Tekninen lautakunta, kokous 18.6.2024

§ 113 Asemakaavan muutos / 8. Liuhtarin kaupunginosa / osakortteli 858 / Hakatien alue / kaavatunnus 08059-338 / Teknisen lautakunnan lausunto

LAPDno-2022-51

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anu Muurimäki, Tekninen johtaja, anu.muurimaki@lapua.fi

Perustelut

Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin 8. Liuhtarin kaupunginosassa noin 1 km Lapuan keskustasta itään. Suunnittelualue sijoittuu lännessä Latojantiehen ja itäpuolella Kuortaneentiehen. Kaava-alueen pinta-ala on noin 1,2 ha. Alue on kokonaisuudessaan asemakaava-alueen muutosta. Asemakaavan nimi on Hakatien alue, asemakaavan muutos. Kaavamuutoksen hakija esittää osaa Hakatien reuna-alueesta liitettäväksi omaan tonttiinsa, jotta siitä saadaan toimiva. Nykyisessä asemakaavassa Hakatien alue on ylimitoitettu. Kaupunginhallitus on päättänyt asemakaavan laatimisesta ja kaavahankkeen vireilletulosta 24.01.2022 §6. Alueen saavutettavuus toteutuu olemassa olevien tieyhteyksien kautta. 

Kaava-aineisto pidetään nähtävillä kaavoitus- ja mittausosaston ilmoitustaulun lisäksi Internetissä kaupungin kotisivuilla: www.lapua.fi → Asuminen ja ympäristö → Kaavoitus, tontit ja maastomittaus → Kaavoitus → Meneillään olevat kaavat.

 

Ehdotus

Esittelijä

Anu Muurimäki, Tekninen johtaja, anu.muurimaki@lapua.fi

Lautakunta toteaa lausunnossaan, että sillä ei ole huomautamista em. asemakaavaluonnoksesta. 

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esityksen.

 

Valmistelija

Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Asemakaavamuutoksen luonnos II on nähtävillä 13.3.-27.3.2024. Kaavaluonnoksesta on pyydetty teknisen lautakunnan lausuntoa.

Kaavaluonnos II koskee Liuhtarin kaupunginosan osa korttelia 858. Suunnittelualue sijaitsee noin 1 km:n etäisyydellä Lapuan liikekeskustasta itään. Suunnittelualue sijoittuu lännessä Latojantiehen ja itäpuolella Kuortaneentiehen. Alue on pinta-alaltaan noin 1,2 ha. Kaavoitettu alue on yksityisten maanomistajien omistuksessa. Asemakaavan muutostyö on lähtenyt kahden omaanomistajan pyynnöstä.

Kaavamuutoksen hakijat esittävät osaa Hakatien 408-8-9901-1501 reuna-alueesta liitettäväksi omaan tonttiinsa, jotta siitä saadaan toimiva. Kiinteistössä 408-8-858-7 on tarkoitus rakentaa pihajärjestelyiden yhteydessä aidat liukuportteineen. Kiinteistön 408-8-858-1 omistaja haluaa, että tontin käyttötarkoitukseen lisätään myös asuminen.

https://lapua.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus-tontit-ja-maastomittaus/kaavoitus/meneillaan-olevat-kaavat 

Ehdotus

Esittelijä

Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta antaa seuraavan lausunnon:

Kaavamuutoksia ei tulisi toteuttaa siten, että myönnetään kiinteistöjen omistajille oikeus rakentaa rakennuksia tai rakennelmia alle 4 metrin etäisyydelle kunnallisteknisten palveluiden viemäri-, hulevesi- ja vesilinjoista. Hakatiellä sijaitsee 5 teollisuuskiinteistöä. Hakatie 5 kiinteistön muoto on sellainen, että kuorma-autojen kääntyminen tontilla/Hakatiellä on vaikeaa. Tästä syystä Hakatien päässä tulisi olla kääntöpaikka, joka mahdollistaisi kuorma-autojen kääntymisen kadun perällä tai Hakatie tulisi rakentaa pidemmälle ja leveämmäksi, että kuorma-auto pääsee kääntymään Hakatien päässä. 

Teknisellä lautakunnalla ei ole muuta huomautettavaa asemakaavaluonnoksesta.

 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen keskustelun jälkeen. 

Pöytäkirjamerkintä: Kaupungingeodeetti Markkku Turja oli asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn aikana klo 16.38 - 16.43. Hän poistui kokoushuoneesta ennen päätöksentekoa. 

Valmistelija

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Maankäyttö-, kaavoitus- ja mittauspalvelut on pyytänyt teknisen lautakunnan lausuntoa asemakaavaehdotuksesta II, joka koskee 8. Liuhtarin kaupunginosan osakorttelia 858 ja siihen liittyvää katualuetta.

Suunnittelualue sijaitsee Lapuan kaupungin 8.Liuhtarin kaupunginosassa n. 1 km Lapuan liikekeskustasta itään. Suunnittelualue sijoittuu lännessä Latojantiehen ja itäpuolella Kuortaneentiehen. Kaava-alueen pinta-ala on noin 1,2 ha.

Kaavoitettava alue koostuu kahdesta tontista korttelissa 858 sekä katualueesta Hakatie. Kaavoitettava alue on kaupungin ja yksityisten maanomistajien omistuksessa.Asemakaavamuutoksen tarkoituksena on päivittää asemakaava palvelemaan osakorttelin 858 nykyistä käyttötarkoitusta ja mahdollistaa niiden kehittyminen

Asemakaavan muutoksella osakortteliin 858 (TK-alue) muodostuu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueet T-4 ja T-5. Toiminta ei saa aiheuttaa ilman pilaantumista tai esteettisiä ympäristöhaittoja. T-4 alueella sallitaan asuntorakentamista rajatulle alueelle (as-1) enintään 300m². T-5 alueella tontin rakennetusta kerrosalasta saa enintään 50% käyttää tontin pääkäyttötarkoitukseen liittyviä myymälätiloja varten.

Kuulutus, asemakaavaehdotus II, asemakaavaselostus II, osallistumis- ja arviointisuunnitelma II ja Liite 1, asemakaavan seurantalomake löytyvät kaupungin verkkosivuilta osoitteesta 

https://lapua.fi/wp-content/uploads/2024/05/Asemakaavaselostus-Liuhtarin-osakortteli-858-ehdotusvaihe-II.pdf

Lausuntoa pyydetään 20.6.2024 mennessä.

Tekninen lautakunta on 2.4.2024 antamassaan lausunnossa todennut, että kaavamuutoksia ei tulisi toteuttaa siten, että myönnetään kiinteistöjen omistajille oikeus rakentaa rakennuksia tai rakennelmia alle 4 metrin etäisyydelle kunnallisteknisten palveluiden viemäri-, hulevesi- ja vesilinjoista. Hakatiellä sijaitsee 5 teollisuuskiinteistöä. Hakatie 5 kiinteistön muoto on sellainen, että kuorma-autojen kääntyminen tontilla/Hakatiellä on vaikeaa. Tästä syystä Hakatien päässä tulisi olla kääntöpaikka, joka mahdollistaisi kuorma-autojen kääntymisen kadun perällä tai Hakatie tulisi rakentaa pidemmälle ja leveämmäksi, että kuorma-auto pääsee kääntymään Hakatien päässä. 

Nähtävillä olevassa kaavaehdotuksessa Hakatien puoleiselle rajalle on merkitty johtoa varten varattu alueen osa: jv=jätevesi, vj=vesijohto. Kaavaselostuksen mukaan teknisen lautakunnan kommentit huomioidaan. Rakennusalan rajat merkitään vesi- ja viemärijohtojen vaatiman suojaetäisyyden mukaisesti sekä näiden aiheuttama rasite haitta huomioidaan kaavassa ja tontin muodostuksessa. Kaava mahdollistaa kääntöpaikan rakentamisen, katualueen leveys on 18 metriä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Teknisellä lautakunnalla ei ole huomautettavaa asemakaavaehdotuksesta. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen keskustelun jälkeen.

Pöytäkirjamerkintä: Kaupungingeodeetti Markku Turja oli asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn aikana klo 17.35-17.40. Hän poistui kokoushuoneesta ennen päätöksentekoa.