää tai hakevat poikkeamista parantamisvelvoitteesta. Tarvittaessa valvontaa varten voidaan suorittaa myös tarkastuksia maastossa. Vuonna 2022 kehotetaan uusia kiinteistöjä liittymään viemäriverkostoon toiminta-alueella, joilla on edelleen vesihuoltolain mukainen liittymisvelvollisuus. Lisäksi pyritään hoitamaan ympäristölautakunnassa olevia keskeneräisiä asioita loppuun., Näiden kiinteistöjen osalta valvonta suoritetaan ensisijaisesti toimistotyönä, mutta tarvittaessa tehdään myös maastotarkastuksia. 

Valvontaohjelman mukaisia tarkastuksia tehtiin 18 kpl vuonna 2022. Osa vuodelle 2022 suunnitelluista tarkastuksista siirtyi toiminnallisista syistä vuodelle 2023. Valvonnat kohdistuivat metalliteollisuuteen ja jätteiden käsitelyä harjoittaviin toimintoihin. Jätevesien valvontaa koskevat tarkastukset eivät toteutuneet suunnitellusti johtuen lähinnä ympäristöosaston henkilökuntavajeesta. Jätevesien osalta tehtiin vuonna 2022 pohjaselvitykisä. Muuta valvontaa tehtiin 8 kpl.  

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, vt. ympäristöinsinööri, mirva.korpi@lapua.fi

Ympäristölautakunta merkitsee valvontasuunnitelman ja -ohjelman mukaisen tarkastusraportin vuodelta 2022 tiedokseen. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.