Tekninen lautakunta, kokous 18.6.2024

§ 101 Perämäentie / Vesivahinko / Jätevesivahinko

LAPDno-2024-299

Valmistelija

  • Arto Kahila, Rakennustarkastaja, arto.kahila@lapua.fi
  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Perustelut

Lapuan kaupungin runkolinjan venttiilin ja runkolinjan laipan liitoksessa on 9.2.2024 tapahtunut äkillinen, odottamaton ja nopea rikkoutuminen. Paineellinen vesi, joka rikkoutuneesta kohdasta on suihkunnut, on aiheuttanut viemärilinjan liitoksen siirtymisen pois paikaltaan, jolloin vesi on virrannut vapautunutta viemärilinjaa pitkin ja purkautunut asunnon viemäristä rakennuksen sisään aiheuttaen näin kyseiseen kiinteistöön mittavat vahingot.

Kiinteistön vaurioitumisen laajutta on selvitetty ja todettu, että rakennusta ei saada korjaustoimenpiteillä asumiskelpoiseksi. Kiinteistön arvosta on pyydetty arvio. Vt. kunnallistekniikan päällikkö, vesihuoltomestari ja rakennustarkastaja/kiinteistömestari ovat neuvotelleet kiinteistönomistajan kanssa sovintosopimuksesta. 

Selvitys vahingoista ja sovintosopimusluonnos oheismateriaalina. 

Sovintosopimuksessa sovitaan Lapuan kaupungin kertakaikkisen vahingonkorvauksen suuruudesta sekä muista ehdoista kyseiseen vahinkoon liittyen. Sopimuksella sovitaan osapuolia sitovastu kaikista vahinkoon liittyvistä vaatimuksista. 

Vesihuoltolain 28 §:n mukaan vesihuoltolaitos on velvollinen korvaamaan vesihuollossa tai huleveden viemäröinnissä olevasta virheestä henkilölle taikka yksityiseen käyttöön tai kulutukseen tarkoitetulle ja vahinkoa kärsineen pääasiassa sellaiseen tarkoitukseen käyttämälle omaisuudelle aiheutuneen vahingon. Ennen vahingon ilmenemistä tehdyn sopimuksen ehto, joka rajoittaa vahinkoa kärsineen oikeutta korvaukseen tämän momentin nojalla, on mitätön. Edelleen Lapuan kaupungin vesihuoltolaitoksen yleisten toimitusehtojen 7.7 kohdan mukaan Laitos korvaa vesihuollossa olevasta virheestä henkilölle taikka yksityiseen käyttöön tai kulutukseen tarkoitetulle ja vahinkoa kärsineen pääasiassa sellaiseen tarkoitukseen käyttämälle omaisuudelle aiheutuneen vahingon. Laitos korvaa vesihuollossa olevasta virheestä kuluttajalle aiheutuvan taloudellisen vahingon. Välillisen vahingon laitos on velvollinen korvaamaan vain, jos virhe tai vahinko aiheutuu huolimattomuudesta laitoksen puolella. Välilliset vahingot on lueteltu vesihuoltolain 28 §:n 3 momentissa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mirva Korpi, Tekninen johtaja, mirva.korpi@lapua.fi

Tekninen lautakunta päättää, että kiinteistönomistajalle makseteaan sovintosopimuksen mukainen kertakaikkinen vahingonkorvaus kiinteistölle aiheutuneesta vahingosta. Sopimuksella sovitaan osapuolia sitovasti kaikista vahinkoon liittyvistä vaatimuksista. Tekninen lautakunta valtuuttaa teknisen johtajan allekirjoittamaan sovintosopimuksen. 

Perustelut: 

Lapuan kaupungin hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta päättää 10.000 € ja sitä suuremmista korvaussopimuksista, haitoista ja vahingoista. 

Vesihuoltolain 28 §:n mukaan vesihuoltolaitos on velvollinen korvaamaan vesihuollossa tai huleveden viemäröinnissä olevasta virheestä henkilölle taikka yksityiseen käyttöön tai kulutukseen tarkoitetulle ja vahinkoa kärsineen pääasiassa sellaiseen tarkoitukseen käyttämälle omaisuudelle aiheutuneen vahingon. Ennen vahingon ilmenemistä tehdyn sopimuksen ehto, joka rajoittaa vahinkoa kärsineen oikeutta korvaukseen tämän momentin nojalla, on mitätön. 

Edelleen Lapuan kaupungin vesihuoltolaitoksen yleisten toimitusehtojen 7.7 kohdan mukaan Laitos korvaa vesihuollossa olevasta virheestä henkilölle taikka yksityiseen käyttöön tai kulutukseen tarkoitetulle ja vahinkoa kärsineen pääasiassa sellaiseen tarkoitukseen käyttämälle omaisuudelle aiheutuneen vahingon.

Laitos korvaa vesihuollossa olevasta virheestä kuluttajalle aiheutuvan taloudellisen vahingon. Välillisen vahingon laitos on velvollinen korvaamaan vain, jos virhe tai vahinko aiheutuu huolimattomuudesta laitoksen puolella. Välilliset vahingot on lueteltu vesihuoltolain 28 §:n 3 momentissa. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen keskustelun jälkeen.

Pöytäkirjamerkintä: Rakennuttajainsinööri Jarmo Kivikangas oli asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn aikana klo 16.08-16.21. Hän poistui kokoushuoneesta ennen päätöksentekoa.