Kaupunginhallitus, kokous 22.11.2023

§ 361 Thermopolis Oy:n anomus kuntarahoituksesta vuosille 2024 - 2025 / Thermopolis Oy:n DETOCS-hanke 

LAPDno-2023-792

Valmistelija

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Perustelut

Ilmastomuutoksen torjumiseksi ja muutokseen sopeutumisen vuoksi EU:n tulee siirtyä hiilineutraalitalouteen vuoteen 2050 mennessä. Samanaikaisesti kun EU:ssa tavoitellaan parempaa energiaomavaraisuutta, energiavarmuutta sekä kilpailukykyä, kipuillaan energiakriisin kourissa. Polttoaineiden ja sähkön hinnannousu uhkaavat Euroopan matkailu- ja majoitusalan kannattavuutta ja elinvoimaisuutta.

Covid19-pandemian suorat vaikutukset sekä yhteiskunnan eri asteisten sulkutilojen vaikutukset ja matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet suuresti Euroopan matkailuinfrastruktuuriin (esim. erilaiset majoitus- ja tapahtumakäytössä olevat kiinteistöt, ravintolat ja muut ruokapaikat, viihdekiinteistöt). Vaikeaa tilannetta on edelleen hankaloittanut jo mainittu energiakriisi. Matkailu on Euroopan taloudessa erittäin merkittävä ala ja sen elpyminen on entistäkin tärkeämpää.

Interreg Europe DETOCS (DEcarbonising the TOurism Industry Post Covid-19 Support) -hankkeen tavoitteena onkin tukea EU:n matkailuinfrastruktuurin elpymistä koronan ja energiakriisin jälkimainingeissa kestävästi ja vähähiiliisesti. Näin toteuttaen omalta osaltaan EU:n pitkänaikavälin hiilineutraalitaloustavoitetta. Hankkeen aikana hankepartnerit Sloveniasta, Kreikasta, Maltalta, Suomesta, Italiasta, Bulgariasta, Unkarista ja Alankomaista tunnistavat ja jakavat keskenään hyviä käytäntöjä kestävästä matkailusta. Hankkeen aikana toteuttajat pyrkivät myös vaikuttamaan asiaan liittyvään politiikkaan alueellisia valmiuksia kehittämällä ja soveltamalla muualta saatuja sopivia ja toimivia käytänteitä.

DETOCS-hankkeen tavoitteina ovat:

A.   edistää matkailun infrastruktuurin hiilidioksidipäästöjen vähentymistä

B.   kasvattaa matkailun infrastruktuurin energiatehokkuutta

C.   kasvattaa matkailualan energiaomavaraisuutta

D.   edistää uutta ja uuden tyyppistä matkailua, jolla on vähäinen energiankulutus ja pieni hiilijalanjälki (esim. ”virtuaalimatkailu”)

E.   avustaa alueita (esim. maakuntia) selviytymään energiakriisistä, joka korkean energianhintojen kautta nostaa alan toimijoiden kokonaiskustannuksia, heikentää tuottavuutta ja taloudellista toimintakykyä.

DETOCS myötävaikuttaa erityisesti EU:n koheesiopoliitikan toisen tavoitteen ”Vihreämpi ja hiiletön Eurooppa”[1] saavuttamiseen, sillä hankkeessa edistetään puhdasta ja kestävää energiasiirtymää matkailun infrastruktuurin alalla. Hankkeen kohteena olevat poliittiset ohjelmat (esim. Etelä-Pohjanmaan maakuntaohjelma) osaltaan myötävaikuttavat Euroopan vuoteen 2050 tähtäävän hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseen tukemalla uusia investointeja energiatehokkuuteen, energiasäästöohjelmiin ja kestävään energiaan Uusiutuvan energian -direktiivin mukaisesti (Directive 2018/2011).

Hankkeessa on mukana Euroopan suuria matkailumaita, joiden laajalla matkailukentällä on jo tehty panostuksia kestävän kehityksen ja energiatehokkuuden edistämiseksi ja huomioimiseksi. Etelä-Pohjanmaa on noteerattu kiinnostavaksi matkailualan kasvualueeksi. Alueeltamme löytyy jo nyt matkailualan toimijoita, joiden hiilineutraaliustavoitteet ja kestävät toimintamallit ovat esimerkillisiä koko Euroopan tasolla. Etelä-Pohjanmaan liitolla on tarjota hankkeeseen maakunnalliset työkalut. Thermopolis Oy:n kokemustausta energiatehokkuuden ja vastuullisen toiminnan kehittämisessä tuovat hankkeelle omat lisämausteensa. Hankkeessa voidaan tuoda esiin hyviä käytäntöjä ja malleja alueilta ja sen lisäksi löytää uusia kanavia kestävän kehityksen mukaisen matkailun kehittämiseksi.

Nelivuotisen DETOCS-hankkeen kokonaisbudjetti on 1,98 miljoonaa euroa, josta 1,5 miljoonaa tulee Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Osallistuvat suomalaiset partnerit (Thermopolis Oy ja Etelä-Pohjanmaan liitto) ovat hakeneet ja saaneet myös kansallista vastinrahoitusta. Thermopolis Oy:n budjetti kehityshankkeessa on 201.107,50 €. Budjetin rahoitus jakautuu alla olevan taulukon mukaan:

Interreg Europen osuus

 160.886 € 

Kansallinen vastinraha

   28.155 €

Lapuan kaupungilta haettava rahoitus osuus  

   12.066 €

Yhteensä

 201.107 €

 

Thermopolis Oy:n hallitus esittää Lapuan kaupunginhallitukselle, että DETOCS-hankkeelle haettaisiin kuntarahoitusta Lapuan kaupungin projekteihin varatuista määrärahoista. Haettava summa on 12.066 euroa, joka maksettaisiin kahdessa erässä 1/2024 ja 1/2025. 6.033 euroa kummallakin kerralla. Hankeen muut rahoitukset ovat varmistuneet ja hanke on käynnissä. 

Oheismateriaalina on kansainvälisen DETOCS-hankkeen kuntarahahakemus ja hanke-esittely.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Satu Kankare, Kaupunginjohtaja, satu.kankare@lapua.fi

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Kaupunginhallitus päättää osallistua Thermopolis Oy:n DETOCS-hankkeeseen vuosina 2024 - 2025 vuosittaisella 6.033 euron kuntarahaosuudella, mikä otetaan talousarvion Projektit 474 rahoitusvarauksista sillä ehdolla, että se voidaan sisällyttää vuosien 2024 ja 2025 talousarvioon.
 

Päätös

Kaupunginjohtaja alusti asiaa. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan ehdotuksen. 

Esteellisyys

  • Esteellisenä (yhteisöjäävi) kokouksesta poistui tämän asian ja §:n 362 käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 9.26 - 9.29 kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kai Pöntinen sekä kaupunginhallituksen jäsenet Pekka Hella ja Sari Oja-Lipasti. Puheenjohtajana tämän pykälän käsittelyn ja päätöksenteon ajan klo 9.26 - 9.29 toimi kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Pekka Kivisaari.