Tekninen lautakunta, kokous 18.6.2024

§ 102 Uimahallin rakennuttaminen / Suunnittelijoiden valinta / Hankintaoikaisuvaatimus

LAPDno-2024-165

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Korpela, Kiinteistöpäällikkö, timo.korpela@lapua.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 20.2.2024 päättänyt, että uimahallin rakennuttaminen toteutetaan jaetun urakan mallin mukaisesti. Toteutustavan valinta ohjaa suunnittelumuodon valintaa,​ mutta tarkemmin valittava suunnittelumuoto linjataan suunnitteluohjelmassa. Suunnitteluohjelma on laadittu teknissä toimessa ja sen on suunnittelutoimikunta kokouksessaan 26.3.2024 hyväksynyt noudatettavaksi suunnittelukilpailutuksessa. Suunnitteluohjelman mukaisesti suunnittelu on jaettu kolmeen osa-alueeseen, joista on pyydetty kokonaispalkkiohintaiset tarjoukset avoimella menettelyllä julkisten hankintojen Hilma palvelussa 10.4.2024.

Suunnitteluosalaueet:
1. PS/ARK: Pää-, arkkitehti-, palo-(*) ja akustiikkasuunnittelu (*) piha (*) ja valaistuksen visuaalinen suunnittelu(*) yhdessä sähkösuunnittelijan kanssa
2. RAK/GEO: Rakenne- ja geotekninen suunnittelu sekä määrä- ja kustannuslaskija (*)
3. TATE: Talotekninen suunnittelu sekä määrä- ja kustannuslaskija / TATE (*), elinkaariasiantuntija jaenergiasimulointi (*), AV-suunnittelu (*) ja valaistussuunnittelu yhteistyössä arkkitehdin kanssa (*)tietomallikoordinaattori (*), uima-altaiden vedenkäsittelyjärjestelmän suunnittelu (*)
(*) = Pienemmän erityisalan suunnittelija, joka voi olla tarpeen vaatiessa alikonsultti. Alikonsultti tulee hyväksyttää tilaajalla ennen toimeksiantoon ryhtymistä.

Tarjousaika päättyi 10.5.2024 klo 12:00.
Tarjouksia saatiin: 
OSA 1 PS/ARK 1 kpl
OSA 2 RAK/GEO 7 kpl
OSA 3 TATE 5 kpl

Tarjousten tarjouspyynnön mukaiset minimivaatimukset täyttyivät kaikilla tarjoajilla ja ne pääsivät siten mukaan vertailuun. Tarjousten vertailuperusteena käytettiin hinta 40 % ja laatu 60%
Laatupainotukset on tarkemmin kuvattu referenssilistaus lomakkeilla, jotka olivat tarjouspyynnön liitteenä.

Tarjoukset laatupisteytettiin ja vertailtiin tarjouspyynnössä ilmoitetulla standardointimenetelmällä. 

Standardointimenetelmällä tehdyn vertailun ja pisteytyksen perusteella tarjouskilpailun voittajiksi tulivat:

OSA 1 PS/ARK Arkkitehtuuritoimisto Arktes Oy     247 000 € alv 0%
OSA 2 RAK/GEO Ramboll Finland Oy                   146 500 € alv 0%
OSA 3 TATE Granlund Oy                                      212 525 € alv 0%

Yhteensä 606.025 €. 

Talousarviossa 2024 uimahallin suunnitteluun on varattu 250.000 €:n määräraha. Lapuan kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 18.3.2024 § 19 hyväksynyt, että uimahallin suunnitteluun vuodelta 2023 käyttämättä jäänyt määräraha 160.000 € voidaan käyttää vuonna 2024. Uimahallin suunnittelun määräraha on yhteensä 410.000 €. 

Uimahallin tarjousten mukaisista suunnittelukustannuksista osa siirtyy todennäköisesti vuodelle 2025. Mikäli suunnitteluun varattu määräraha 410.000 € ei riitä vuoden 2024 suunnittelukustannuksiin, voidaan erikseen hankekohtaisena ylityksenä hyväksyä, että uimahallin suunnitteluun käytetään määrärahaa, jotka on merkitty talousarvioon 2024 kustannuspaikalle Kauhajärven koulu on varattu 90.000 €, josta ilmanvaihdon parannukseen 50.000 €, paloaseman saunatilojen peruskorjaukseen 50.000 € ja äkillisiin korjauskohteisiin yhteensä 215.000 €. 

Ehdotus

Esittelijä

Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta päättää, että

1. Valitaan Lapuan uimahallin pää- ja arkkitehtisuunnittelu osa-alueen suunnittelijaksi tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisesti Arkkitehtuuritoimisto Arktes Oy.
2. Valitaan Lapuan uimahallin rakenne- ja geotekninen suunnittelu osa-alueen suunnittelijaksi tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisesti Ramboll Finland Oy.
3. Valitaan Lapuan uimahallin talotekninen suunittelu osa-alueen suunnittelijaksi tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisesti Granlund Oy.

Kunkin osa-alueen hankintasopimus syntyy vasta, kun päätös on saanut lainvoiman ja sopimus on allekirjoitettu. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen keskustelun jälkeen.

Pöytäkirjamerkintä: Kiinteistöpäällikkö Timo Korpela oli asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn aikana klo 16.33-17.20. Hän poistui kokoushuoneesta ennen päätöksentekoa.  

Pöytäkirjamerkintä: Tämän pykälän käsittelyn jälkeen lautakunta siirtyi käsittelemään pykälää 94. 

Valmistelija

  • Timo Korpela, Kiinteistöpäällikkö, timo.korpela@lapua.fi
  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Sweco Finland Oy on pyytänyt hankinnan oikaisua 5.6.2024 Lapuan kaupungin, teknisen lautakunnan 23.5.2024 kokouksen § 90 Uimahallinrakennuttaminen / Suunnittelijoiden valinta - päätöksen osalta taloteknisen suunnittelun osa- alueen suunnittelijasta:

3. Valitaan Lapuan uimahallin talotekninen suunittelu osa- alueen suunnittelijaksi tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisesti Granlund Oy.

Sunnittelijan hankinnan oikaisua on pyydetty Granlundin tarjouksen referenssien epäselvyyksien ja näiden pisteytyksen osalta. Jos referensseistä on tietoisesti annettu vääriä tietoja, esittää Sweco Oy tarjoajan hylkäämistä. Sweco on esittänyt oikaisuvaatimusta koskevat referenssien epäselvyydet erillisellä liitteellä.

Granlund Oy:ltä on pyydetty vastine Sweco Oy:n oikaisuvaatimuksen johdosto. Granlund Oy on antanut asiasta vastineensa 10.6.2024. Vastineessa Granlund Oy on todennut, että se ei ole tietoisesti esittänyt vääriä tietoja liittyen tarjoukseen ja on samalla antanut tarkennukset hankintaoikaisuvaatimuksessa esitettyihin epäselvyyksiin.

Sweco Oy:n oikaisuvaatimus ja Granlund Oy:n vastaus oikaisuvaatimukseen oheismateriaalina. 

Hankintalain 86 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia, joilla varmistetaan, että ehdokkailla ja tarjoajilla on tarvittavat henkilöstö- ja tekniset voimavarat ja kokemusta hankintasopimuksen toteuttamiseksi hankintayksikön edellyttämällä tasolla. Hankintayksikkö voi vaatia, että riittävä kokemus osoitetaan viittaamalla aiemmin toteutettuihin sopimuksiin.

Lapuan kaupungin tekninen lautakunta hankintayksikkönä on edellyttänyt tarjoajilta suunnittelijan osalta referenssivaatimuksia uimahallin talotekniseen suunnittelun osa-alueelle. Lapuan kaupunki on ensi vaiheessa hyväksynyt Granlund Oy:n esittämät referenssit. Nyt Sweco Oy:n tekemän oikaisuvaatimuksen jälkeen Granlund Oy on vastineessaan tarkentanut referenssien sisältöä.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 132 §:n mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Päätöksen tai ratkaisun oikaiseminen ei edellytä asianosaisen suostumusta.

Edelleen lain 133 §:ssä todetaan, että hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta. Hankintayksikön on ilmoitettava hankintaoikaisun vireilletulosta välittömästi niille, joita asia koskee.

Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta. Hankintayksikkö voi itse ottaa hankintapäätöksen tai ratkaisun korjattavakseen 90 päivän kuluessa siitä, kun hankintaoikaisun kohteena oleva päätös tai ratkaisu on tehty.

Muutoksenhaku markkinaoikeuteen ei estä hankintaoikaisun tekemistä tai hankintaoikaisun käsittelyä. Hankintaoikaisu voi koskea myös lainvoimaiseksi tullutta hankintayksikön päätöstä, jos asiaa ei ole saatettu markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Lapuan kaupungin tekninen lautakunta hankintayksikkönä katsoo, että saatujen selvitysten perusteella lautakunnan 23.5.2024 § 90 tekemää päätöstä ei ole syytä muuttaa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta hylkää edellä mainituilla perusteilla Sweco Oy oikaisuvaatimuksen. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen.